Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

populace - informace o tématu

Jedním z měst, jejíž obyvatelé se ve velkém hlásí k českým kořenům, je Praha v americkém Texasu.

V Americe žije 1,4 milionu Čechů. Každý dvoustý Američan se hlásí k českým kořenům

Nejvíce lidí se k českým kořenům ve sčítání lidu z roku 2020 hlásilo v Texasu, v Illinois a v Kalifornii. Ukazují to údaje, které zveřejnil federální úřad Census Bureau, který má sčítání na starost. Mezi bělošskými etniky tak byla česká identita šestnáctá nejčastěji zmíněná.

Přečíst článek

Počet obyvatel Česka je nejvyšší v historii. Covidové zemřelé více než nahradili Ukrajinci

Přečíst článek

Svět musí uživit osm miliard lidí. Bez vylepšené genetiky, chemie a techniky to nepůjde

V tomto týdnu dosáhl počet obyvatel zeměkoule osmi miliard. Obavy, že tolik lidí nepůjde uživit a čekají nás války o potravinové zdroje, se nenaplnily jenom díky vědě a možnostem průmyslu – zejména toho chemického a strojírenského. Vystaráno však není, vědu i průmysl čekají nová zadání, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
Na světě je podle odhadu OSN od 15. listopadu 2022 osm miliard lidí.

Na světě je ode dneška osm miliard lidí. Miliarda přibyla za pouhých jedenáct let

Počet lidí na světě podle propočtů Organizace spojených národů (OSN) dnes dosáhl osmi miliard. Propočty se mohou lišit až o rok, dnešek je podle OSN nicméně tím nejlepším odhadem. Přesný den i čas stanovila organizace i před 11 lety, kdy 31. října 2011 světová populace přesáhla sedm miliard.

Přečíst článek
India

David Havrlant z J&T: Vývoj demografie jde proti Starému kontinentu i Říši středu

Ekonomický růst je v rozvinutých zemích podpořen nakumulovaným bohatstvím, v rozvojových zemích rostoucí populací. V prvním případě utrácí menší počet domácností významnější částky, ve druhém případě utrácí skromnější částky zvětšující se počet domácností. Kombinace bohatství a populačního růstu bude podle predikce OSN i nadále spíše raritou. Demografické karty jsou pro následující dekády z velké části rozdány, přičemž budou spolurozhodovat o ekonomické výkonnosti jednotlivých regionů, míní ekonom J&T Banky David Havrlant.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)

Putinovy velmocenské plány hatí vymírání Ruska, emigrace desítek tisíc lidí a padlí na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se ve svém úsilí o ovládnutí alespoň části Ukrajiny přirovnal k slavnému ruskému caru Petru Velikému. Jeho plány ale kříží fakt, že ruská populace ubývá po statisících ročně a jeho boj se západními sankcemi komplikuje skutečnost, že desítky tisíc aktivních Rusů v poslední době raději volí emigraci než život v Rusku, uvedla agentura Bloomberg. A další tisíce umírají na Ukrajině, ale jejich počet Kreml tají.

Přečíst článek
Čínská rodina

Konec socialistického experimentu. Čína povolí i třetí dítě

Socialistický experiment s omezením dětí dovedl nejlidnatější zemi světa do ekonomických i společenských problémů. Povede se nové úpravě zvrátit stárnutí populace a další problémy?

Přečíst článek
Reklama

News box

Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme