Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jméno Gašpar opět na scéně. Slovenskou tajnou službu povede syn policejního exprezidenta

Pavol Gašpar
ČTK
 ČTK

Civilní tajnou službu SIS na Slovensku bude řídit syn bývalého policejního prezidenta a stíhaného poslance vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Pavol Gašpar. Slovenská média dnes s odvoláním na vyjádření SIS informovala, že Gašpar se stal náměstkem šéfa služby a že s funkcí získal ředitelské kompetence. Ředitele přitom tato zpravodajská služba nemá od loňského léta, kdy ve funkci skončil stíhaný Michal Aláč.

Reklama

Dosazením Gašpara do řídicí funkce v SIS vládní koalice patrně obešla prezidentku Zuzanu Čaputovou. Kabinet premiéra Roberta Fica v únoru navrhl hlavě státu, aby Gašpara jmenovala ředitelem SIS. Prezidentská kancelář reagovala sdělením, že změna ve vedení tajné služby není tak prioritní, aby se jí prezidentka musela v nejbližší době zabývat.

Vládní politici následně dali najevo, že svého kandidáta chtějí dosadit do vedení tajné služby. Vláda kvůli tomu v utajeném režimu změnila statut SIS a ve středu pak Gašpara odvolala z funkce náměstka na ministerstvu spravedlnosti.

„Je zjevné, že změnou statutu SIS vláda obešla jmenovací pravomoc prezidentky. Pro takový politováníhodný postup neexistoval žádný důvod a, žel, neexistuje ani účinný právní prostředek nápravy,“ reagovala prezidentka, které podle zákona patří pravomoc jmenovat a odvolávat ředitele SIS.

Exministryně spravedlnosti a poslankyně opoziční strany Svoboda a Solidarita Mária Kolíková prohlásila, že změna statutu SIS, na jejímž základě byl Gašpar pověřen vedením tajné služby, je v rozporu se zákonem.

Předchozího ředitele SIS Aláče odvolala Čaputová z funkce loni v srpnu, tedy ještě před předčasnými parlamentními volbami,ve kterých zvítězila Ficova strana Směr-SD. Vyhověla tehdy návrhu úřednické vlády, která žádala odvolaní Aláče kvůli tomu, že byl spolu se svým předchůdcem Vladimírem Pčolinským a dalšími několika osobami obviněn kvůli podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů. Výkon pravomocí šéfa SIS následně převzal Aláčův náměstek Tomáš Rulíšek.

Opoziční politici kritizovali vládní návrh na jmenování Gašpara ředitelem SIS a tvrdili, že nemá odborné způsobilosti pro tuto funkci.

Nynější Ficova vláda už krátce po svém nástupu do úřadu loni v říjnu zahájila rozsáhlé personální výměny v různých institucích a prosadila kvůli tomu změnu kompetenčního zákona. Změnou toho zákona například rozšířila důvody pro odvolání šéfa statistického úřadu a úřadu pro dohled nad systémem zdravotního pojištění a také přesunula jmenovací pravomoci ohledně ředitelů obou těchto institucí z prezidentky na vládu; následně kabinet šéfy obou institucí vyměnil. Příslušnou novelu zákona přezkoumává slovenský ústavní soud.

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenská média: Přerušení vztahů je nevídaný krok, Česku překáží sbližování s Ruskem

Jako nevídaný krok označují média na Slovensku rozhodnutí vlády Petra Fialy o přerušení společných jednání s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica. „České politické vedení je přesvědčeno, že už není možné zastírat výrazné rozdíly v klíčových tématech zahraniční politiky,“ napsal například server Aktuality.sk.

Přečíst článek

Slovenský premiér Robert Fico

Fico vyzval šéfa ústavního soudu k rezignaci. Nelíbí se mu, že zohlednil „nepřátelská média“

Slovenský premiér Robert Fico vyzval šéfa ústavního soudu Ivan Fiačana k rezignaci. Důvodem má být, že soud podle Fica o svém rozhodnutí pozastavit části změn v trestním právu minulý týden nejprve informoval „nepřátelská médiač“ a nikoliv účastníky řízení. Ústavní soud uvedl, že Fiačan se k rozhodnutí soudu v případu vyjádří ve středu na tiskové konferenci. Fico také oznámil, že vláda připraví návrh dílčích změn trestního zákoníku, které by podle něj ústavní soud nemusel zpochybnit. Opozice kritizovala premiéra za jeho výroky.

Přečíst článek

Slovenský premiér Robert Fico

Nové pořádky na Slovensku. Novináři čelí vzrůstajícímu tlaku a kritice od vládní koalice

Některá slovenská média a novináři čelí tlaku vládní koalice premiéra Roberta Fica, který jim odmítá odpovídat na dotazy nebo zpochybňuje jejich objektivnost. Mladí politici Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) také podali trestní oznámení na novináře Martina Milana Šimečku, který je otcem lídra opozice Michala Šimečky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme