Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko-slovenské vztahy ochably. Máte zájem podporovat válku, uvedl Fico

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala
ČTK
 ČTK

Česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru, reagoval na rozhodnutí kabinetu českého premiéra Petra Fialy přerušit konzultace s jeho vládou slovenský premiér Robert Fico. „Je mi líto, že se to děje,“ uvedla v reakci slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Krok české vlády podle slovenského premiéra Fica „suverénní zahraniční politiku“ Bratislavy neovlivní. „Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo, vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky, jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozuměni. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takovéto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení,“ napsal Fico v prohlášení, které poskytl úřad slovenské vlády.

Dodal, že česká vláda je na Slovensku kdykoliv vítaná a že Bratislava nebude vzájemné politické vztahy zatěžovat rozdílnými pohledy na svět, které nemají nic společného se slovensko-českým soužitím.

„Když hodnotově oslabíme zahraniční politiku, můžeme ztrácet přátele. Je mi líto, že se to děje. Ze své pozice se nadále budu snažit naše vztahy upevňovat,“ uvedla slovenská prezidentka Čaputová, jejíž vyjádření poskytl její mluvčí Martin Strižinec.

Slovenský premiér Robert Fico

Fico vyzval šéfa ústavního soudu k rezignaci. Nelíbí se mu, že zohlednil „nepřátelská média“

Slovenský premiér Robert Fico vyzval šéfa ústavního soudu Ivan Fiačana k rezignaci. Důvodem má být, že soud podle Fica o svém rozhodnutí pozastavit části změn v trestním právu minulý týden nejprve informoval „nepřátelská médiač“ a nikoliv účastníky řízení. Ústavní soud uvedl, že Fiačan se k rozhodnutí soudu v případu vyjádří ve středu na tiskové konferenci. Fico také oznámil, že vláda připraví návrh dílčích změn trestního zákoníku, které by podle něj ústavní soud nemusel zpochybnit. Opozice kritizovala premiéra za jeho výroky.

Přečíst článek

Slovenský ministr životního prostředí Taraba uvedl, že ve společných jednáních vlád nevidí žádný smysl. „Po právní stránce jednání vlád nemá žádnou právní legitimitu a je to spíše debatní kroužek, který má ukázat privilegovanou blízkost. Samozřejmě, že čím budeme dál od rozdělení společného státu, tak ta privilegovanost bude vyprchávat a nahradí ji normální vztah,“ uvedl Taraba, kterého do vlády navrhla nacionalistická Slovenská národní strana.

Po nástupu Ficovy vlády do úřadu loni v říjnu se Slovensko a Česko v zahraniční politice liší hlavně v názoru na válku na Ukrajině, která se již déle než dva roky brání ruské vojenské invazi. Ficova vláda zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob, Fico opakovaně kritizoval západní země kvůli jejich postoji ke konfliktu na Ukrajině a Evropskou unii za to, že nepředstavila mírový plán.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiéři zemí V4 - Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala, Viktor Orbán

V4 žije. Premiéři našli shodu v pomoci Ukrajině. Důležitá regionální instituce, zdůraznil Fico

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme