Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA zesilují tlak na Čínu, aby pomohla zkrotit Rusko a ukončit válku na Ukrajině

zástupce náčelníka generálního štábu NATO  Mircea Geoană (vlevo) bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (vpravo)
Flickr //
 ČTK

Spojené státy a Čína povedou poprvé od ruské invaze na Ukrajinu osobní jednání na vysoké úrovni. Podle obeznámeného zdroje se v Římě v pondělí setkají bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan a vysoce postavený čínský diplomat Jang Ťie-čch'. Administrativa prezidenta Joea Bidena se snaží přimět Peking, aby využil svého vlivu na Rusko a pomohl ukončit válku, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Hlavní Bidenovi poradci se snaží zvýšit tlak na Čínu, aby prosadila sankce vůči ruské ekonomice, které zavedly USA a jejich evropští a asijští spojenci. Američtí představitelé uvádí, že zatím neviděli důkazy o tom, že by se je Peking snažil obcházet. Americká ministryně obchodu Gina Raimondová minulý týden upozornila čínské výrobce čipů, že pokud budou nadále dodávat do Ruska položky podléhající sankcím, bude to mít následky.

Tématem pondělního jednání má být podle zdroje dopad ruské invaze na Ukrajinu na regionální a globální bezpečnost. Americká administrativa se snaží udržet otevřené komunikační linky mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Sullivan se má téhož dne sejít s Luigim Mattiolem, poradcem italského premiéra Maria Draghiho. Jednat by měli o koordinaci mezinárodní reakce na válku.

ukrajinský voják

Zástupci Ruska a Ukrajiny mluví o pokroku v jednáních

Ruský delegát pro jednání s Ukrajinou Leonid Sluckij uvedl, že se v rusko-ukrajinských rozhovorech podařilo dosáhnout významného pokroku a je možné, že delegace brzy dosáhnou "společné pozice“. Informovala o tom agentura Ria Novosti. O možném pokroku v jednáních s ruskou stranou, kterého by se mohlo podařit dosáhnout v příštích dnech, hovořil ve zveřejněném videu i ukrajinský zástupce na jednáních Mychajlo Podoljak.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme