Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezident Biden je na druhé období příliš starý, shodla se většina amerických voličů

Anerický prezident Joe Biden
ČTK
 ČTK

Většina amerických voličů se domnívá, že současný prezident Joe Biden je příliš starý, než aby se znovu ucházel o Bílý dům, vyplývá ze sondáže deníku The Wall Street Journal.

Reklama

Osmdesátiletý Biden se podle předvolebních průzkumů nyní jeví jako nejpravděpodobnější oponent Donalda Trumpa, lídra v průzkumech před republikánskými primárkami. Voliči podle WSJ nejčastěji neschvalují, jak Biden přistupuje k ekonomice, bezpečnosti hranic a vztahům s Čínou.

Negativní vnímání Bidenova věku a jeho politiky mezi voliči se odráží v jeho nízké celkové popularitě. Bidena jako prezidenta pozitivně vnímá jen 39 procent voličů. V odpovědi na dotaz, zda dobře dělá svoji práci, pak odpovědělo kladně 42 procent dotázaných.

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Jeden osmdesátník, jeden téměř osmdesátník, jeden potomek indických rodičů, jeden bývalý viceprezident kandidující proti „svému” bývalému prezidentovi, i kandidát se slavným politickým jménem, ale příznivec konspiračních teorií. Kdo se chce stát prezidentem USA, jaké mají šance a názory?

Přečíst článek

Ačkoliv republikánský uchazeč Trump je pouze o tři roky mladší než Biden, jeho věk jako překážku vnímá jen 47 procent dotázaných, tedy o 26 procentních bodů méně než u Bidena. Bidena však voliči celkově vnímají jako důvěryhodnějšího, upřímnějšího a sympatičtějšího člověka. Pokud by oba dotyční kandidáti zvítězili ve stranických primárkách a volby se konaly nyní, Trump i Biden by podle průzkumu získali shodně 46 procent hlasů.

Primárky Demokratické i Republikánské strany se budou v amerických státech konat nejpozději od února příštího roku postupně až do června. Finále volebního klání mezi demokratickým a republikánským kandidátem je pak naplánované na 5. listopadu 2024.

Prezident Spojených států Joe Biden

Lukáš Kovanda: Biden se pustil do Číny. Z jeho výroků se dělá mdlo v centrále Volkswagenu i Elysejském paláci

Americký prezident Joe Biden se nevídaně ostře pustil do Číny, resp. její ekonomiky. Při včerejší sponzorské večeři v Utahu se však dopustil rovněž řady nepřesností, často i podstatných, které koriguje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Voliči chtějí změnu

„Voliči prahnou po změně, ale ani jeden z vedoucích kandidátů není tou změnou, kterou by si představovali,“ uvedl Michael Bocian z Demokratické strany, který společně s republikánským kolegou Tonym Fabrizioem dotyčný průzkum provedl.

Průzkum vychází poté, co Biden strávil měsíce cestováním po Spojených státech a propagováním své ekonomické politiky známé jako Bidenomics, legislativních změn, investic do infrastruktury a čisté energie a technologií. Demokratický prezident se chlubí také nárůstem počtu pracovních míst a výše mezd, snížením inflace a nejnižší americkou nezaměstnaností za posledních téměř 50 let, píše americký list.

Trump se na druhou stranu potýká se čtvrtým trestním stíháním, které však neškodí jeho popularitě mezi republikánskými voliči, a se svým týmem připravuje podrobné plány pro případ, že by se stal příštím americkým prezidentem; hovoří o reformě státní správy, větší bezpečnosti hranic a konci války na Ukrajině. WSJ průzkum provedl na konci srpna mezi 1500 registrovanými voliči.

Americký prezident Joe Biden žádá Kongres o další miliardy dolarů na podporu Ukrajiny

Biden žádá Kongres o další miliardy dolarů pro Ukrajinu. Většina Američanů je proti pomoci

Americký prezident Joe Biden požádal Kongres, aby uvolnil dalších 13,1 miliardy dolarů (skoro 290 miliard korun) na dodávky vojenského vybavení Ukrajině. V doplňujícím návrhu k novému americkému rozpočtu také Bílý dům volá po necelých 7,5 miliardách dolarů na humanitární a ekonomickou pomoc Ukrajině a dalším válkou zasaženým zemím, informuje agentura Reuters.

Přečíst článek

Donald Trump se ocitl ve společnosti jižanských otrokářů

Donald Trump se ocitl ve společnosti jižanských otrokářů

Americký exprezident a favorit republikánských primárek Donald Trump nakonec neušel obvinění za svou roli v tři a půl roku starém vyplenění Kongresu. Na scénu se kvůli němu vrací zákon z bouřlivé doby po občanské válce.

Přečíst článek

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Biden vyvrací problémy s pamětí. Jsem nejkvalifikovanější osobou pro úřad hlavy státu, tvrdí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme