Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový balík protiruských sankcí míří na žoldnéře i oligarchy, námitky má Slovensko a Maďarsko

Dvanáctý balík sankcí EU zahrnuje i Putinovu příbuznou, napsal EU Observer
ČTK
 ČTK

Dvanáctý balík sankcí vůči Rusku, který v těchto dnech bez větších podrobností představila Evropská komise, by měl na černou listinu přidat i příbuzné ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho předchůdce Dmitrije Medveděva a rovněž sedm žoldnéřských společností. Informoval o tom server EU Observer s odvoláním na návrh, který má k dispozici.

Reklama

Sankce by měly rovněž postihnout zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů. Sankční balík musí ještě schválit členské státy EU, což může být komplikované kvůli výhradám ze strany Maďarska či Slovenska. Hovoří se nicméně o tom, že by měl být schválený do Vánoc.

V návrhu se píše o uvalení sankcí na více než 120 jednotlivců či dalších subjektů za „jejich roli při podkopávání svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny“, uvedlo již dříve tiskové prohlášení šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. Detaily ale zveřejněny nebyly.

AvtoVAZ kvůli novým sankcím čeká letos nižší výrobu svých vozů Lada

Americké sankce srazily výrobu vozů Lada o deset procent

Ruská automobilka AvtoVAZ snížila odhad výroby svých vozů Lada v letošním roce. Důvodem jsou sankce uvalené Spojenými státy v září.

Přečíst článek

Jak napsal EU Observer, jedním z elitních jmen na seznamu sankcionovaných je i Anna Putinová Civiljovová, dcera Putinova bratrance. Rovněž je tam zmíněn syn exprezidenta Medveděva Ilja a oligarcha a miliardář Rustem Sultějev spolu se svou manželkou Lidijí.

Sankce na žoldnéře

Evropská unie již dříve uvalila sankce na žoldnéřskou Wagnerovu (v přepisu z ruštiny Vagnerovu) skupinu, v jejímž čele stál Jevgenij Prigožin. Ten v srpnu zahynul při leteckém neštěstí. Podle informací ruských médií nicméně skupina opět funguje, obnovila nábor a v jejím čele stojí Prigožinův syn Pavel. EU by v této souvislosti nově chtěla uvalit sankce i na dalších sedm žoldnéřských společností, které nyní působí na Ukrajině.

Návrh nového balíku sankcí rovněž detailně popisuje rozsáhlý zákaz ruských diamantů, který je koordinovaný s Kanadou, Japonskem, Británií a Spojenými státy. V dokumentu je například zmíněn zákaz i všech další šperků, perel a zlata či stříbra obsahujících diamanty. Návrh zmiňuje i „náramkové a kapesní hodinky včetně stopek obsahujících diamanty“.

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruskou ekonomiku neskolila pandemie ani válka. Za sebou nechává i německou

Růst ruské ekonomiky překonává všechna expertní očekávání, ukazuje dosavadní slabost sankcí, shrnuje agentura Bloomberg. Dle MMF (a jeho ukazatele HDP na osobu v mezinárodních dolarech roku 2017) letos ruská ekonomika bude o 5,5 procenta silnější než v předcovidovém roce 2019, česká ale o 2,5 procenta slabší.

Přečíst článek

„Tento zákaz se vztahuje na diamanty pocházející z Ruska, diamanty vyvážené z Ruska, diamanty dovážené přes Rusko a ruské diamanty, které byly zpracovány (broušeny nebo leštěny) ve třetích zemích,“ stojí v návrhu sankcí EU.

Na černou listinu by mělo být přidáno téměř pět desítek jednotlivců a přes sedm desítek dalších subjektů, většinou jde o firmy působící v oblasti obranného průmyslu, ale i letectví či satelitní navigace.

Reklama

Související

Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
centrum Moskvy

Západní firmy v Rusku při odchodu zanechaly obří balík. Jde o více než 100 miliard dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme