Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lipavský se před časem ocitl v hledáčku čínských hackerů, uvedl web Politico

Jan Lipavský, ministr zahraničí
ČTK
 ČTK

Skupina hackerů APT31, která má podle Spojených států a Británie úzké vazby na Čínu, před lety zaútočila i na parlamentní skupinu, jejímž členem byl současný ministr zahraničí Jan Lipavský, uvedl bruselský server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

Reklama

Podle obvinění, které tento týden zveřejnilo americké ministerstvo spravedlnosti, skupina, která má podle Washingtonu úzké vazby na čínské ministerstvo státní bezpečnosti, v roce 2021 učinila kybernetický útok na členy IPAC z EU a Británie. Mezi nimi byl i tehdejší poslanec Lipavský. Ten byl v letech 2017 až 2021 místopředsedou zahraničního výboru a výboru pro obranu Poslanecké sněmovny a také členem jejího podvýboru pro obrannou, kybernetickou a bezpečnostní politiku a strategické koncepce ČR.

Lipavský serveru Politico řekl, že informace o útoku skupiny APT31 na představitele meziparlamentní aliance potvrzují názory, podle kterých rostoucí asertivita Číny představuje systémovou výzvu.

Spojené státy a Británie tento týden uvalily sankce na lidi a firmy spojené s kybernetickými útoky podporovanými čínskou vládou. Londýn připisuje skupině APT31 útoky na e-mailové účty britských poslanců kritických k působení Číny. Americké ministerstvo obrany přičítá skupině kybernetické útoky na americké firmy, představitele ministerstev a na zákonodárce.

IPAC sdružuje zákonodárce z několika desítek zemí. Skupina se zabývá tím, jak demokratické země přistupují k Číně. K politice Pekingu a příliš vstřícným postojům k Číně většinou zaujímá silně kritická stanoviska.

Stanislav Šulc: Češi a další Evropané chtějí vůdce. Tak aby z toho zase nebyl Vůdce

Krátce před oslavami Velikonoc vyšly v českých médiích výsledky zásadního průzkumu veřejného mínění. Uvedly, že velká část Evropanů nevěří tradičním politikům a stranám a chybí jím silný vůdce. Češi patří k těm, kteří populistického vůdce chtějí také. Naopak Němci jej ze všech dotazovaných národů chtějí nejméně. Výsledky jsou to opravdu děsivé. A nikoli ty výsledky z Německa.

Přečíst článek

Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň

Ovlivňování eurovoleb. Německý politik českého původu Bystroň měl za to dostat peníze od Rusů

Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň byl podle Bezpečnostní informační služby (BIS) jedním z politiků, kteří dostali peníze od ruské vlivové organizace, napsali Deník N a časopis Der Spiegel. Bystroň v reakci uvedl, že tvrzení českého média právně napadne.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme