Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínu drtí covid. V prosinci se mohlo nakazit až čtvrt miliardy lidí

Čína, ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

Od začátku prosince se koronavirem nakazilo asi 250 milionů Číňanů. Podle deníku Financial Times (FT) odhad uvedl vysoký představitel čínských zdravotnických úřadů na jednání za zavřenými dveřmi. Údaj má deník potvrzený od dvou zdrojů. Je to při tom výrazně více, než kolik uvádí oficiální statistiky, podle kterých se ve stejném období nakazilo a mělo příznaky nemoci covid-19 zhruba 63 tisíc lidí. Čínská národní zdravotnická komise dnes ohlásila, že přestane vydávat denní statistiky o nakažených.

Reklama

Odhad 250 milionů nakažených, což je zhruba pětina čínské populace, sdělil podle deníku Financial Times místopředseda čínského úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí Sun Jang. Stalo se tak při středečním zasedání s dalšími představiteli zdravotnických organizací. Podle prezentovaných odhadů se jen v úterý nakazilo covidem-19 na 37 milionů lidí. Oficiální údaje jsou při tom velmi odlišné a mluví o 62 600 nakažených s příznaky nemoci covid-19 od začátku prosince.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Co spojuje škodovku a teslu? Čekají je potíže. A pořádné

Automobilový průmysl se jen tak tak vyhnul krizi kvůli nedostatku čipů a dalšího materiálu. Zvládl i problémy spojené s ruskou invazí na Ukrajinu. Přesto se nyní ocitá před možným razantním propadem. A ne, nemůže za to Green Deal, jak řada lidí rádo opakuje. Co jsou hlavní hrozby pro automotive v nadcházejícím roce?

Přečíst článek

Podle agentury Bloomberg úřady v některých čínských městech odhadují, že nově nakažených za jeden den jsou stovky tisíc. Podle prohlášení jednoho představitele na síti WeChat se odhaduje, že ve městě Tung-kuan na jihu země se denně nakazí koronavirem 250 tisíc až 300 tisíc lidí. Podle odhadů zveřejněných v místní tisku ve městě Čching-tao na východě Číny přibývá denně až půl milionu nakažených. V obou městech žije dohromady na 20 milionů lidí.

Čínská národní zdravotnická komise dnes ohlásila, že přestane vydávat denní statistiky o nově nakažených, což dělala v posledních tří letech, uvedla agentura Reuters. Statistiky bude nově vydávat středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Podle agentury Reuters ale nejsou jasné důvody této změny, ani jak často bude středisko údaje o šíření nákazy zveřejňovat.

V rámci uvolnění pandemických opatření, k čemuž Peking přistoupil na začátku prosince, čínské úřady mimo jiné zrušily plošná testování. Kvůli tomu Peking minulý týden oznámil, že už nebude informovat o počtech nakažených bez příznaků, protože jejich trasování je bez systémů plošného testování velmi obtížné.

K větší transparentnosti ohledně vývoje epidemie covidu-19 v zemi vyzvaly Čínu Spojené státy i Světová zdravotnická organizace (WHO). Velké pochybnosti vyvolává také oficiální údaj o mrtvých v souvislosti s nákazou. Podle Pekingu od začátku prosince zemřelo v zemi pouze osm nakažených. Zahraniční agentury při tom informují o přeplněných nemocnicích v řadě čínských oblastí. Například v Pekingu jsou přeplněná i krematoria. Podle některých odhadů by po uvolnění opatření mohlo zahynout v souvislosti s covidem-19 až milion Číňanů, uvedl deník Financial Times.

Týden tradera: Nike a J&T se postaraly o dobré předvánoční zprávy

V předvánočním týdnu nalezly akciové trhy alespoň na chvíli určitý klid a prošly poklesem volatility. K lepší náladě napomohly příznivá data o spotřebitelské důvěře v USA, která rostla na nejvyšší úrovně od dubna 2022, i pokles výnosů americký vládních dluhopisů, které nadále spojuje téma inverzní výnosové křivky a hrozby recese v americké ekonomice.

Přečíst článek

Petr Šíma: Letošní rok startupům nepřál? Ale kdeže! To jen loni investoři moc rozhazovali

Je to propad, který se dal čekat. Startupová horečka, kterou celý svět díky všemožné covidové pomoci zažil loni, během letošního roku trochu ochladla. Ale to nutně neznamená, že je všechno ztraceno, že teď nastanou zlé časy. „Naznačuje to i podrobnější čtení zprávy o stavu evropských startupů od společnosti Atomico,“ píše ve svém komentáři Petr Šíma, partner a šéf investiční společnosti Depo Ventures.

Přečíst článek

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Krypto je pro seriózní investory mrtvá kočka, uvedl vlivný bankéř JP Morgan

Přílišná volatilita a s ní spojené absurdní riziko. To je podle hlavního stratéga JP Morgan Asset Management Jareda Grosse hlavní důvod, proč kryptoaktiva jsou pro většinu relevantních finančních institucí „efektivně neexistující“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Přečíst článek
Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme