Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trumpova vězeňská fotka zapůsobila. Za několik dní vybral na kampaň přes sedm milionů dolarů

Trump vybral od čtvrtka na příspěvcích pro svou kampaň přes sedm milionů dolarů
ČTK
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump od čtvrtka, kdy se vydal úřadům v Georgii, vybral na příspěvcích pro svou kampaň 7,1 milionu dolarů (přes 158 milionů Kč).

Reklama

Jen v pátek mu lidé poslali 4,18 milionu dolarů (přes 93 milionů korun), což je nejvyšší částka za jediný den od začátku kampaně před prezidentskými volbami plánovanými na příští rok, píše server Politico. Výběru příspěvků pomohl prodej upomínkových předmětů, z nichž mnohé měly zobrazenou Trumpovu fotografii při nástupu do vězení.

K zasílání příspěvků na kampaň vyzval své sympatizanty na sociálních sítích i samotný Trump. Exprezident přitom dlouhodobě tvrdí, že obvinění, kterým čelí, jsou politicky motivovaná. Mají podle něj zabránit, aby se mohl věnovat prezidentské kampani.

Trump se vydal úřadům ve státě Georgia

Trump jako vězeň. Bývalý americký prezident se vydal úřadům ve státě Georgia

Bývalý americký prezident Donald Trump se vydal úřadům ve státě Georgia, kde čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Ve věznici v okrese Fulton byl 77letý politik, který je veden jako vězeň číslo P01135809, vyfocen, jak je běžné u čerstvě zatčených. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.

Přečíst článek

Poslední obvinění ohledně útoku na Kapitol z ledna 2021 a snahy zvrátit volební výsledky v Georgii však Trumpově kampani zatím neuškodila. Za poslední tři týdny Trump od svých příznivců vybral na 20 milionů dolarů, což je zhruba polovina částky vybrané od začátku jeho kampaně.

Trump se vydal úřadům v Georgii ve čtvrtek večer místního noci (pátek brzy ráno středoevropského letního času). Ve věznici v okrese Fulton strávil jen několik desítek minut, pak byl propuštěn na kauci podobně jako jeho spoluobžalovaní. Byl při tom vyfocen, byly mu odebrány otisky prstů a byl zaevidován do registrů vězení.

Reklama

Související

Bývalý prezident USA Donald Trump během prvního projevu poté, co byl jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován.

Trumpova obžaloba zřejmě zvýšila jeho šance na získání republikánské nominace, tvrdí průzkum

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme