Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konsolidační balíček prošel Senátem. Už chybí jen podpis prezidenta

Senátoři schválili konsolidační balíček. Míří k podpisu prezidenta
Profimedia
 ČTK

Senát ve středu po dlouhé rozpravě schválil vládní konsolidační balíček. Už chybí jen podpis prezidenta Pavla. Toho na úterní schůzce šéf odborářů Josef Středula vyzval, aby soubor převážně daňových změn vetoval.

Reklama

Senát ve středu schválil vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Balíček nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Ten pokud by chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu 15 dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal. Pro schválení balíčku hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů. Zapotřebí bylo 38 hlasů.

Protože Senát předlohu schválil, nehlasoval už o návrhu na zamítnutí, který vznesl klub ANO a SOCDEM, ani o pozměňovacích návrzích. Senátoři debatovali o předloze asi sedm hodin. Řada z nich měla k předloze výhrady a někteří navrhovali úpravy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ujišťoval senátory o tom, že balíček nepřinese dramatické dopady, jak se někteří jeho kritici obávají.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

PŘEHLEDNĚ: Konsolidační balíček po zásahu pětikoalice. Co za změny obsahuje

Vládní pětikoalice se dohodla na úpravách konsolidačního balíčku. Změny se dotknou daní, účetnictví či zaměstnaneckých benefitů. Ve finále jsou změny spíše kosmetické, dopad na státní rozpočet zůstává zhruba stejný jako při původním návrhu. Projděte si úpravy a doplnění vládního ozdravného balíčku.

Přečíst článek

Balíček mění na šest desítek zákonů a přináší hlavně změny daní. Například zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo. Sazba daně firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. Daň z nemovitostí se zvýší v průměru o 1,8 násobek. V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent. Balíček neobsahuje zdanění tichého vína.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Stanislav Šulc: Před balíčkem jsme si všichni rovni. Ale někteří si jsou rovnější

Vláda Petra Fialy představila balík 55 opatření na záchranu veřejných financí. Nazvala jej Česko ve formě a během dvou let má přinést úspory ve výši téměř 150 miliard korun. Z reakcí na balíček to vypadá, že se vládě opět povedl majstrštyk: naštvat úplně každého. Tentokrát to však není chyba, ale vlastnost. A ačkoli se pochvaly mnoho nedočká, stávající balíček má i vedle běžných obětí také několik vítězů a skutečných poražených. Kteří to jsou?

Přečíst článek

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Vetujte konsolidační balíček, naléhal Středula na Pavla. Bavili se i o nadcházejícím protestu

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula vyzval prezidenta Petra Pavla, aby vetoval vládní balíček ke konsolidaci veřejných financí.

Přečíst článek

Petr Fiala, ODS

Lukáš Kovanda: Fialova vláda do roku 2025 pohodlně ozdraví finance. Z volebního losera může být zase favorit

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025, plyne z nové prognózy České národní banky. Kabinet podle ní výrazně stabilizuje veřejné finance již příští rok, ve volebním roce 2025 má schodek veřejných financí činit dokonce už jen jedno procento hrubého domácího produktu (HDP).

Přečíst článek

Reklama

Související

Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Lukáš Kovanda: Potlesk pro vládu Petra Fialy. Dokázala stabilizovat veřejné finance

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Tempo ozdravování veřejných financí je sociálně únosné. A rychlejší, než si vláda vytyčila v programu, říká koordinátor NERV

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme