Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Michal Šnobr
Tereza Zavadilová / Newstream
Tereza Zavadilová

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Reklama

Proč jste vlastně JRC prodával teď?

Těch důvodů je více. Pro JRC byl covid nepříjemné období. Má dohromady padesát kamenných obchodů v Česku a na Slovensku a většinu v obchodních centrech, takže skoro kompletně zavřených. My jsme sice v tu dobu skoro ztrojnásobili online prodeje, ale to samo neřešilo situaci. 

Faktem také je, že jsem nijak aktivně JRC Czech neprodával. Kupci se objevili sami, dokonce několik, nabízeli třeba koupi slovenské části plus opci na Česko, i koupi všeho. Jedna nabídka směřovala i jen k ovládnutí 50 kamenných obchodů. 

Třetí, rozhodující důvod, který mne nakonec přiměl k prodeji, byla samotná situace na trhu - kde je to podobné jako s kiny. Kromě toho, že jsme měli zavřeno, tak vydavatelé her ale i výrobci herního hardwaru – zboží, které dominantně prodáváme - posouvali v době covidu jejich vydání a uvedení na trh, takže nebylo skoro co prodávat. 

Čeho se to týkalo? 

Skoro tři roky jsme s napětím čekali na novou herní konzoli PS5 (Playstation), na nový herní cyklus. Ten sice přišel, i když se zpožděním, ale z původního příslibu dodávky až šesti tisíc kusů konzolí jen během prvního roku se toto číslo během roku 2020 scvrkávalo a nakonec jsme byli rádi za stovky kusů. Mimochodem tenhle problém se táhne až do letoška, nové konzole se musí dopředu předplatit a stejně dostaneme jen omezené množství, ačkoli poptávku máme obrovskou. 

Pro velké firmy jako je Sony a Microsoft jsme malý a nevýznamný trh a zboží dodávají jinam. To se k nám pak pokoutně dováží, ale to už je byznys, kam my jako autorizovaný prodejce nesmíme a nejdeme. Během covidu jsem si při pozorování vývoj trhu uvědomil jednu důležitou věc. Za období pandemie se online byznys neskutečně posunul. Supervelcí a velcí on-line prodejci jsou v úplně jiné pozici než my. Bez silného partnera s tímto know-how bychom časem začali značně ztrácet. 

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: Luxus není zlatý kohoutek, ale dokonalá funkčnost

Petr Kolář patří k nejžádanějším českým architektům současnosti, i miliardáři na něj stojí frontu. Staví hotelové resorty, vesnice, olympijské parky i rodinné domy. Označení „architekt miliardářů” se ale brání. „Kvalitní architektura jde dělat i s útlým rozpočtem, stavíme projekty i za milion,” říká Kolář v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Myslíte to tak, že ti velcí hráči mají větší sílu?

Oni dokážou do vývoje, marketingu i prodeje investovat mnohem víc peněz a najímají si profesionály, kteří se věnují jen tomu. Zboží, které je pro nás stěžejní, oni prodávají jen jako „zkrášlení“ nabídky. Na ceně jim moc nezáleží. Mají velký dosah a v tom je jejich síla. Já si řekl, že JRC i s původními tržbami ve výši 600 milionů korun ročně je vlastně malá firma na to, aby si mohla celý e-commerce vyvíjet a dělat sama. 

Kdo má obrat dvě tři miliardy si může dovolit mnohem víc než my. A pak přišla nabídka od společnosti Smarty Petra Syrůčka, která byla pro JRC i pro mne velmi zajímavá. Zaručil mi, že značka JRC bude pokračovat, že JRC jako gaming bude fungovat. Oni jsou on-line prodejce elektroniky, ale zase jim chybí kamenné obchody, tedy kromě prodejen iWant. Prodejny JRC doznají nějakých změn, nebude to už čistě gamingový byznys. To je mimochodem cesta, o které jsme s vedením JRC přemýšleli dlouhodobě a hledali parťáka. Někoho, kdo by doplnil naše prodejny o vhodný sortiment. 

Je to pro vás jako investora úspěšná investice?

Je zisková. Zisk je přiměřený období šesti let, co jsem to držel. I z tohoto pohledu bylo to rozhodnutí jednodušší. Ačkoli JRC pro mě byla srdcovka. Před více než 20 lety jsem kupoval v jejich obchodě u Máje své první hry a pak strávil i celou noc hraním. To už je dávno...

Stát nás podržel

A jak se daří Amenity Resort, teď někdy jste otevírali nejnovější v Orlických horách, že? 

Máme za sebou dokončení rekonstrukce hotelu v resortu v Deštné. Situace na stavebním trhu je teď strašná. Cena se nám vyšplhala nad sto milionů korun, nějakých patnáct procent nad původní plán. Plus termín dokončení měl být v září roku 2020, postupně se posouval a skončili jsme teď v červnu. A upřímně, když jsem viděl stav toho, jak nyní stavební firmy fungují, kdy během covidu zmizela většina pracovníků z Ukrajiny, kteří už teď jsou těžištěm v sektoru, ta hrozivá slepovačka a někdy až zoufalost. Dělali jsme pak vše na poslední chvíli, abychom vůbec na letní sezonu otevřeli. 

Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Přečíst článek

Stihli jste to?

Ano, i když to má spoustu porodních bolestí. Velký problém je třeba sehnat personál a samozřejmě i to, když začátkem června kolaudujete a v půlce otevíráte, objeví se v provozu ještě spousta věcí k řešení. Už ale nešlo na nic čekat. Pro kolegy v Amenity a i v Deštném je to zkouška ohněm. Jinak jsme vcelku překvapeni ze zájmu, červenec máme obsazenost z osmdesáti procent, a to jsme nedělali žádný extra marketing. Asi už pomáhá značka Amenity i to, že lidé moc necestují a zůstávají v Česku. I srpen vypadá dobře. 

A co personál? Hotely a restauratéři si stěžují, že jeho nedostatek je teď největší bolest. 

Kdyby nefungovalo Amenity i jinde a nemohli bychom si vypomoct lidmi ze Špindlerova Mlýna či z Lipna, tak nevím, jak bychom byli schopni v úplně novém resortu v Deštném fungovat. Zatím to nějak jede.

Chystáte nějaký další resort?

Nyní připravujeme stavbu hotelu v Nové Bystřici, uprostřed České Kanady, což je oblast mezi Jindřichovým Hradcem, Telčí a Slavonicemi z jihu ohraničená rakouskými hranicemi. Kdysi jsme od města koupili pozemky, kde dřív byli pohraničníci. Odstranily se zbytky původních staveb, celé se to připravilo, včetně architektonického projektu. Od začátku počítáme s kapacitou 80 lůžek, bude to trochu ve stylu lázeňství, protože blízko je Třeboň s velkou tradicí v této oblasti, bude tam velký bazén, wellness a prostor pro lázeňské provozy. 

Za mne je to hodně zajímavý projekt, protože široko daleko nic podobného není. Jsem zvědav, zda se do toho na jaře příštího roku budeme moct pustit. Zatím jsem trochu skeptický. Snad se ceny ve stavebnictví a materiálu budou stabilizovat. Jinak ta Česká Kanada je projekt jiného druhu než Špindl nebo Lipno, protože oblast sice objevili turisti a chalupáři, ale hromadná turistika tam zatím vlastně není. Bude to velká výzva po všech stránkách.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

Viceguvernér Mora: I další lockdown bychom přežili s vyššími sazbami

V první části rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky Marek Mora hovoří o aktuálním tahu ECB, promýšlených krocích ČNB, ale také o stále populárnějších zelených investicích označovaných zkratkou ESG.

Přečíst článek

Jak fungovalo Amenity během covidu, měli jste všechno zavřené?

Ano. Neměli jsme ani možnost řešit fungování hotelů pro firmy, protože zájem nebyl logicky velký. Nebylo to úplně ideální období. Musím ale říci, že když sečtu vše, co jsme od státu dostali - tedy dotace pro zaměstnance, na nepokryté ztráty a podobně, ve finále nás stát podržel, přiměřeně vykompenzoval. 

Takže jste nemuseli propouštět?

Ne. Jediný problém byl, že peníze od státu chodily a chodí s velkým zpožděním. Kdybychom neměli vlastní zdroje a měli nějaké zásadní úvěry, bylo by to velmi těžké. Amenity naštěstí není žádnými úvěry zatíženo a jeho stoprocentní matka, což je moje společnost Hamaga, ji mohla podpořit tak, aby z pohledu cash flow nedošlo k nějakým problémům. Samozřejmě nedalo se na tom nic vydělat, ale umožnilo nám to toto „umrtvené“ období přežít. Máme to tak, že mateřská Hamaga investuje a dceřiná Amenity provozuje, takže jsme samozřejmě pozastavili platby nájemného. Na dotace z programu podpory COVID – Nájemné jsme nedosáhli.

Jak to?

Právě kvůli tomuto vztahu matka - dcera. To bylo hodně nespravedlivé. Cizí majitelé nemovitostí nájemné dostávali skrze podporu státu, my ne, a to i když jsme byli schopni prokázat mnohaleté nastavení nájemních smluv a jejich funkčnost. Ale jak jsem říkal, neměli jsme úvěry, takže cash flow jsme ze zbytku vykryli. Navíc my jsme měli loni léto úplně rekordní jak obsazeností, tak cenami, chtěly se s námi domlouvat i cestovky, protože se nemohlo cestovat do zahraničí. Nás právě léto 2020 zachránilo, bylo pak mnohem jednodušší zvládnout podzim. Zrušení Silvestra a fakticky celé zimní sezóny 2021 už ale hodně bolelo. Bez otevření pro letošní léto už by se šlo na dřeň.

V gastru to není od-do

Lidé z gastra říkají, že ho pandemie změnila. Na covid doplatili lidé, kteří neměli standardní úvazky, ale něco na černo, takže číšníci a kuchaři buď sektor opustili, nebo chtějí normální zaměstnanecké podmínky. Řešíte něco takového?

Naši zaměstnanci mají jednoho zaměstnavatele, vše je v rámci Amenity. Nikde nejedeme systém, že bychom někoho vypláceli načerno. Ono to opravdu v gastru dost fungovalo, proto byl problém, když začaly povinné registrace tržeb. Zatímco všichni hospodští, co mají provozovny sami, zoufali, já jsem naopak jásal, protože pro mě to bylo vyřešení problému. Narovnaly se podmínky. Byl jsem ale tehdy kvůli tomu pod velkým tlakem. Většině a zvlášť menším se registrace tržeb zásadně nelíbila. Myslím, že i díky tomu si nyní gastro projde očistcem a jsem zvědav zda se povinná registrace vrátí, my tak fungujeme dál.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

My nechráníme spotřebitele, ale finanční stabilitu, říká viceguvernér Mora

České banky hlídáme, hypoteční pravidla příliš neporušují. Nemovitosti jsou drahé, ale už jsou vidět signály ochlazení, říká v rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

Přečíst článek

Takže vaši lidé byli za vodou. 

U nás tohle není problém, máme mzdy nastaveny rozumně, snažíme se samozřejmě lidi nějak motivovat. Jenže: my jsme sezónní, je to o zimě a létě a úspěch celého roku závisí na tom, abychom nějak zvládli podzim a jaro. Protože jinak proděláme peníze, které jsme vydělali během léta a zimy. 

Chceme zaměstnance udržet celoročně, takže je platíme i tehdy, když byznys úplně nefrčí. Takže během léta se může stát, že u konkurence bude mít někdo větší mzdu, ale my našim zaměstnancům platíme plné mzdy i v době, kdy resorty fungují jen málo. Ano, přiznávám, že někdy je tohle těžké vysvětlit jako výhodu. Mnozí vidí mzdu větší na dva měsíce a na zbytek roku nemyslí. U nás tedy není problém mzda, ale režim. Nehotelová a negastro konkurence je jiná, je to od - do, nepracuje se směny, do noci, soboty neděle… To lidi teď láká. 

Pro Lipno je konkurence v Rakousku, byť to teď covid zkomplikoval, ale nabízeli nespočet finančních i sociálních výhod. V Deštném jsme pod obrovským tlakem Škodovky v Kvasinách, ta stahuje lidi z celého širokého i dalekého okolí. Tam jsme navíc noví a ani tam není konkurence, takže spíše hledáme lidi, které do regionu přetáhneme. Je to složitá situace a jak jsme si mysleli, že během covidu přijdou nějaké krachy, a bude z čeho vybírat, nestalo se. Lidi utekli mimo obor a podpora státu určitou agónii v sektoru posunula v čase. Možná to teprve přijde. Hodně uvidíme po létě…

Čekáte tedy, že pak pro vás přijdou nějaké dobré nákupní příležitosti?

Sám nevím. Celou dobu jsem si říkal, že přijdou výhodné příležitosti, jenže ceny nemovitostí stále rostou. Je to otázka. Nám se podařilo na jaře udělat akvizici, cena je rozumná, ale spíše než o výhodnou cenu, jde o to, že kdyby všechno normálně fungovalo, vůbec bychom neměli šanci se k takové příležitosti dostat. Současní majitelé by se asi nerozhodli prodávat. Na druhou stranu, koupili jsme to za cenu, za kterou bych v dnešní době nic podobného nepostavil. Ani půlku. 

Co jste koupili?

Koupili jsme od původních majitelů penzion v Horních Věstonicích, což je zatím menší kapacita, než je pro resorty Amenity běžné. Do budoucna uvidíme. Letos to provozujeme ještě pod původním názvem penzion Balloon a až se to na podzim po sezóně zavře, chceme tam udělat pár úprav a od jara příštího roku to pojede už jako Amenity Resort v našem standardu. Kapacita tam je zhruba max. 70 lůžek, je to v krásném místě. Všude lehce dostupné. Klid, krásné výhledy, penzion má krásnou zahradu, profi minigolf hřiště, sklípek, ideál na kolo. Těším se na to, v Amenity nám Morava chyběla. 

Ivan Šramko, bývalý guvernér Slovenské národní banky a poradce českých miliardářů

Slovensko nevyužilo dobré časy, má větší dluh než Česko, říká exguvernér Šramko

V reakci na rostoucí inflaci zvedla Česká národní banka (ČNB) koncem června úrokové sazby. V postpandemické době patřila k prvním z centrálních bank rozvinutých zemí, které se k takovému kroku uchýlily. „Myslím si, že se mohou relativně brzy dostavit kýžené efekty: určité ochlazení a zmírnění inflace,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz ekonom a bývalý guvernér Národní banky Slovenska Ivan Šramko, který je poradcem českých miliardářů. 

Přečíst článek

Prahu byste nezvažoval?

Zvažoval, ale muselo by to být něco speciálního. Určitě ne koupit dům na čtverečkovém pozemku někde v centru a hrát si na to, že budeme lepší než ty desítky hotelů, které už tam jsou. Uvažoval jsem o botelu na Vltavě, něco netypického, ale na nic jsem nenarazil. Viděl jsem pár hotelů, ale ty ceny byly kosmické, jako kdyby se to prodávalo za normálních okolností. 

Chystáte se investičně ještě někam vykročit? 

Jsem v období, kdy trochu přemýšlím, co dál. Bylo toho v poslední době opravdu hodně a to moje rozkročení je někdy celkem šílené. Když sedíte v kanceláři a chvilku řešíte lego, pak kolik se narodilo telat, pak co bude na valné hromadě ČEZ a k tomu, jestli máme v některé resortu kuchaře či ne, do toho JRC Czech a další byznysy, a k tomu všemu ještě hledáte příležitosti na kapitálovém trhu, tak vám pak časem docela začne hučet v hlavě. Spíš to chci zastabilizovat, nějak víc se zase soustředit na to, co mne opravdu baví. Určitě dál chci jet značku Amenity a dál ji rozšiřovat.

Amenity pro chalupáře

Jak ji chcete rozšiřovat?

Ještě to není hotové, nemá to název, já tomu říkám pracovně „Amenity Luxury“. Máme připravených nebo ve výstavbě nebo už hotových sedm nemovitostí, které bychom chtěli pronajímat. Jde o objekty s kapacitou od deseti do třiceti míst. Naprosto výjimečných míst. V tom spočívá určitý luxus. Nikoli v drahém lustru. Mělo by to být místo, které vás uchvátí svou jedinečností, atmosférou, vůní, pohodou a klidem. 

Robinhood, Vlad Tenev a Baiju Bhatt

Jak dva kamarádi ze Stanfordu změnili svět investic k nepoznání

Ještě jim není ani 40, ale už mají na kontě několik výrazných úspěchů. Ale také můžou hodně prohrát. Seznamte se s Vladem Tenevem a Baijuiem Bhattem, zakladateli aplikace Robinhood, která za pár dní vstoupí na burzu.

Přečíst článek

Jak to bude fungovat? 

Budeme to prodávat čistě on-line způsobem - zarezervujete si to, získáte kód a pojedete. V místě bude lednička vybavená, jak si řeknete, všechno bude připraveno v hotelovém stylu, ale během doby pobytu žádná další služba. Budete se muset starat sami. V místě mapa, seznam s tím, kde je co v okolí. Pak přestane platit kód a my si nastavíme celorepublikově systém úklidů, který bude nemovitosti objíždět a připravovat pro další klienty. Takže je to představa něčeho jako „Amenity chalupaření“. Myslím, že o to bude zájem. Dalo mi 15 let práce hledat ta místa a dostat se ke správným věcem. Během pár let by to mělo být celkově deset destinací, příští rok snad začneme s prvními třemi. 

Typově to jsou jaké nemovitosti?

Třeba nedaleko Lipna v oblasti Frymburku se nám podařilo získat starý německý statek ještě v podobě, kdy byli v roce 1945 Němci vyhnáni. Zrekonstruujeme ho, je tam pec, udírna, chlévy, částečně tam bude i moderní část s důrazem na výhled do okolí se společenskou místností, ohništěm a úchvatným výhledem. Půjde to pronajmout pro pět i pětadvacet lidí. Vždycky je to skoro samota na výjimečném místě, stromy, výhledy, něco, co se musí na první pohled líbit. 

Takže by to mělo být odolné i proti případným lockdownům. 

Ano. A zároveň je to i investičně zajímavé. Tak funguje vlastně celý koncept Amenity. Princip je založený na jednotlivých domcích, apartmánech, ano, jsou tam i hotely, ale nijak zásadní kapacity. Prostě když víte, že vám to nepůjde, rozprodáte to po jednotlivých domech. Tohle je stejné. Pokud je moje myšlenka špatná a nepůjde to, nejhorší, co se mi stane, že to, s čím se tu mazlím patnáct let, tak se s tím rozloučím a rozprodám to. Ale věřím, že se to nestane. 

A cenově, to bude vyšší úroveň?

Ne, normální. Cena bude závislá na sezóně. Nechci žádný superluxus, luxus bude v místě, to, aby si lidi užili toho místa. Pronajmu to klidně partě lidí, škole. Dřív jsme se toho báli, ale už jsme pronajímali škole apartmány na Lipně a zvládli jsme to, jde se na to zařídit. Hlavně chci, aby se to pronajímalo celoročně. 

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Covid přinesl zvláštní situaci. Nájmy jdou dolů, ale ceny bytů rostou

Ceny nemovitostí jsou v Česku nadhodnoceny o 20, v některých regionech až o 25 procent, odhaduje Česká národní banka. To však neznamená, že by byly předražené, připomíná její viceguvernér Marek Mora.

Přečíst článek

Jaká je současná hodnota Amenity?

Myslíte, kolik je zainvestováno do nemovitostí v Amenity? Těžko dneska říci, bude to někde mezi půl až jednou miliardou korun v účetní hodnotě. Kolik je tržní, to mě nyní vůbec nezajímá. Jde o dlouhodobou investici, tímto diverzifikuji. Pořád investuji tak, že to musí dávat smysl a musí to mít hlavu a patu. 

Dal jste si na Amenity nějaký cíl, investiční horizont? Jestli to budujete dlouhodobě, nebo jednou přijde partner, prodej?

Chtěl bych to budovat dlouhodobě. Nikdy jsem neuvažoval, že bych to prodával, ani že by do toho vstupoval partner. Do budoucna to ale nevylučuji. Původní představa byla, že najdeme v tuzemsku pět až deset destinací a postavíme řetězec. První meta je pro mě splněna, máme pět resortů a pět set plus lůžek. Amenity má vlastní provozní management, já už o tom úplně nerozhoduji, co a jak bude - což je někdy pro mě kruté, protože to byla moje vize. Žiju s utkvělou představou, jak by co mělo být, vypadat, fungovat. Z toho jsem ale muset hodně couvnout.

Už se Amenity sami uživí, vydělají na nájemné?

Říkám na rovinu, jestli od toho někdo čeká, že se na tom dají vydělat velké peníze, tak ne. Zrovna nedávno jsem počítal: roční výnos ze zainvestovaných peněz se pohybuje na úrovni dvou tří procent. To Amenity vydělá, aby mohlo platit nájemné Hamaze jako investorovi. Nicméně já se na to dívám jako na dlouhodobý developerský projekt. Největší hodnota jsou nemovitosti a jejich hodnota roste. Takže mě ta nízká výnosnost nijak netrápí. Podstatné je, že kromě nových investic to nemusím dotovat a vše dohromady to generuje i slušný kapitál na reinvestice. Tak to je i bude do budoucna. Z tohohle byznysu nemám ani korunu pro sebe.

Výstavba bytů v Česku

Stavební materiál i práce zdražují, ohrožuje to projekty

Banky již evidují případy klientů, kterým došly peníze z hypotéky před dokončením stavby kvůli rostoucím cenám materiálů. Řeší to dodatečnými úvěry i změnami v projektu.

Přečíst článek

Na účtu nula procent, přitom české akcie živoří

Zmínil jste, že jste aktivní v zemědělství. Jak konkrétně?

Máme ve skupině společnost Jihočeské ekofarmy a Farmu Číměř. Farmy hospodaří přímo na Lipně a Číměř je zas v blízkosti Nové Bystřice v České Kanadě, kde stavíme resort. Takže do budoucna počítáme s propojením těchto aktivit. Teď je to postavené jen na pastvinách, minimu orné půdy a vlastních stádech krav, ale počítáme s nějakým rozvojem. Takže třeba s vlastní produkcí masa, vajec a podobně pro naše restaurace. Asi i agroturistika. Ono se to nabízí, když jsme blízko. Je to jedna z věcí, která mě teď baví nejvíc. Úplně mně to nadchlo. 

A říkal jste, že byste aktivity konsolidoval. Jak?

Ano, doufám, že budu mít zase více času na kapitálové trhy. Z toho jsem vyrostl. Jsem dlouhodobý trpělivý investor, umím si zisky vyčekat. Investuji jen s hlubokou znalostí věci, a to mi dává možnost trochu kašlat na diverzifikaci a investovat velký kapitál. Žádné spekulace. Žádné nevysvětlitelné a tajemné pohyby, čekání, co řekne Elon Musk a podobní. Situace na kapitálovém trhu mě znovu láká. Jen v Česku máte silné dividendové příběhy s výnosem i 10 procent ročně. Na účtech máte nulové úroky, přesto české akcie živoří. Mně se to líbí. Už nehledám nový Klondike. Přichází zajímavé období. 

Centrální banky sice budou říkat, že nechtějí inflaci, ale ve skutečnosti ji potřebujeme. Neexistuje jiný způsob, jak se z toho, kam se ekonomiky dostaly, ven. ECB není schopná zvýšit sazby, protože by zničila slabé státy EU, vrátily by se na scénu Řecko, Portugalsko a spol. a cirkus kolem jejich předlužení. Jedinou cestou, jak platit dluhy, je relativně velká inflace. Na elektřině a komoditách jsme svědky obrovského růstu. Dnes to není vidět, ale během dvou let to zasáhne spotřebitele. Já nejsem žádný odvážný skokan do studené vody, neinvestuji do kryptoměn nebo do Tesly, ani do ničeho dalšího, co si nedokážu selsky vysvětlit, jak funguje. Když chce člověk investovat větší objem peněz s vidinou delšího výnosu, musí sázet na fundament a hodně hluboko proniknout do toho byznysu. 

Byty, ilustrační foto

Češi si za pololetí půjčili na bydlení tolik, co jindy za rok

Hypotéky dál lámou rekordy. Za pololetí překonaly roční objemy silných let 2016 a 2017. Navzdory tomu, že se hypoteční sazba vrátila nad dvě procenta a dál roste.

Přečíst článek

Jaké české akcie třeba konkrétně?

Jsou tu banky, které mají zadržené dividendy za dva roky a nakonec je vyplácet budou, je to ČEZ, který vykazuje čísla, která jsou založena na cenách elektřiny kolem 45 eur, ale reálně cena elektřiny za dva tři roky bude minimálně o padesát procent vyšší, takže i ty akcie budou jinde. Na kapitálovém trhu investuji tak, aby se mé investice staly stabilní továrnou, jasným výrobním programem a měly předvídatelné výsledky. Jen tam šetřím na personálu. Tahle starost mi stačí i ve zbytku mých dalších aktivit. I bez JRC to dnes bude dost přes dvě stě zaměstnanců.

Michal Šnobr (51)

  • Od roku 1998 je poradcem finanční skupiny J&T pro energetiku. Je aktivním investorem, minoritním akcionářem ČEZ a dlouhodobě se podílí na významných energetických obchodech skupiny J&T. 
  • Na kapitálovém trhu působí od druhé vlny kuponové privatizace. Spoluzaložil úspěšnou makléřskou společnost Akro Capital. 
  • Nyní se kromě investování a energetiky věnuje podnikání v cestovním ruchu skrze řetězec Amenity Resorts, správě nemovitostí a zemědělství. V červenci prodal síť kamenných prodejen videoher JRC. 
  • Je členem Mensy ČR.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

CPI Property Group

Výprodeje portfolia realitního magnáta Vítka pokračují. Prodává tři domy v centru Prahy

Přečíst článek
CPI Group Radovana Vítka

Vítkova CPI prodala svůj hotelový byznys v Chorvatsku. A mění i vedení celé realitní skupiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme