Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zrušíme cenové stropy na potraviny a hypotéky, oznámil Orbán. Kdy, to je ve hvězdách

Zrušíme cenové stropy na potraviny a hypotéky, oznámil Orbán. Kdy, to je ve hvězdách
ČTK
 ČTK

Maďarská vláda hodlá postupně zrušit cenové stropy na základní potraviny a hypotéky, jakmile se inflace sníží. Ve státním rozhlase to řekl premiér Viktor Orbán. Míra inflace v Maďarsku v únoru poprvé po více než roce klesla, byla však nejvyšší v Evropské unii. Ohledně rušení cenové regulace Orbán ale nezmínil žádný časový harmonogram, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Míra inflace v Maďarsku v únoru podle národní metodiky klesla na 25,4 procenta z lednové hodnoty 25,7 procenta. V růstu ale pokračovaly například ceny potravin. Orbán tak v ekonomice čelí největším problémům od nástupu k moci v roce 2010. Ekonomika prudce zpomaluje a úrokové sazby centrální banky jsou nejvyšší v EU.

Orbán uvedl, že cenové stropy, které jeho vláda zavedla, byly užitečné v boji proti inflaci. Zároveň ale podle něj narušovaly trh. Vláda pracuje na plánech, jak je postupně zrušit. „Pokud jde o potraviny, jakmile se inflace sníží, postupně zrušíme stávající cenové stropy, podobně jako (stropy na úrokové sazby) u bankovních úvěrů," řekl.

Maďaři se vydávají na nákupy přes hranice na Slovensko.

Drahé potraviny mění zvyklosti. Maďaři nakupují na Slovensku

Tradiční směr nákupní turistiky ve slovensko-maďarském pohraničí se mění. Do slovenských měst, která leží u hraničních řek Dunaj či Ipeľ, teď přes mosty proudí stovky maďarských zákazníků.

Přečíst článek

„Pokud inflace zpomalí pod určitou úroveň, budeme muset přijmout rozhodnutí vzdát se obranných mechanismů, které jsme zavedli kvůli vysoké inflaci," řekl maďarský premiér. Neupřesnil ale, při jaké úrovni k tomuto kroku vláda přistoupí. Loni v prosinci byla maďarská vláda nucena ukončit cenový strop na pohonné hmoty, protože jich byl nedostatek.

Guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy uvedl, že všechny zavedené cenové stropy, včetně těch na některé základní potraviny, měly být od začátku roku zrušeny. K inflaci podle něj přidaly tři až čtyři procenta.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme