Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poláci se chystají na válku. Místo Ukrajiny vyzbrojují vlastní armádu

Polský premiér Mateusz Morawiecki
ČTK
 ČTK

Jeden z nejvýznamnějších podporovatelů Ukrajiny Polsko oznámilo, že ukončilo dodávky zbraní Kyjevu.

Reklama

Polsko již nedodává zbraně Ukrajině, protože vyzbrojuje vlastní armádu. V době pokračujícího sporu o vývoz ukrajinského obilí to uvedla kancelář polského premiéra Mateusze Morawieckého.

Spor o dovoz obilí eskaluje

Polské ministerstvo zahraničí si předvolalo ukrajinského velvyslance a vyjádřilo důrazný protest proti výrokům ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valném shromáždění OSN v New Yorku, který „evropským přátelům" kvůli prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí vyčetl předstírání solidarity a nepřímé napomáhání Moskvě.

Poprvé od krachu dohody vyplula z ukrajinského Čornomorsku loď s obilím

Poprvé od krachu dohody vyplula z ukrajinského Čornomorsku loď s obilím

Z ukrajinského námořního přístavu Čornomorsk poprvé od krachu obilných dohod letos v červenci vyplula loď s obilím. Oznámil to místopředseda ukrajinské vlády Oleksandr Kubrakov. Podle agentury Reuters jde o test schopnosti Ukrajiny znovuotevřít námořní cesty v době, kdy se Rusko snaží obnovit faktickou blokádu země.

Přečíst článek

Ukrajina kvůli trvajícímu embargu podala v pondělí žalobu u Světové obchodní organizace (WTO) na Polsko, Slovensko a Maďarsko, které zákaz dovozu také prodloužily.

Ukrajina se brání bestiálnímu ruskému útoku a já tuto situaci chápu, nicméně, jak jsem řekl, budeme naši zemi chránit. Již nedodáváme výzbroj na Ukrajinu, protože nyní vyzbrojujeme Polsko," citovala Morawieckého v příspěvku na sociální síti X jeho kancelář.

Šéf Agrární komory: ČR by se měla připojit k embargu na dovoz obilí z Ukrajiny

Šéf Agrární komory: ČR by se měla připojit k embargu na dovoz obilí z Ukrajiny

Česká republika by měla stejně jako Polsko, Slovensko nebo Maďarsko zavést embargo na dovoz některých zemědělských plodin z Ukrajiny. Uvedl to prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. ČR spolu s Německem nebo Francií po úterním jednání v Bruselu možné prodloužení embarga, které zatím platí do 15. září, kritizovala. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) není dlouhodobě udržitelné a prospěšné, aby se unijní země dělily na různé kategorie podle možnosti dovozu zboží z Ukrajiny.

Přečíst článek

Polsko patří k nejvýznamnějším politickým i vojenským podporovatelům Ukrajiny, která se už přes rok a půl brání ruské invazi. Kyjevu předalo značnou část své výzbroje.

Zákaz dovozu Varšava v době vrcholící předvolební kampaně zdůvodňuje snahou ochránit vlastní zemědělce, kteří by jinak museli čelit levnější produkci z Ukrajiny.

Polsko zakáže vjezd autům s ruskou poznávací značkou, uvedl ministr

Pobaltské země, Finsko a teď i Polsko. Země zakáže vozům s ruskou SPZ vjezd do země

Polsko zakáže vjezd automobilům s ruskou poznávací značkou, informoval dnes podle médií polský ministr vnitra. Stejný krok v předchozích dnech oznámily i Finsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme