Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putinovy velmocenské plány hatí vymírání Ruska, emigrace desítek tisíc lidí a padlí na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Ruský prezident Vladimir Putin se ve svém úsilí o ovládnutí alespoň části Ukrajiny přirovnal k slavnému ruskému caru Petru Velikému. Jeho plány ale kříží fakt, že ruská populace ubývá po statisících ročně a jeho boj se západními sankcemi komplikuje skutečnost, že desítky tisíc aktivních Rusů v poslední době raději volí emigraci než život v Rusku, uvedla agentura Bloomberg. A další tisíce umírají na Ukrajině, ale jejich počet Kreml tají.

Reklama

Populace Ruska – země se s 144 miliony obyvatel – klesá, i když se dostává z nejhorších dopadů epidemie COVID-19, což podtrhuje potíže vlády při zvrácení propadu způsobeného válkou, kterou prezident Vladimir Putin před třemi a půl měsíci zahájil na Ukrajině, uvedl Bloomberg.

Ruský prezident Vladimir Putin

Inflace je na nule a nezaměstnanost rekordně nízko, dme se pýchou Putin. Realita je jinde

Ruský prezident Vladimir Putin při dnešní poradě o ekonomických otázkách prohlásil, že nezaměstnanost v Rusku se podařilo snížit na historicky nejnižší úroveň a inflace aktuálně klesla na nulu.

Přečíst článek

Podle údajů zveřejněných v pátek Federální statistickou službou počet úmrtí v Rusku převýšil počet narození o 311 200 lidí v prvních čtyřech měsících letošního roku ve srovnání s 304 500 o rok dříve, což bylo způsobeno mimo jiné i poklesem migrace do Ruska. Na začátku roku bylo Rusů o 700 tisíc méně než na začátku roku 2021, uvedl statistický úřad.

„Demografie je prvním úkolem pro zemi,“ řekl Putin ve čtvrtek skupině mladých Rusů. „Měli bychom mít více obyvatel a měli by být zdraví," dodal. 

ukrajinský krize

Rusko opět hledá cestu, jak se vyhnout bankrotu. U dolarových dluhopisů zkouší stejnou fintu jako u plynu

Rusko zdá se našlo způsob, jak obejít jedno z nejvíce bolestných sankčních opatření americké vlády. Zkoumá fintu, jak provést splátky dolarových dluhopisů v rublech. Mechanismus by byl podobný jako u plateb za plyn členských zemí EU. Pokud to projde, Rusko se tak opět vyhne možnosti prvního bankrotu kvůli nesplácení dluhů od roku 1917. Ochota zahraničních investorů k novému způsobu plateb ale nebude příliš velká, píše server CNBC.

Přečíst článek

Putin už léta varuje před hrozbou pro hospodářskou a geopolitickou budoucnost Ruska ze strany klesající populace. Snažil se zvýšit porodnost nabízením hypotečních dotací rodinám a rozšířením programu plateb „mateřského kapitálu“ ženám, které mají děti.

 Pandemie covidu krizi jen prohloubila, protože Rusko patřilo mezi země se světově nejvyšším počtem úmrtí, což přispělo ke snížení průměrné délky života na úroveň před deseti lety. Zatímco epidemie v Rusku ustoupila ze svého vrcholu, nic nenasvědčuje tomu, že by došlo k obratu v poklesu populace.

Já, Petr Veliký

Potíže Ruska zesiluje klesající migrace v době bezprecedentních mezinárodních sankcí vůči jeho ekonomice. Samostatná zpráva statistické služby z minulého týdne ukázala, že v prvním čtvrtletí zemi opustilo o 51 tisíc lidí více, než jich přijelo, což je poprvé za nejméně osm let.

„Zvláštní operace a uvalené sankce mají nepříznivý vliv na migrační toky," řekla demografka z Moskevské státní univerzity Vera Karpová.

Vladimír Putin

Brusel schválil další kolo protiruských sankcí. Včetně ropného embarga

Brusel ustoupil Maďarsku. Bude moci dovážet dál ropu z Ruska a prodávat surovinu i do Česka.

Přečíst článek

Putin se během čtvrtečního setkání se skupinou mladých Rusů dovolával dobyvání území Švédska carem Petrem Velikým ve 21 let trvající Velké severní válce v 18. století, aby „ospravedlnil“ svou invazi. Mladým podnikatelům v Moskvě řekl, že car získal zpět ruskou půdu a že „je na nás, abychom se vrátili a také posílili“ na Ukrajině, kde Kreml chystá i za pomoci lidového referenda o připojení k Rusku anexi území zabraného jeho silami.

Velké ztráty při invazi

I když je příliš brzy na to říci, jaký dlouhodobý dopad může mít ruská válka na Ukrajině, západní představitelé odhadují, že v bojích dosud zahynulo nejméně 15 tisíc ruských vojáků. Ukrajina tvrdí, že toto číslo je dvojnásobné. Ruské ministerstvo obrany se k bojovým úmrtím při takzvané „zvláštní vojenské operaci“, jak válku na Ukrajině nazývá Kreml, nevyjádřilo od 25. března, kdy přiznalo 1351 mrtvých. 

Rusko také nehlásí nic o Rusech pohřešovaných na Ukrajině, řekl výzkumník z Mezinárodní laboratoře demografie a lidského kapitálu z institutu Jegora Gajdara v Moskvě Igor Efremov. „Myslím, že mnoho z nich zemřelo, ale tato úmrtí již nebudou zahrnuta do oficiálních demografických statistik," míní.

Reklama

Související

Ruské prezidentské volby jsou na okupovaných územích neplatné, uvedl Kyjev

Ruské volby na okupovaných územích jsou neplatné, uvedl Kyjev. Hlasování tam probíhá pod nátlakem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme