Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší obranný obchod v izraelských dějinách. Do Německa poputuje protivzdušný systém Arrow 3

USA podle Izraele schválily prodej protiraketového systému Arrow 3 do Německa
Profimedia
 ČTK

Spojené státy daly zelenou prodeji protiraketového systému Arrow 3 do Německa za 3,5 miliardy dolarů (skoro 80 miliard korun), uvedlo podle agentury Reuters izraelské ministerstvo obrany. Informovalo, že půjde o největší obranný obchod v izraelských dějinách.

Reklama

Židovský stát zapojil systém Arrow 3 do své protivzdušné obrany v roce 2017. Protirakety, na jejichž vývoji se podílela společnost Israel Aerospace Industries spolu s americkým Boeingem, jsou navrženy tak, aby se od nich ve velké výšce oddělily hlavice s náloží, které se změní na satelity, jež vyhledají a zasáhnou útočící objekty.

Německý kancléř Olaf Scholz o zatím nejvyspělejší izraelský obranný systém proti raketám dlouhého doletu projevil zájem loni v září. V březnu o věci jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem při jeho návštěvě v Berlíně a na konci června se objevily informace, že Německo už pro rozmístění Arrow 3 vybralo tři základny. Podle německého mediálního domu RND se s instalací počítá od září 2025.

Jana Černochová, ministryně obrany, Petr Fiala, premiér

Fialův kabinet rozšířil sankční seznam. Přibyl na něj Putinův dodavatel zbraní

Počet lidí na vnitrostátním sankčním seznamu se dnes zdvojnásobil ze tří na šest. Vláda na něj na návrh ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zařadila ruského podnikatele Borise Obnosova a jeho příbuzné, manžele Rostislava a Olgu Zorikovovy. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zahraničí a vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) na tiskové konferenci. Ministerstvo zahraničí zároveň navrhuje zařazení jmen na sankční seznam Evropské unie.

Přečíst článek

Německo chce svůj protiraketový systém budovat v rámci většího evropského štítu, jehož vytvoření Scholz navrhnul loni v srpnu v Praze v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Německo a 13 dalších členských zemí NATO včetně Česka a Slovenska pak v říjnu podepsalo dokument o záměru společně zakoupit systémy protivzdušné obrany.

Berlín chce do projektu investovat až pět miliard eur (na 120 miliard korun).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme