Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nové pořádky na Slovensku. Novináři čelí vzrůstajícímu tlaku a kritice od vládní koalice

Slovenský premiér Robert Fico
ČTK
 ČTK

Některá slovenská média a novináři čelí tlaku vládní koalice premiéra Roberta Fica, který jim odmítá odpovídat na dotazy nebo zpochybňuje jejich objektivnost. Mladí politici Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) také podali trestní oznámení na novináře Martina Milana Šimečku, který je otcem lídra opozice Michala Šimečky.

Reklama

Novinářka Zuzana Kovačič Hanzelová zase informovala, že přestává moderovat diskuse v listu Sme a zdůvodnila to výpady a fyzickým útokem na ulici, kterému čelila. Novinářů se opakovaně zastala prezidentka Zuzana Čaputová.

Fico loni poté, co se stal počtvrté slovenským premiérem, ohlásil bojkot nejsledovanější slovenské televize Markíza, která patří do skupiny PPF rodiny zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera, dále listů Denník N a Sme, jakož i zpravodajského portálu Aktuality.sk. Tvrdil, že otevřeně projevují nepřátelské politické postoje, a to hlavně zveřejňováním nepravdivých či neúplných informací nebo zamlčováním informací.

Směr-SD už v kampani před předčasnými volbami z konce loňského září, které strana vyhrála, nevyužil možnost vyslat svého zástupce do diskuse volebních lídrů stran na Markíze. Fico a další představitelé Směru-SD už dříve vsadili na komunikaci s veřejností prostřednictvím sociálních sítí a například současný ministerský předseda na tiskových konferencích v Bratislavě téměř vůbec nedovoluje novinářům klást dotazy. Vládní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) zase loni při skládání nynější vlády neumožnila několika novinářům vstup na svou tiskovou konferenci.

Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán

Proč Fico a Orbán nechtějí podporovat Ukrajinu? Bez války by měli problémy

Postoje premiérů Maďarska a Slovenska vůči Ukrajině nesvědčí jen o jejich proruské orientaci. Využívají strachu z války, protože jim to umožňuje udržet se u moci, bez které by je čekaly problémy, píše polský list Gazeta Wyborcza.

Přečíst článek

Kritikou vládní politici nešetří ani na adresu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), který za poslední týden na taková vyjádření veřejně reagoval už dvakrát. RTVS například odmítla tvrzení ministryně kultury Martiny Šimkovičové, která tvrdila, že RTVS neplní svou veřejnoprávní funkci. RTVS v reakci poukázala mimo jiné na průzkum veřejného mínění, že televizní zpravodajství RTVS diváci považují za nejobjektivnější na Slovensku. Generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj zase uvedl, že RTVS dlouhodobě čelí útokům, jejíchž cílem je připravit půdu pro výměnu managementu a změnu zákona o RTVS.

Fico na tiskové konferenci po úterním jednání s kolegy z Česka, Maďarska a Polska v Praze ostře reagoval na dotaz reportérky RTVS, které se ptal, kde působí, a řekl jí, aby nedělala ostudu veřejnoprávním médiím.

Jaká bude podoba zpravodajství?

Podle listu Denník N v zákulisí televize Markíza v posledních týdnech zuří souboj o podobu zpravodajství. Uvedl, že nový šéf zpravodajství Markízy, český novinář Michal Kratochvíl, prosazuje menší důraz na politické zprávy a od redaktorů chce, aby se vyhýbali konfrontacím s vládními politiky.

Markíza sehrává, byť jde o komerční televizi, v moderních dějinách Slovenska mnohem významnější společenskou úlohu. V některých letech nahrazovala do velké míry zpravodajství veřejnoprávní televize. Ta se cyklicky dostává pod větší či menší politickou kontrolu vládní moci a období bez sklonů vlády ovlivňovat vedení veřejnoprávní televize a její směřování jsou spíše výjimkou než pravidlem,“ uvedl Denník N.

Na komentátora tohoto listu Martina Milana Šimečku, otce šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko, zástupci Směru-SD podali trestní oznámení pro podezření z hanobení národa za výrok, který novinář použil při kritice ministerského předsedy. Tito mladí politici Směru-SD, kteří mají přezdívku vlci, často využívají sociální sítě a podle dostupných informací se opakovaně pokoušejí setkat či spojit s novináři, kteří jsou vůči nim kritičtí. Schůzku si pak nahrávají.

Konec moderování diskusí oznámila ve středu novinářka listu Sme Kovačič Hanzelová, která psala o dlouhodobých útocích na svou osobu. „To, co jsem poslední dva roky zažívala od dezinformátorů, se dnes přesunulo do politiky. Vládní moc otevřeně hovoří, že hlavním nepřítelem jsme my novináři, a neváhá k tomu používat lži a vodění za nos,“ napsala.

Politický projekt Visegradu je mrtvý, vyhovuje jen Orbánovi s Ficem, Česku ne

David Ondráčka: Politický projekt Visegradu je mrtvý, vyhovuje jen Orbánovi s Ficem, Česku ne

Summit premiérů Visegradu v Praze zaslouží určitou reflexi, k čemu nám toto politické spojenectví vlastně je. Jsem dlouhodobě přesvědčen, že se už vyčerpal, nemá žádný účel a pokračování této formy politického spojenectví pod značkou V4 není v českém zájmu, je kontraproduktivní.

Přečíst článek

Uvedla, že v minulosti měla korektní pracovní vztahy s téměř všemi politiky, i s těmi ze Směru-SD. „Poslední měsíce se tento vztah změnil na zápas, který vede jen jedna ze dvou stran. Útoky na novináře a na mě osobně se staly pracovním nástrojem politiků. Navíc to přesáhlo hranici kritiky za mou práci. Útoky cílí na mou identitu, osobní život a reputaci. Jsou záměrně ponižující, lživé, nechutné a nedá se proti nim bránit,“ dodala.

Na novinářku slovně na sociální síti zaútočil například místopředseda parlamentu a Směru-SD Ľuboš Blaha, kterému předloni provozovatel zrušil účet na facebooku s odůvodněním, že politik porušoval pravidla komunity. Moderátorka pak na Blahu reagovala. V příspěvku na instagramu mimo jiné řekla, že už není ochotná dál útoky v tichosti snášet.

Novinářů se v minulosti opakovaně zastala slovenská prezidentka Čaputová. Například uvedla, že součástí práce médií je i kritika politiků a že význam médií je pro demokracii nenahraditelný. Před týdnem, kdy si Slovensko připomenulo šest let od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, Čaputová řekla, že nadále pokračují výhrůžky na adresu novinářů či občanskou společnost.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme