Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gazprom pustil do Evropy o polovinu méně plynu. Na ziscích to nepozná, jsou rekordní

Sídlo Gazpromu v Moskvě
ČTK
 ČTK

Dodávky ruského zemního plynu do Evropské unie od počátku letošního roku klesly o 48 procent. Včetně Británie se snížily o 49 procent.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu pohrozil, že přeruší veškeré energetické dodávky do Evropské unie, pokud tento blok zavede cenový strop na ruský plyn. To zvyšuje nebezpečí, že některé země budou muset letos v zimě přistoupit k omezování dodávek plynu.

Navzdory nižším dodávkám do EU již dříve Gazprom oznámil, že v letošním prvním pololetí vydělal rekordních 2,5 bilionu rublů (zhruba bilion korun). Firma také očekává za celý letošní rok výrazně vyšší zisk než loni, kdy činil 2,09 bilionu rublů.

Ropná rafinérie

Fialova vláda před zásadním rozhodnutím o ropě. Vsadí plně na USA, nebo se spojí s Orbánem

Dilema na obzoru: Pokud Fialova vláda vyhoví USA & spol., Česko patrně bude bez ruské ropy. Schová se vláda za Orbána?

Přečíst článek

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů. Kontrolu nad firmou má Kreml.

Loni Gazprom svým hlavním zákazníkům v zahraničí, včetně Evropy, Turecka a Číny a bez bývalých členských zemí Sovětského svazu, dodal celkem 185,1 miliardy metrů krychlových plynu. To bylo o 3,2 procenta více než v roce 2020, ale méně než v letech 2018 a 2019, kdy se vývoz pohyboval kolem 200 miliard metrů krychlových.

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Vladimir Putin: Obchod s plynem a ropou jen kvete. Gazprom klidně bude jednat i s Evropou

Ruský prezident na ekonomickém foru ve Vladivostoku řekl, že Západ se sankcemi snažil Rusko odstřihnout od příjmů z prodeje rozsáhlých energetických zdrojů, jimiž Rusko disponuje, to se mu ale nepodařilo.

Přečíst článek

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Na truc Putinovi. Němci Čechům posílají plyn z Norska

Do Česka v uplynulých sedmi dnech netekl žádný plyn z Ruska. Důvodem je odstavení plynovodu Nord Stream 1. Přesto se dodávky plynu z německé do české plynovodní sítě ztenčily jen o necelých 40 procent. Důvodem je fakt, že do Česka přes Německo nadále proudí plyn z jiných zemí, než je Rusko. Zejména se jedná o Norsko.

Přečíst článek

Reklama

Související

Gazprom omezuje dodávku plynu

Bulharsko zahájí jednání s Gazpromem. Bezprecedentně tříští jednotu EU vůči Rusku

Přečíst článek
Plynovod Jamal, ilustrační foto

Putin zítra vypne plyn Finsku, které chce do NATO a odmítá Rusku platby v rublech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme