Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Destrukce ocelového srdce Česka“. Odbory odmítají restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Výrobní závod Liberty Ostrava v Ostravě-Kunčicích
ČTK
 ČTK

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba 6000 zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o 60 procent přišlo o práci 3000 lidí. Ďurčo to uvedl na síti X. Společnost Liberty Ostrava v reakci uvedla, že žádné propouštění neplánuje.

Reklama

Liberty Ostrava chrání před věřiteli od loňského prosince moratorium vyhlášené soudem. Věřitelé, jichž je podle soudu více než 1300, ale musí schválit restrukturalizační plán, který firma nyní předložila. Podle něj Liberty počítá s poklesem výroby o 60 procent.

„Slibuje investice do společnosti, ale to je ve skutečnosti jen návrat malé části z mnoha miliard vyvedených majitelem z Ostravy v minulých letech. Podle prvotních informací z plánu pana (Sanjeeva) Gupty by se navíc plná výroba mohla rozjet až v příštím roce. Počet zaměstnanců by se snížil o více než 3000 a další tisíce lidí by přišly o práci v dodavatelských firmách. To není záchrana, ale totální destrukce ocelového srdce naší země!“ napsal Ďurčo.

Společnost Liberty Ostrava v reakci uvedla, že žádné propouštění neplánuje. „Takováto informace v rámci restrukturalizačního plánu není. Liberty Ostrava neplánuje žádnou redukci zaměstnanců, kromě přirozených odchodů, jako jsou například odchody do důchodu,“ uvedla mluvčí firmy Kateřina Zajíčková.

Většina provozů v ostravské huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Tameh dodávky energií zastavil a v prosinci skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun. Většina zaměstnanců obou firem je od loňského 22. prosince doma. Podle odborářů nyní pracuje okolo 1600 zaměstnanců huti.

Mluvčí ostravské huti Kateřina Zajíčková v pondělí uvedla, že se v podniku znovu rozjíždějí válcovací tratě. Pracuje se podle ní také na instalaci nového parního generátoru, který bude uveden do provozu příští týden a umožní huti bezpečně udržovat teplo v koksárenských bateriích.

Minulý týden Liberty informovala, že její restrukturalizační plán má dvě varianty postupu. Varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne. Plán B počítá s řešením bez Tamehu, i v tomto případě chce firma navyšovat produkci na válcovacích tratích, ale s využitím dovážených bram. Minulý měsíc Liberty rovněž navrhla, že by Tameh převzala.

Americký dolar

Gangy ze Severní Makedonie okrádají důvěřivé Američany. V hlavní roli je Trump

Loni v září si 86letá Ann Brattonová myslela, že narazila na životní investici. Reklama na jednom ze šifrovaných kanálů aplikace Telegram, ke které se důchodkyně z oblasti Nashvillu připojila, nabízela takzvané Trumpovy karty - podobné debetním - s podobiznou miliardáře a exprezidenta Donalda Trumpa, přičemž na každé mělo být „přednabito“ 200 tisíc dolarů, napsala stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Přečíst článek

Za vstupem Redditu na burzu se rýsuje drama

Za vstupem Redditu na burzu se rýsuje drama. Napíší ho sami uživatelé

Provozovatel sociální sítě Reddit chce v rámci nadcházejícího IPO získat až 748 milionů dolarů, společnost usiluje o ocenění ve výši přibližně 6,5 miliardy dolarů. Jindy nadšení uživatelé Redditu ale mohou síti zadělat na nepříjemné drama a rozkolísat ceny akcií Redditu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme