Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dovoz zbraní do evropských států se téměř zdvojnásobil

Dovoz zbraní do evropských států se téměř zdvojnásobil
ČTK
 ČTK

Evropské státy dovezly v letech 2019 až 2023 téměř dvojnásobek zbraní ve srovnání s předchozím pětiletým obdobím. Informoval o tom Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). Největším evropským dovozcem zbraní byla Ukrajina, která čelí ruské agresi.

Reklama

Evropské státy v období 2019 až 2023 dovezly o 94 procent zbraní více než v letech 2014 až 2018. Ukrajina byla v tomto období čtvrtým největším importérem zbraní na světě po Indii, Saúdské Arábii a Kataru, když po ruské invazi z února 2022 nejméně 30 států světa poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc, uvedl SIPRI. V loňském roce byla Ukrajina vůbec největším dovozcem zbraní na světě.

Údaje SIPRI se týkají objemu zásilek těžkých zbraní, nikoli jejich finanční hodnoty.

Trump řekl Orbánovi, že když přestane podpora Ukrajiny, válka skončí

Trump řekl Orbánovi, že když přestane podpora Ukrajiny, válka skončí

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických republikánů na prezidenta, nehodlá finančně podporovat Ukrajinu a je přesvědčen, že tak ukončí válku Ruska proti této zemi. Po návratu z návštěvy Spojených států, kde se sešel s Trumpem, to v rozhovoru pro televizi M1 řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Přečíst článek

Druhým největším exportérem je Francie

Spojené státy zvýšily v daném období vývoz zbraní o 17 procent a pokrývají 42 procent světového trhu. „USA posílily svou globální roli dodavatele zbraní - která je důležitou součástí zahraniční politiky země - když vyvezly více zbraní do více zemí než kdy v minulosti,” napsal SIPRI.

Ruský export zbraní se naopak snížil o 53 procent, a na pozici druhého nejvyššího vývozce zbraní po Spojených státech tak Rusko vystřídala Francie. Stalo se to poprvé od začátku záznamů v roce 1953, napsala agentura Reuters.

SIPRI ve své analýze posuzuje obchod s těžkými zbraněmi, jako jsou válečné lodě, tanky, letadla, dělostřelectvo, rakety a velké obranné systémy.

Colt koupil práva na granátomet americké výroby

Česká zbrojařská skupina Colt CZ koupila práva duševního vlastnictví k automatickému granátometu Mk 47 od americké skupiny General Dynamics. V tiskové zprávě dnes Colt CZ uvedl, že zbraň doplní nabídku skupiny. Cenu za práva Colt nezveřejnil. Granátomet Mk 47 se využívá například na lehkých pěchotních vozidlech, ale je přenosný a vojáci ho mohou používat i na stativu.

Přečíst článek

Americký prezident Joe Biden

Biden: Ukrajina může zastavit Putina, bez naší podpory bude ohrožena celá Evropa

Ukrajina může zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, když dostane zbraně, které potřebuje. Bez americké podpory ale bude ohrožena celá Evropa. Řekl to americký prezident Joe Biden, který na úvod svého poselství o stavu unie znovu apeloval na uvolnění dalších peněz na pomoc zemi napadené Ruskem. Svého předchůdce Donalda Trumpa Biden zkritizoval za zpochybňování principu kolektivní obrany NATO.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme