Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hotovo. Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Plynovod Jamal, ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

Ruský plynárenský gigant Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Stalo se tak kvůli tomu, že tamní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na sdělení Gazpromu.

Reklama

Gazprom v úterý upozornil, že dodávky zastaví ve středu v 08:00 SELČ. Polská plynárenská společnost PGNiG již jjejich přerušení potvrdila. Krok označila za porušení smlouvy a vyhradila si právo požadovat odškodné, napsala agentura Reuters. PGNiG dále uvedla, že její zákazníci nadále dostávají plyn podle svých potřeb.

Cena plynu pro evropský trh v reakci na zprávu vzrostla zhruba o 20 procent a dostala se nad 120 eur za megawatthodinu. 

Přes Polsko vede plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn přes Bělorusko a Polsko do Německa. Ve středu krátce před 06:30 SELČ ruský plyn do Polska ještě tímto plynovodem proudil. Také dodávky ruského plynu do Bulharska podle provozovatele bulharské plynárenské sítě Bulgartransgaz v časných ranních hodinách ještě pokračovaly. 

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Potvrzeno: Rusové zastaví Polsku plyn ve středu ráno, odmítlo za něj platit v rublech

Dodávky ruského plynu do Polska skončí ve středu v 8:00 ráno. Dosud neoficiální informace polských médií potvrdila polská plynárenská firma PGNiG s tím, že obdržela oznámení o zastavení dodávek od ruského Gazpromu. Minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za suroviny v rublech, jak žádá Kreml. To ovšem polská strana odmítla. Už odpoledne, kdy se začaly objevovat zprávy, že dodávky plynu skončí, jeho cena skočila o 17 procent, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Bulharsko již zaplatilo za dubnové dodávky ruského plynu, jejich zastavení proto bude pokládat za porušení platné smlouvy. Bulharský premiér Kiril Petkov přerušení dodávek označil za vydírání, Gazprom podle něj porušil smlouvu, protože změnil způsob plateb za odebraný plyn

Evropská unie chystá společnou reakci na zastavení dodávek ruského zemního plynu do Polska a Bulharska, uvedla to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která označila krok Moskvy za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. Unijní exekutiva je podle ní na tento scénář připravena a je v kontaktu se všemi členskými zeměmi, s nimiž řeší zajištění dostatečných dodávek pro celou EU.

Vztahy mezi západními zeměmi a Ruskem jsou od konce února napjaté kvůli ruské invazi na Ukrajinu, země EU jsou však do značné míry stále závislé na dovozu ruského zemního plynu.

LNG

Češi hledají plyn v Norsku, Kataru i Nizozemsku. Vše je křehké, vlastně spíš tajné

Kde vezme Česko zemní plny na příští sezonu? Zase z Ruska? A co v případě, že Putin plyn Evropě vypne? Pokud by se tak stalo, byl by to ekonomický kolaps Česka. Na ruském plynu jsme zcela závislí.

Přečíst článek

Hnědouhelný polský důl Turów

Zelené sny střídá uhelná realita. Pálí se víc než před covidem

Globální kapacita uhelných elektráren se loni zvýšila téměř o jedno procento na 2100 gigawattů (GW). Přispělo k tomu zvýšení poptávky po elektřině po oživení z pandemie nemoci covid-19, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnila americká ekologická skupina Global Energy Monitor (GEM).

Přečíst článek

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme