Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbán věští exit Maďarska z EU i rozpad bloku. Peníze z unijních fondů by ale chtěl

Maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Maďarský parlament přijal první z balíku protikorupčních zákonů. Vláda premiéra Viktora Orbána se krokem pokouší zabránit ztrátě peněz z fondů Evropské unie, připomněla agentura Reuters. Orbán přitom mezi spolustraníky prohlásil, že „země možná opustí EU okolo roku 2030, pokud se blok dřív nerozpadne“.

Reklama

Evropská komise minulý měsíc navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliard korun) z unijních fondů mimo jiné kvůli nedostatečnému potírání korupce a problematickému přidělování veřejných zakázek. Pokud Budapešť do dvou měsíců situaci napraví, může vzít Brusel návrh zpět.

Maďarská vláda poté předložila parlamentu několik návrhů zákonů, které upravují legislativu týkající se spolupráce Maďarska s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) a také pravidel pro správu veřejného majetku.

Tyto návrhy jsou podle ministryně spravedlnosti výsledkem náročného, ale konstruktivního vyjednávání mezi maďarskou vládou a komisí, které trvalo několik měsíců.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďaři bojují o EU fondy. Rychle předkládají zákony, které mají být důkazem demokracie

Maďarská vláda v pondělí předložila parlamentu balíček zákonů s cílem uvolnit miliardy eur z fondů Evropské unie, uvedla ministryně spravedlnosti Judit Vargová na svém facebookovém účtu.

Přečíst článek

Unijní exekutiva členským zemím poslala k posouzení, zda Budapešť za trvající problémy s fungováním právního státu potrestat odebráním asi třetiny pro Maďarsko určených peněz z kohezních fondů. Návrh musí schválit většina členských zemí. Většina států EU ale chce počkat na zavedení slibovaných maďarských kroků, než rozhodne o případném odebrání části unijních fondů, řekl novinářům český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek po ministerském zasedání věnovaném mimo jiné tématu vlády práva.

Unijní instituce dlouhodobě kritizují přístup vlády premiéra Orbána k justici, maďarské omezování plurality médií a práv menšin či omezování činnosti nevládních organizací a akademických svobod. Europoslanci se v září shodli, že Maďarsko již není plnohodnotnou demokracií, a vyzvali komisi k rychlým krokům. Jedním z nich je zabavení peněz kvůli problematickému rozdělování unijních prostředků, které podle kritiků putují k lidem napojeným na Orbána.

Orbán k tomu řekl, že pokud by „bruselští byrokraté” vyplacení peněz určených na maďarské energetické projekty odepřeli, dokáže je sehnat i z jiných zdrojů. Uvedl také, že budoucnost své země vidí navzdory konfliktům s Bruselem nadále v Evropské unii.

Orbán ovšem také podle médií v projevu na uzavřeném setkání se svými spolustraníky prohlásil, že Maďarsko možná opustí EU okolo roku 2030, pokud se blok předtím sám nerozpadne.

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme