Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel: Útoky Húsíů na námořní dopravu v Rudém moři nelze tolerovat

Prezident ČR Petr Pavel
ČTK
 ČTK

Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu na Rudém moři nemohou být dále tolerovány, uvedl na sociální síti X prezident Petr Pavel. Zásah spojenců byl nezbytným krokem k zamezení rostoucímu napětí v regionu, míní.

Reklama

Spojené státy spolu s Británií a s podporou Austrálie, Kanady, Nizozemska a Bahrajnu udeřily dnes v noci ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu v reakci na útoky, které povstalci vedou proti obchodním lodím v Rudém moři od listopadu. Húsíové své akce zdůvodňují válkou Izraele v Pásmu Gazy, která začala 7. října teroristickým útokem palestinského hnutí Hamás na Izrael.

„Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu v Rudém moři nelze tolerovat. Vojenská akce našich spojenců je nezbytným krokem k zastavení rostoucího napětí v regionu a k obnovení bezpečnosti mezinárodních obchodních cest,“ napsal prezident.

Plnou podporu spojencům v nezbytné odstrašující akci vyjádřilo také ministerstvo zahraničních věcí. „Byla vynucena záměrnou eskalací útoků Húsíů proti námořní dopravě v Rudém moři, navzdory opakovaným jasným varováním,“ uvedlo.

„Svobodná a bezpečná plavba v Rudém moři a Adenském zálivu je pro mezinárodní obchod zásadní. Má vliv na nás všechny. Pokud někdo tři měsíce používá protilodní balistické střely, drony a řízené střely, aby to narušil, musí být silou zastaven,“ napsal předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Válka se přesune na Krym, čeká nás bitva o Černé moře

Těžiště války na Ukrajině bude v nadcházejícím roce Krymský poloostrov a s ním související bitva o Černé moře, uvedl v rozhovoru s časopisem The Economist ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pro Ukrajinu je podle něj zásadní snížit počet ruských útoků z tohoto směru. Odmítl, že by Rusko momentálně vítězilo, a vyzval spojence k pokračování pomoci.

Přečíst článek

Stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch (ANO) upozornil na to, že několik společností se po útocích Húsiů začalo vyhýbat Rudému moři a obeplouvají Afriku. „To má za následek zvyšování cen přepravy, delší dodací lhůty a další náklady, které s námořní přepravou souvisí. Platit to budeme všichni,“ poznamenal.

Dopad to podle Bžocha nemusí mít pouze na obchodní výměnu, ale také na přepravu ropných produktů z Perského zálivu, což by mohlo znamenat prudký nárůst cen ropy. „Vnímám pozitivně, že do Arabského moře vyslala své válečné lodě také Indie s cílem ochránit vlastní civilní plavidla. Podtrhuje to skutečnost, že bezpečná plavba v oblasti je v zájmu všech, nikoli jen západních mocností,“ doplnil.

Číně podle Bžocha bude vyhovovat, že se Spojené státy zaměří na Blízký východ a nebudou věnovat takovou pozornost Tchaj-wanu. „Do karet Pekingu by ale určitě nehrálo, pokud se všechny lodě začnou vyhýbat Rudému moři, protože mnoho z nich vyplouvá z čínských přístavů,“ dodal místopředseda sněmovního zahraničního i evropského výboru.

centrum Moskvy

Západní firmy v Rusku při odchodu zanechaly obří balík. Jde o více než 100 miliard dolarů

Západní společnosti, které ohlásily odchod z Ruska, přišly o více než 103 miliard dolarů (asi 2,3 bilionu korun), uvedl předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Podle agentury Interfax tak učinil v reakci na přijetí dalšího, v pořadí už dvanáctého balíku sankcí, který přijala Evropská unie ve snaze přimět Rusko, aby ukončilo agresi proti Ukrajině.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Válka je v nové fázi, Rusko vyděsí jen vojensky soběstačná Ukrajina

Válka s Ruskem se s příchodem zimy ocitla v nové fázi, a byť letní ukrajinská protiofenziva nepřinesla kýžené výsledky, Ukrajina se nevzdá. V rozhovoru s agenturou AP to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se soustředí na posílení domácí zbrojní výroby. Kyjev se proto obrací na spojence, aby mu poskytli výhodné půjčky a licence na výrobu a opravy jejich zbraní.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme