Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší zbrojní zakázka v dějinách Izraele, země dodá Německu systémy Arrow-3

Izraelský ministr obrany Joav Galant
ČTK
 ČTK

Německo od Izraele koupí protivzdušné systémy Arrow-3. Dohodu dnes v Berlíně podepsali německý ministr obrany Boris Pistorius a jeho izraelský protějšek Joav Galant, píše agentura Reuters. Transakce v hodnotě bezmála čtyř miliard eur, což je v přepočtu skoro 100 miliard korun, je podle Galanta největší zahraniční zakázkou pro zbrojní průmysl v dějinách Izraele.

Reklama

„Je to bez přehánění historický den pro obě naše země,“ řekl německý ministr Pistorius. Podle něj válka na Ukrajině ukázala, jak je důležité mít efektivní a moderní protivzdušnou obranu.

Podle Galanta je prodej systému Arrow-3 Německu největším zahraničním kontraktem v dějinách izraelského zbrojního průmyslu. Systém se Izraeli velmi osvědčil, uvedl Galant. „A stejně dobře ochrání i Německo a jeho občany,“ dodal. Arrow-3 lze podle něj integrovat bez problémů i do systému NATO.

Protivzdušný systém Arrow-3 ČTK

Konečná smlouva bude podle agentury DPA podepsána zřejmě v říjnu, až peníze na nákup schválí rozpočtový výbor Bundestagu. Akvizici ale již dva výbory německého parlamentu posvětily a prodej schválily i Spojené státy, které se k záležitosti vyjadřují, protože systém používá i americké technologie.

Karabašská republika přestane existovat; více než polovina obyvatel uprchla

Karabašská republika přestane existovat, ze státu utíkají desetitisíce lidí. Je to akt etnické čistky, řekl arménský prezident

Mezinárodně neuznaná karabašská republika přestane do 1. ledna 2024 existovat. Její prezident Samvel Šahramanian podepsal dekret o zrušení všech státních institucí do tohoto data. Z oblasti Náhorního Karabachu, kterou minulý týden po bleskové vojenské operaci ovládl Ázerbájdžán, uprchlo do Arménie za několik dní podle Jerevanu přes 70 tisíc lidí, tedy více než polovina odhadované populace separatistického regionu.

Přečíst článek

Německo bude nákup financovat ze svého fondu na modernizaci armády, který dostal k dispozici 100 miliard eur. První izraelské systémy by mělo Německo dostat ke konci roku 2025. Plné bojové kapacity by systém měl dosáhnout podle agentury DPA v roce 2030.

Německo o nákupu izraelského systému mluvilo již delší dobu a vytvořilo k tomu i alianci s anglickým názvem European Sky Shield Initiative, ve které je i Česká republika. Některé evropské státy, například Francie, za to Berlín kritizovaly, protože se nezaměřil na vývoj a nákup systému evropské provenience.

Reklama

Související

USA podle Izraele schválily prodej protiraketového systému Arrow 3 do Německa

Největší obranný obchod v izraelských dějinách. Do Německa poputuje protivzdušný systém Arrow 3

Přečíst článek
Kolik Češi zaplatí v létě za benzin?

Lukáš Kovanda: Kolik Češi zaplatí v létě za benzin? To záleží na Izraeli a Íránu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme