Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rudé moře - informace o tématu

Výstraha pro povstalce. Unie vyšle do Rudého moře vojenskou námořní misi

Výstraha pro povstalce. Unie vyšle do Rudého moře vojenskou námořní misi

Ministři zahraničí Evropské unie schválili na jednání v Bruselu zahájení vojenské námořní mise EU v Rudém moři. Jejím cílem je zajistit bezpečí obchodních námořních tras, na které útočí jemenští povstalci. Strategické velení mise Aspides by mělo sídlit v Řecku, operace ale budou řízeny z italské fregaty.

Přečíst článek

USA vrátily Húsíe na seznam teroristických skupin

Spojené státy znovu zařadí jemenské povstalce Húsíe na seznam globálních teroristických skupin kvůli jejich útokům na lodní dopravu v oblasti Rudého moře. Oznámil to dnes Bílý dům s tím, že tento krok je významným nástrojem pro odstřižení této Íránem podporované šíitské skupiny od financování a přístupu na finanční trhy. Potvrdil tak úterní zprávu agentury AP, která se odvolávala na tři informované zdroje.

Přečíst článek
Prezident ČR Petr Pavel

Pavel: Útoky Húsíů na námořní dopravu v Rudém moři nelze tolerovat

Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu na Rudém moři nemohou být dále tolerovány, uvedl na sociální síti X prezident Petr Pavel. Zásah spojenců byl nezbytným krokem k zamezení rostoucímu napětí v regionu, míní.

Přečíst článek

USA a Británie zahájily odvetu za útoky na lodě v Rudém moři

Spojené státy a Británie v noci ze čtvrtku na pátek s podporou několika dalších zemí udeřily ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na své zdroje, útoky poté potvrdili americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak. Výbuchy se podle svědků Reuters ozvaly i v hlavním městě Saná a na mnoha dalších místech země.

Přečíst článek
USA vedou mezinárodní operaci k ochraně lodí před útoky Húsíů v Rudém moři

Týden tradera: Po akciové korekci může v USA přijít rychlé snižování úroků

První lednový týden se nesl ve znamení určité korekce předchozích dosažených zisků. Mezi hlavní důvody tohoto pohybu lze jmenovat nárůst napětí na Blízkém východě. Dánský Maersk oznámil, že až do odvolání platí odklon jeho lodí od nebezpečné oblasti v Rudém moři. To vzbuzuje obecné obavy o vliv těchto problémů na globální ekonomický vývoj. Negativně rovněž působí také zprávy o zabití jednoho z představitelů teroristického hnutí Hamás na území Libanonu.

Přečíst článek
Přepravní loď společnosti Moller-Maersk - ilustrační foto

Další tlak na ceny potravin. Přepravní gigant Moller-Maersk zastavuje lodě kvůli problémům v Rudém moři

Situace v Rudém moři se značně vyeskalovala. Povstalečtí Húsiové podle dostupných informací napadli jednu z lodí společnosti Moller-Maersk, která vyslala SOS signál. Na ten zareagovalo americké námořnictvo a vyslalo helikoptéry na pomoc. Na ně však Húsíjové také okamžitě zaútočili. V reakci na incident Moller-Maersk pozastavuje veškeré operace v Rudém moři.

Přečíst článek
kontejnerová loď proplouvá Suezským průplavem

Přeprava Suezem je opět v ohrožení, hrozí růst cen

Snaha jemenských povstalců napadat obchodní plavidla v Rudém moři ohrožuje plynulost světového obchodu a představuje další problém pro provoz Suezského průplavu. Povstalci patrně spolupracují i se somálskými piráty.

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina PPF vykázala za rok 2023 čistý zisk téměř 1,45 miliardy eur (v přepočtu zhruba 3️⃣6️⃣ miliard korun), když předloni měla zisk 164 milionů eur (v přepočtu zhruba čtyři miliardy korun). Většího zisku dosáhla PPF pouze za rok 2008, kdy uskutečnila transakci s italskou pojišťovnou Generali.
Ukrajina v noci na dnešek zničila všech 18 dronů, kterými na ni útočilo Rusko, uvedlo ukrajinské letectvo. Rusko zase informovalo o 25 🚀 raketách, které její protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí. Píše o tom agentura Reuters.
Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V Kyjevě se sejde mimo jiné s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ve snaze ujistit představitele země o pokračující americké 🤝 podpoře země čelící ruské ofenzivě. Informovaly o tom tiskové agentury.
Ruský plynárenský gigant Gazprom by se dlouho mohl potýkat se špatnými hospodářskými výsledky. Kdysi nejziskovější ruská společnost vlastněná Kremlem se potýká se ztrátou evropského trhu, kterou se snaží vykompenzovat domácím trhem a vývozem do Číny. Firma nedávno oznámila roční čistou ztrátu 7️⃣ miliard dolarů (161 miliard korun).
Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres  schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi. Podle tiskových agentur to dnes řekl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.
Reklama
Reklama
Doporučujeme