Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přes 1200 Rusů a sto firem bude čelit sankcím EU až do půlky března

Sankce proti Rusku za jeho postup vůči Ukrajině
iStock

Zástupci zemí Evropské unie prodloužili na dalších šest měsíců platnost sankčního seznamu spojeného s útokem Ruska na Ukrajinu. Soupis nadále zahrnuje 1206 ruských jednotlivců a 108 organizací, oznámila Rada EU. Dalším termínem pro obnovení či přehodnocení individuálních sankcí je 15. březen.

Reklama

Unie na seznam zařadila vysoké politické představitele Ruska včetně prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraniční Sergeje Lavrova, mnohé oligarchy nebo "propagandisty" z ruských státních médií. Tito lidé nemohou do unie vycestovat a ztratili kontrolu nad svými majetky v EU, zatímco unijní aktéři s nimi mají zakázané finanční styky.

Platnost postihů byla prodloužena v den, kdy předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v projevu v Evropském parlamentu slíbila pokračování unijní podpory určené Ukrajině i tvrdých sankcí uvalených na Rusko v reakci na jeho únorovou invazi do sousední země.

Vladimir Putin

Kritika Putina po ukrajinských úspěších stoupá. Rezignujte! vyzvali jej zastupitelé z rodného Petrohradu

Ukrajina hlásí osvobození desítek měst a menších obcí, v Rusku stoupá odvaha vojenskou akci kritizovat a přemýšlet o nástupci Vladimira Putina. Někteří vysocí ruští činitelé naopak tváří v tvář neúspěchům ruské armády volají po větší intenzitě útoků včetně všeobecné mobilizace, což ovšem rovněž znamená kritiku dřívějšího Putinova rozhodnutí se jí vyhnout, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

EU kromě opatření mířících proti jednotlivým lidem a organizacím přijala i bezprecedentní plošné postihy zasahující ruské finančnictví či technologický sektor. Podle von der Leyenové je ruská ekonomika v důsledku těchto zásahů na cestě ke kolapsu.

Ruský finanční sektor utrpěl stovky miliard dolarů „přímých ztrát“ v důsledku rozsáhlých sankcí uvalených EU a USA a dalšími spojenci za invazi prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na interní dokument ministerstva financí, který má k dispozici.

Michail Fridman, ruský oligarcha. Je zakladatelem největší ruské soukromé banky Alfa Bank a pod kontrolou má mimo jiné soukromou investiční firmu LetterOne.

První přeběhlíci? Ruští oligarchové a banky pod sankcemi nabízí peníze Ukrajině

Ruský oligarcha Michail Fridman nabízí Ukrajině miliardu dolarů. Požaduje, aby bylo jeho jméno smazáno ze sankčního seznamu. A není sám. S podobnými návrhy podle listu The Wall Street Journal přicházejí i další podnikatelé a banky. Jsou to marné pokusy, alespoň zatím.

Přečíst článek

Prodloužení individuálních sankcí předcházel podle informací některých médií maďarský požadavek, aby byli ze seznamu vyškrtnuti oligarchové Ališer Usmanov, Pjotr Aven a Viktor Rašnikov.

Po jednání unijních velvyslanců z minulé středy nicméně diplomatický zdroj sdělil ČTK, že všechny země souhlasily s ponecháním seznamu v dosavadní podobě. K prodlužování platnosti postihů je potřeba jednomyslná shoda členských států.

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová, šéfka EK

EU zasadí další ránu Putinovi. Dalším balíkem opatření znemožní obcházení ruských sankcí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme