Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ovlivňování eurovoleb. Německý politik českého původu Bystroň měl za to dostat peníze od Rusů

Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň
ČTK
 ČTK

Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň byl podle Bezpečnostní informační služby (BIS) jedním z politiků, kteří dostali peníze od ruské vlivové organizace, napsali Deník N a časopis Der Spiegel. Bystroň v reakci uvedl, že tvrzení českého média právně napadne.

Reklama

Politik českého původu to označil za pomluvy. Deník N již dříve uvedl, že BIS odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu.

Bystroň uvedl, že právně napadne tvrzení českého Deníku N, že přijímal výhody od ruské vlivové organizace. Doplnil, že nynější kauza je pomstou vlády premiéra Petra Fialy za jeho projev na předloňské protivládní demonstraci v Praze. „Je to pomsta Fialovy vlády za tento projev,“ řekl Bystroň. „Fialova vláda je mezi lidmi nejnenáviděnější vládou od dob Klementa Gottwalda,“ dodal.

V Polsku po upozornění BIS začala činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti státům a orgánům EU prověřovat polská kontrarozvědka ABW, uvedla tamní média. O rozkrytí ruské propagandistické sítě a spolupráci s českými zpravodajskými službami podle listu Politico informoval také předseda belgické vlády.

Zklamání pro liberální Irsko? Varadkara střídá „tiktokový premiér“ Harris

Karel Pučelík: Zklamání pro liberální Irsko? Varadkara střídá „tiktokový premiér“ Harris

Irsko má za sebou bleskovou výměnu premiéra. Sociálně liberálního Leo Varadkara vystřídá Simon Harris, který se zatím osvědčil jako influencer na sociálních sítích. Podaří se mu získat voliče, tak jako sbírá followery?

Přečíst článek

Podle české kontrarozvědky byla v Praze předávána hotovost protisystémovým politikům z Německa, další peníze mířily na provoz proruského zpravodajského webu Voice of Europe. O něm se tamní média zmiňují také v souvislosti s Polskem a Belgií.

Bystroň převzetí peněz popírá. „Této informace si nejsem vědom. Na základě bolestných zkušeností z předchozích volebních kampaní předpokládám, že jde o pomluvy,“ řekl týdeníku Der Spiegel.

Bystroň mimo jiné poskytoval rozhovory právě serveru Voice of Europe, který je od středy na českém sankčním seznamu. Na seznamu nově jsou i politik a podnikatel Viktor Medvedčuk a politik Arťom Marčevskij. Medvedčuk podle zdůvodnění na dálku skrytě financuje Voice of Europe a instruuje Marčevského, který společnost fakticky řídí. Marčevského podle dokumentu využívá k financování spolupráce s novináři a ke skryté finanční podpoře vybraných jednotlivců z řad kandidátů ve volbách do EP.

Spanilé jízdy politiků do regionů jsou parodií na komunikaci. Ministr Rakušan se ale snaží.

David Ondráčka: Politický road trip ministra Rakušana je pozitivní. Hec jeho markeťáků jen trapný

Výjezdy ministra vnitra Rakušana na debaty byly pro STAN výborným marketingovým tahem a dobře udělanou předvolební show. Vzbudily zájem a reakce, a o to v kampaních jde. Umožňuje to určité zamyšlení nad politickou komunikací v Česku, jak moc spolu mluví centrum a periferie, jakým způsobem, jestli si jsou tyto dva světy schopny rozumět ze svých hodně odlišných perspektiv.

Přečíst článek

Bystroň pochází z Moravy, do Německa emigroval s rodiči v roce 1987. Podle Deníku N je známý svými proruskými postoji a také vazbami na podobně smýšlející české politiky. V roce 2021 navštívil Medvedčuka v Kyjevě v době, kdy ho ukrajinské orgány kvůli obvinění z vlastizrady držely v domácím vězení. Podle serveru Hlídací pes také interpeloval německou vládu, zda se zasadila o Medvedčukovo propuštění.

Deník N upozornil, že se Bystroň zúčastnil také pražské konference Budoucnost Evropy, kde byl i poslanec SPD Jaroslav Foldyna nebo předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Právě sjezdu Trikolory se Bystroň účastnil rovněž.

Reklama

Související

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň

Poslanec německé AfD Bystroň se brání. Peníze ani kryptoměnu jsem od Rusů nedostal, říká

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme