Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká ministerstva a nemocnice se staly oběťmi útoku ruských hackerů

Na tuzemské banky zaútočili hackeři, chtějí konec podpory Ukrajiny
iStock
 ČTK

Některé české instituce byly od loňského roku cílem útoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob a jejich zaměření odpovídaly profilu aktivit skupiny APT28, která je spojována s ruskou vojenskou tajnou službou GRU. V prohlášení na svém webu to uvedlo ministerstvo zahraničí na základě informací zpravodajských služeb. Česko s mezinárodními partnery zásadně odsoudilo aktivity skupiny APT28, jež podle úřadu dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Reklama

„Česko je opakovanými kybernetickými útoky státních aktérů znepokojeno. Jsme odhodláni na toto neakceptovatelné jednání důrazně reagovat společně s evropskými i mezinárodními partnery,“ uvedlo ministerstvo. Vyzvalo Ruskou federaci, aby těchto aktivit zanechala.

Dotčené subjekty podle úřadu obdržely technická doporučení a nabídku na spolupráci na zvýšení bezpečnostních opatření. Skupiny APT28 se týkala i operace Dying Ember, kterou v lednu vedly Spojené státy. O zapojení Česka do operace informoval v únoru premiér Petr Fiala (ODS).

Záměrný útok ze strany Ruska měl za cíl vážně ohrozit bezpečnost a stabilitu České republiky, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Česko zaznamenává zvýšené aktivity Ruska v oblasti kyberútoků a kyberšpionáže již delší dobu, registruje vyšší desítky útoků na infrastrukturu. Na možné cíle však ČR důsledně dohlíží a například s Německem si denně vyměňuje informace. O většině hrozeb se veřejnost nedozví, jsou zlikvidovány již v počátcích. Uvedl po setkání s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan potvrdil, že kyberútoky opravdu způsobuje ruská vojenská rozvědka GRU. „Pokud se podíváme na ministerstvo vnitra, tak různé útoky na naše složky nebo na naše systémy jako takové jsou v různé míře na denní bázi,“ uvedl ministr.

Reklama

Německá vláda označila ruské kybernetické útoky za ohrožení demokracie. „Německo je odhodláno společně se svými evropskými a mezinárodními partnery takovým kybernetickým útokům čelit,“ zdůraznila spolková vláda. 

Black Friday

Pět věcí, které si ohlídat při nákupech online

Black Friday, tedy velké nakupovací šílenství je na spadnutí, odehraje se už tento týden. Z výkladních skříní kamenných obchodů i z e-mailových schránek na nás vyskakují slevy. I malí obchodníci, kteří celý rok klimbají, se zrovna kvůli této akci probudili. Pokud chcete nakupovat bezpečně online, je třeba ohlídat pět základních věcí - vaše zařízení, používané aplikace, vyhlédnutý e-shop, platbu a doručování. Tady jsme to pro vás s odborníky shrnuli.

Přečíst článek

APT28 se podle české diplomacie na ČR zaměřuje dlouhodobě. „V kontextu nadcházejících evropských voleb, národních voleb v řadě evropských zemí a pokračující ruské agrese proti Ukrajině jsou tyto činy zvláště závažné a odsouzeníhodné,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. České úřady budou podle resortu pokračovat v posilování odolnosti vládních institucí i soukromého sektoru.

Severoatlantická rada, nejvyšší orgán NATO, ve čtvrtek večer vyjádřila hluboké znepokojení kvůli přibývajícím ruským kyberútokům. V prohlášení mluví o ohrožení bezpečnosti aliančních partnerů a mezi konkrétními zeměmi, které se staly jejich terčem, zmiňuje vedle i Česko, Německo či Polsko.

Kvůli kybernetickým útokům spojovaným s Ruskem si dnes Německo předvolalo ruského velvyslance v zemi. Zároveň vyzvalo Moskvu, aby s takovými výpady přestala, uvedl vládní mluvčí Wolfgang Büchner. Spolkové ministerstvo vnitra uvedlo, že útoky nemířily jen proti vládní sociální demokracii (SPD), ale také proti německým firmám v oblasti logistiky, zbrojení, letectví a výpočetní techniky. Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v pátek prohlásila, že za loňským hackerským útokem na SPD stála právě skupina APT28.

NATO stojí po boku Česka a Německa a silně odsuzuje nekalé kybernetické aktivity s cílem podkopat demokratické instituce a svobodnou společnost. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsuzuje také Evropská unie, uvedl v prohlášení šéf diplomatické služby EU Josep Borrell. Podle NATO vývoj ukazuje, že hackerské skupiny se neustále snaží alianci destabilizovat.

Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Kyberpodvodníci jsou stále sofistikovanější a dokážou podvést leckoho včetně vzdělaných lidí. I když počty trestných činů, které podvodníci páchají rostou i letos, nárůst podle policejního prezidenta Martina Vondráška není tak dynamický jako vloni. Banky se totiž spolu s Policií ČR intenzivně pouští do boje s kyberzločinem. Například ČSOB má v plánu spolu s policií proškolit milion lidí, kteří budou proti kyberšikaně ostražití a budou moci informovat o kybernebezpečích i své okolí. Škody jdou do desítek tisíc korun a někdy až milionů korun. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme