Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace je na nule a nezaměstnanost rekordně nízko, dme se pýchou Putin. Realita je jinde

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK/AP
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin při dnešní poradě o ekonomických otázkách prohlásil, že nezaměstnanost v Rusku se podařilo snížit na historicky nejnižší úroveň a inflace aktuálně klesla na nulu.

Reklama

Připustil nicméně dubnový pokles výroby v automobilovém průmyslu a pokles těžby ropy, jakož i pokles dynamiky poskytování úvěrů ruskému byznysu a hypoték obyvatelstvu. Vybídl vládu ke zvýšení příjmů ruských občanů a k poskytnutí dodatečných prostředků podnikům.

„Musíme aktivně povzbuzovat konečnou poptávku v ekonomice, zajistit růst příjmů občanů, poskytnout byznysu dodatečnou hotovost a úvěry,” prohlásil Putin podle agentury TASS.

Květnové tržby v maloobchodu sice meziročně vzrostly o 5,4 procenta, „ale reálně - se zřetelem na inflaci - přece jen poklesly”, poznamenal šéf státu. Dodal, že k povzbuzení domácí spotřeby už byla přijata řada opatření, včetně zvýšení penzí a minimální mzdy o deset procent od 1. června, jakož i životního minima a mnoha sociálních dávek.

Viktor Orbán

Orbán chce látat díry v rozpočtu eurobondy

Maďarsko plánuje nabídnout na trhu dluhopisy v eurech a dolarech. Vláda premiéra Viktora Orbána totiž hledá alternativy k zablokovaným miliardám eur z fondů Evropské unie, píše agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj.

Přečíst článek

Prezident zdůraznil, že úroveň nezaměstnanosti v Rusku „se v dubnu nacházela na historicky nejnižších číslech po celou dobu sledování”, tedy na čtyřech procentech, a v květnu počet registrovaných nezaměstnaných dokonce dále klesl. Od druhé poloviny května se podle hlavy státu také zastavil růst cen v obchodech.

„Inflaci se podařilo zkrotit. Její roční míra k 27. květnu činila 17,4 procenta. Ale od druhé poloviny května se růst cen zastavil. Nyní je inflace na nule,” prohlásil Putin podle TASS.

V nezávislých médiích, například serveru Meduza, se již dříve objevily hlasy anonymních zdrojů z Kremlu a ruské vlády, že prezident nebere na vědomí problémy, které ruské ekonomice způsobují západní sankce, uvalené v reakci na ruský vpád na Ukrajinu.

Pilsner Urquell, ilustrační foto

To byla poslední Plzeň? Rusům začíná chybět zahraniční pivo i chmel

Ruským pivařům bude brzy chybět zahraniční pivo. Zásoby v moskevských barech kvůli západním sankcím pomalu dochází.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Paradox války: Ruská ekonomika šlape lépe než německá. Ale obyčejní Rusové brutálně chudnou

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme