Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025
Profimedia
Lukáš Kovanda

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025. Už v pátek večer to může potvrdit ratingová agentura Moody’s. Česká koruna díky tomu „jede“, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Koruně a českým vládním dluhopisům se v pátek dopoledne daří lépe než zlotému, forintu a polským či maďarským dluhopisům. Vodu na mlýn českým aktivům nahání nová analýza Raiffeisenbanky, podle níž by už v pátek večer mohla světové významná ratingová agentura Moody's zlepšit českému vládnímu dluhu ratingový výhled. Pokud ke zlepšení výhledu skutečně dojde, půjde o dosud nejprůkaznější doklad toho, že se Fialově vládě daří ozdravovat veřejné finance.

To potvrzuje i aktuální prognóza České národní banky, která proklamuje, že kabinetu se podaří výrazně stabilizovat veřejné finance již v příštím roce. Jejich schodek má totiž činit pouze 1,6 procenta hrubého domácího produktu. To je jen zhruba poloviční úroveň v porovnání s příslušným kritériem pro přijetí eura, které odpovídá hodnotě tří procent deficitu v poměru k HDP.

Dalibor Martínek: Miliarda korun na výběh pro ledního medvěda? Symbol dekadence české společnosti

Pražská zoologická zahrada pobere 1,2 miliardy korun dotací z rozpočtu hlavního města Prahy na vytvoření nového výběhu pro ledního medvěda. Magistrát potvrdil podle médií navýšení dotace na výstavbu areálu pro ledního medvěda v pražské zoo o tři sta milionů korun z původních víc než osmi set milionů korun na 1,2 miliardy. Prý si to žádá nová dispozice.

Přečíst článek

Fiala půjde do voleb s pevnou půdou pod nohama 

V roce 2025, kdy se mají konat řádné sněmovní volby, pak deficit veřejných financí podle ČNB klesne na pouhé jedno procento HDP. Základní zastabilizování veřejných financí, které má nastat příští rok, se tím pádem dále upevní.

Aktuální výhled ČNB potvrzuje, že v posledních měsících výrazně klesá riziko zhoršení ratingu úvěruschopnosti České republiky. Minulý měsíc ratingová agentura Standard & Poor’s označila stav tuzemských veřejných financí za „solidní“ a úroveň zadlužení za „přiměřenou“. Rating ponechala na úrovni, jež je neměnná od roku 2011, a nezměnila ani ratingový výhled – ten má stále za „stabilní“. Rating ani ratingový výhled letos Česku nezhoršuje ani další světově významný ratingová agentury, Fitch Ratings. No a Moody’s tedy dost možná už dnes svůj ratingový výhled dokonce zlepší.

Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Tereza Zavadilová: Do důchodu později a s méně penězi? To se vládě zase povedlo

Vláda Petra Fialy má asi nejhorší marketéry na světě. Leda by cílem jejího konání v poslední době bylo získat v příštích parlamentních volbách co nejhorší možný výsledek. Nebo soutěží, kdo z ministrů umí lidi co nejvíce vystrašit? Zdravým rozumem se to totiž už jinak vysvětlit nedá. 

Přečíst článek

Další zlepšení stavu českých veřejných financí od příštího roku zajistí prezidentem již podepsaný konsolidační balíček.

Fialova vláda by tak do voleb roku 2025 měla splnit svůj klíčový slib, jímž je právě stabilizace tuzemských veřejných financí. ČNB vlastně ve své nejnovější prognóze praví, a ratingové agentury zřejmě brzy s ní, že vládní strany budou moci před volbami říkat, že „zastavily prudké zadlužování země“ – a že budou mít pravdu.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Stanislav Šulc: Elektřinu chceme všichni. Bordel, který přináší, ale nechce nikdo. Jaderný odpad nemá v Česku řešení

Kam s ním? Z otázky budoucnosti úložiště jaderného odpadu se stává významné politikum. A je to tak dobře.

Přečíst článek

Ústí nad Labem

David Ondráčka: Make Sudety Great Again

Česko bylo dlouho specifické svou relativní sociální soudržností a poměrně malými rozdíly mezi regiony. To jsme ale za posledních 35 let bohužel nedokázali udržet a je to jedna z velkých chyb polistopadové transformace. Rozdíly dramaticky narostly a dále se prohlubují. Podle mě je zásadní politické, ekonomické a sociální téma, jak nakopnout zaostávající regiony, jak tam chytře investovat a strategicky rozdílné tempo vyrovnávat. Jak prostě udělat naše příhraniční regiony a Sudety Great Again.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

České veřejné finance jsou podle Moody's v příznivém stavu. Navzdory tomu, co říká vláda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme