Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbánova prohra. Maďarsko už připouští, že cenový strop u paliv může padnout

Viktor Orbán, maďarský premiér
ČTK
Lukáš Kovanda

Palivová krize v Maďarsku přechází do kritické fáze. Vládní ministr Gergely Gulyas ve středu uvedl, že zprávy o nedostatku pohonných hmot v zemi jsou „vskutku znepokojivé“. To, zda vláda dále zachová stávající zastropování cen pohonných hmot, podle něj závisí na tom, zda se petrochemickému podniku MOL podaří zajistit dostatek dodávek paliv. O čemž ovšem lze pochybovat. 

Reklama

MOL uvedl, že hlavní rafinerie v zemi, Danube, běží pouze na 50 až 55 procent svého celkového výkonu. Důvodem má být to, že se po údržbové odstávce vrací do provozu. Není ovšem jasné, kdy bude moci fungovat naplno. Pokud by to mělo být až za delší dobu, kritická situace se zásobování palivy se v zemi dále vyhrotí.

Zhoršuje ji právě zastropování. To vede k tomu, že se přirozeně nesnižuje poptávka po palivech, zatímco se současně omezuje jejich nabídka. Například zahraniční dodavatelé totiž nejsou tolik ochotní dodávat na maďarský trh, kde právě čelí zastropovaným prodejním cenám. Raději přesměrovávají své dodávky jinam, do jiných zemí, kde zastropování jako v Maďarsku není.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán věští exit Maďarska z EU i rozpad bloku. Peníze z unijních fondů by ale chtěl

Maďarský parlament přijal první z balíku protikorupčních zákonů. Vláda premiéra Viktora Orbána se krokem pokouší zabránit ztrátě peněz z fondů Evropské unie, připomněla agentura Reuters. Orbán přitom mezi spolustraníky prohlásil, že „země možná opustí EU okolo roku 2030, pokud se blok dřív nerozpadne“.

Přečíst článek

Rafinérie Danube, která se nachází v obci Százhalombatta, nedaleko Budapešti jihozápadním směrem, zajišťuje 100 procent maďarských palivových potřeb. Rafinérie představuje hlavní rafinační kapacitu společnosti MOL v zemi. V současnosti zpracovává extrémně zlevněnou ruskou ropu Ural.

O víkendu vláda premiéra Viktora Orbána vydala nový výnos, na jehož základě upustí od zastropování cen pohonných hmot tehdy, pokud nebudou dodávky ropy Ural z Ruska dostatečné či pokud právě rafinérie Danube nebude v plném provozu. V poslední době dochází k výpadkům dodávky ruské ropy do Maďarska a obecně jižní větví ropovodu Družba, a to kvůli poměrně intenzivním bojům na Ukrajině, kde Rusko útočí na energetickou infrastrukturu země, včetně právě ropovodů a souvisejících zařízení.  

Orbánova výhra v energetické loterii? Maďaři našli u Budapešti ropné ložisko

Orbánova výhra v energetické loterii? Maďaři našli u Budapešti ropné ložisko

Na předměstí Budapešti došlo k objevu významného naleziště ropy. Zprávu zveřejnil maďarský petrochemický podnik MOL, jehož pracovníci naleziště objevili v hloubce 2100 metrů v obci Vecsés. Obec se nachází v aglomeraci metropole Budapešti, v její jihovýchodní části. Oznámení přichází v době, kdy stovkám čerpacích stanic v Maďarsku hrozí nedostatek zásob pohonných hmot, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny benzinu 5. března 2022

Maďaři už platí za naftu více než Češi. Brusel za to tentokrát nemůže

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Orbánův experiment s levným benzinem zkrachoval. Maďarsku došly pohonné hmoty

Přečíst článek
Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme