Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden přijme Fialu v Bílém domě. Jednat budou o bezpečnosti

Biden přijme Fialu v Bílém domě. Jednat budou o bezpečnosti
Profimedia
 ČTK

Český premiér Petr Fiala bude 15. dubna v Bílém domě jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem. Lídři se na schůzce zaměří se na praktickou spolupráci obou zemí zejména v ekonomice a bezpečnosti.

Reklama

„Prezident Biden a premiér Fiala návštěvu využijí ke koordinaci u řady sdílených priorit, včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí přínosných pro americký i český lid a sdílených demokratických hodnot,“ oznámila mluvčí americké hlavy státu Karine Jean-Pierreová. 

„Pozvaní do Bílého domu si vážím a rád se s prezidentem Bidenem setkám ve Washingtonu. Česká republika má se Spojenými státy nadstandardní vztahy a naše jednání je skvělou příležitostí k jejich dalšímu rozvoji. Je symbolické, že se setkaní koná v období 25. výročí našeho vstupu do NATO,“ uvedl Fiala v prohlášení.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Výroky Andreje Babiše? Začíná být bezpečnostním ohrožením pro Česko, uvedl Lipavský

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy. Šéf ANO v reakci označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty.

Přečíst článek

Partneři v NATO 

Bílý dům dnes oznámil, že oba politici potvrdí trvající podporu bránící se Ukrajiny a proberou řadu společných priorit včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí a demokratických hodnot.

Oznámení přišlo téměř přesně pět let po poslední návštěvě českého premiéra v Bílém domě. Tehdejšího předsedu vlády Andreje Babiše v roce 2019 ve Washingtonu přivítal americký exprezident Donald Trump. Fialova vláda o novou schůzku v Bílém domě usilovala velmi dlouho, termín se však podařilo dojednat až nyní.

Český velvyslanec v USA Miloslav Stašek loni řekl, že Česko si zaslouží přijetí svého lídra ve Washingtonu a že USA hlavně díky podpoře Ukrajiny berou Česko společně s Polskem jako své klíčové partnery ve střední Evropě. Praha také v poslední době prohlubovala bezpečnostní spolupráci s Američany, když mimo jiné loni schválila nákup amerických stíhaček F-35.

Česko pořídí letouny páté generace F-35

Nejdražší armádní nákup podepsán. Česko pořídí letouny páté generace F-35

Česko koupí pro armádu 24 letounů páté generace F-35. Za stíhačky amerického výrobce Lockheed Martin zaplatí 150 miliard korun, jde o nejdražší český armádní nákup. Svým podpisem ho v Praze stvrdili ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec v ČR Bijan Sabet. První stroje by do Česka měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky gripen, které si Česko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.

Přečíst článek

Stát, který neumí koupit ani benzínky, chce stavět čtyři jaderné bloky

Stát, který neumí koupit ani benzínky, chce stavět hned čtyři jaderné bloky. Varovné

Stát nemá provozovat čerpací stanice. Je to notoricky špatný hospodář. Stát by ideálně ani neměl stavět jaderné elektrárny. Jenže jejich budování už natolik přereguloval – a tedy prodražil –, že se těžko najde soukromý investor. Na rozdíl od těch benzínek.

Přečíst článek

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Česká vláda oznámila, že se rozhodla přerušit konzultace s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata. A premiér Fiala vzápětí nato v Kramářově vile přijal lídra slovenské opozice, předsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Předseda české vlády zřejmě ví něco, co obyčejným smrtelníkům uniká. Možná dokonce ví, co bude dál.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme