Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat
ČTK / AP
 ČTK

Ruská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku klesla meziročně o 1,9 procenta. Ve stejném období loni se hrubý domácí produkt zvýšil o tři procenta, v předchozím čtvrtletí se propadl o 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad Rosstat.

Reklama

Pokles v prvním čtvrtletí způsobil nižší obrat maloobchodů a velkoobchodů se zbožím. Naopak růst zaznamenaly zpracovatelský průmysl, zemědělství a stavebnictví.

Plynová turbína

Sankcionované zboží se při cestě do postsovětských republik ztrácí v Rusku

Objem obchodů Evropské unie s Kazachstánem, Kyrgyzstánem a Arménií raketově vzrostl po ruské invazi na Ukrajinu. Zdá se ovšem, že jde pouze o způsob, jak do Ruska dostat zboží, na které se vztahují sankce Západu. Zboží mířící do těchto postsovětských republik se totiž cestou přes Rusko záhadně „ztrácí“.

Přečíst článek

Údaj je o něco příznivější než odhad ruského ministerstva hospodářství z počátku tohoto měsíce. To uvedlo, že HDP se snížil o 2,2 procenta. Centrální banka očekávala pokles o 2,3 procenta.

Důvodem poklesu byly západní sankce

Ruská ekonomika se vzepřela počátečním očekáváním poklesu dvouciferným procentním tempem a za loňský rok se HDP snížil jen o 2,1 procenta. Důvodem poklesu byly sankce západních zemí v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) patří mezi organizace, které předpovídají ruské ekonomice v letošním roce mírný růst. HDP se má podle nejnovějšího odhadu fondu zvýšit o 0,7 procenta. Globální izolace a nižší příjmy z energií však podle MMF utlumí hospodářský růst Ruska v příštích letech. Ministerstvo hospodářství v polovině dubna odhadlo, že HDP letos stoupne o 1,2 procenta, příští rok má tempo růstu zrychlit na dvě procenta.

Válečná výroba stojí za rostoucím průmyslem Ruska.

Průmyslová výroba v Rusku roste. Hojí se na „hotových kovových výrobcích”

Průmyslová výroba v Rusku v březnu vykázala první meziroční nárůst za poslední rok. Ruský statistický úřad oznámil, že produkce se zvýšila o 1,2 procenta. Analytici přitom v průzkumu agentury Bloomberg předpovídali, že výroba vykáže pokles o 1,4 procenta.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Česká ekonomika letos může dopadnout hůř než ta ruská. Ne, nejde o kremelskou propagandu. Je to závěr prognóz západních institucí a bank v čele s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), píše ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
rubl

Ruská centrální banka potřetí za měsíc snížila základní úrok, čeká inflaci o více než pětinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme