Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Burzovní cena nafty klesla, čerpačky v Česku na to nereagovaly. Od zítřka si na jejich marže posvítí ministerstvo

tankování, čerpací stanice
ČTK
Lukáš Kovanda

Nafta v ČR i včera zdražovala, navzdory poklesu ceny na burze v Rotterdamu.

Reklama

Růst cen pohonných hmot v ČR vrcholí. Benzín Natural 95 včera podruhé od zahájení ruské invaze na Ukrajinu zlevnil. Oproti sobotě o čtyři haléřů na litr. Takže se včera prodával průměrně za 47,08 koruny za litr, jak vyplývá z pondělních údajů společnosti CCS. Nafta ovšem i včera dále zdražovala, avšak výrazně pomalejším tempem než počátkem týdne. Její cena vzrostla oproti sobotě jen o čtyři haléře na litr, na 49,57 koruny za litr, což je historicky rekordní cena. Nafta však včera zdražila nejméně od zahájení invaze.

Nafta však zdražuje navzdory citelnému poklesu ceny se komoditní burze v Rotterdamu. Ministerstvo financí ČR přitom bude od zítřka porovnávat ceny tuzemských čerpacích stanic právě s cenami na burze v Rotterdamu, aby tak předešlo stanovování nepřiměřeně vysokých marží.

Sankce proti Rusku za jeho postup vůči Ukrajině

Trpí i Česko. Ruské sankce se vracejí jako bumerang

Jak dopadají ruské sankce na Česko? Tvrdě. Drahý benzín, plyn, palivo i potraviny. Jak závažné to je, rozebral analytik Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Na burze v Rotterdamu zlevnila velkoobchodní nafta z úterní ceny 1436 dolarů za tunu na páteční úroveň 1041 dolarů (viz graf). Toto poměrně dramatické zlevnění tak ani víkendový vývoj cen nafty v ČR vlastně ani v nejmenším nereflektoval.

Vývoj ceny nafty na komoditní burze v Rotterdamu Bloomberg

Lze i proto předpokládat, že v nadcházejících týdnu bude klesat jak cena benzínu, tak právě i nafty. Pokud ovšem nenastane závažné vyhrocení války na Ukrajině nebo situace na Blízkém východě, kde včera došlo k odpálení raket z Íránu, jež dopadly nedaleko amerického konzulátu v severním Iráku. Případné stupňování napětí na Blízkém východě, které útok může předznamenávat, by jen přililo oleje do ohně geopolitických rizik a nevyzpytatelnosti. Což by zřejmě opět zvedlo jak ceny ropy na světových trzích, tak v návazně také velkoobchodní cenu paliv na burze v Rotterdamu. Její cenotvorba je klíčová pro ceny pohonných hmot v ČR.

Hlavní scénář ovšem předpokládá v tomto týdnu propad cen benzínu ke 46 korunám za litr, nafta by měla zlevnit ke 47 korunám za litr.

I přes historicky rekordní ceny těchto dní jsou pohonné hmoty v ČR stále mnohem dostupnější než při posledním velkém cenovém vzestupu, jenž kulminoval v polovině září 2012. Tehdy se litr benzínu prodával průměrně i za více než 38,50 koruny, zatímco litr nafty až za 37,20 koruny. Mediánová mzda však tehdy byla výrazně nižší. Ve druhém a třetím čtvrtletí 2012 činila průměrně 20 673 korun měsíčně. To znamená, že mediánově vydělávající člověk se dvěma dětmi měl v čistém 18 533 korun měsíčně. Za to si v září 2012 pořídil zhruba 481 litrů benzínu a 498 litrů nafty.

Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Jako Pat a Mat aneb Jak Maďaři a Češi snižovali ceny benzinu

Ceny pohonných hmot letí raketově vzhůru v celé Evropě. A vedle všeobecné snahy pomoci Ukrajincům zasažených válkou se lidé začínají bát, za kolik budou tankovat. Vlády mají docela dost možností, jak cenu benzinu a nafty srazit. Ale z nějakého důvodu vymýšlejí složité mechanismy, které k cíli nevedou vůbec, nebo jen minimálně. Ale proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě, že? 

Přečíst článek

Ve druhém a třetím čtvrtletí 2021 činila mediánová mzda naproti tomu průměrně 32 694 korun. Takže člověk se dvěma dětmi měl v čistém 29 888 korun měsíčně. Za to lze při současných historicky rekordních cenách stále pořídit přibližně 694 litrů benzínu a 660 litrů nafty.

Běžně vydělávající člověk de dvěma dětmi si tak dnes může za měsíční čistou mzdu pořídit o 213 litrů benzínu více než v září 2012. Nafty pořídí o 162 litrů více než tehdy.  

čerpací stanice Shell v Rozvadově

Dalibor Martínek: Drahá nafta a benzín? Zaplatí to střední třída, vláda si myje ruce

Dlouho se čekalo, jak se vláda postaví k rapidně zdražujícím palivům. Zdálo se, že existuje určitá naděje, že si erár pro blaho národa nechá ujít pár desítek miliard třeba ze spotřební daně. Nestalo se.

Přečíst článek

Andrej Babiš, poslanec

Dopis čtenáře: Babiš vrátil důchody ke slušnosti a spravedlnosti

Konstrukt superhrubé mzdy zavedený panem Kalouskem nebyl pro budoucí důchodce výhodný. Proto ho nakonec i ODS chtěla zrušit.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují. Benzínky vyfukují přemrštěné marže

Přečíst článek
Čerpací stanice

Má auto na plyn nižní náklady i v dnešní době? Čerpací stanice ukážou skutečné náklady. Povinně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme