Reklama

Turecko i Maďarsko zahájí ratifikaci vstupu Finska do NATO. Švédko si počká

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
ČTK / AP
 ČTK

Švédsko, které rovněž usiluje o vstup do NATO, bude muset na začátek ratifikace v tureckém parlamentu ještě počkat.

Reklama

Turecko zahájí ratifikaci finské žádosti o vstup do Severoatlantické aliance. Po dnešním jednání s finským prezidentem Saulim Niinistöem to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. O žádosti tak bude jednat turecký parlament. Erdogan doufá, že zákonodárci vstup Finska schválí před květnovými prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku. 

„Rozhodli jsme se zahájit v našem parlamentu proces schvalování finského vstupu do NATO,” oznámil v pátek Erdogan. Podle něj Helsinky udělaly konkrétní kroky, aby naplnily turecké požadavky, například v otázce potírání skupin, které Ankara považuje za teroristické.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Do budoucna bude muset Maďarsko přehodnotit blízké vztahy s Ruskem, šokoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán šokoval. Jeden z nejvstřícnějších evropských politiků vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi po zahájení ruské invaze na Ukrajinu prohlásil, že Maďarsko bude muset kvůli válce přehodnotit současné pozitivní vztahy s Ruskem. Orbán patří ke kritikům západních sankcí uvalených na Rusko za invazi a k podporovatelům užších ekonomických vztahů s Kremlem.

Přečíst článek

Jednání se Švédskem pokračuje

Finský prezident to označil za velmi dobrou a významnou zprávu pro svou zemi. Dodal však, že finské členství v NATO nebude úplné, dokud do aliance nevstoupí i Švédsko.

Stockholm si však na zahájení ratifikace své žádosti v tureckém parlamentu bude muset ještě počkat. Erdogan řekl, že se Švédskem bude pokračovat jednání ohledně potírání teroristických skupin. Za ty Ankara považuje například Stranu kurdských pracujících (PKK) či kurdské milice YPG a jejich sympatizanty. Erdogan kritizoval Stockholm za to, že Ankaře nevydal lidi, které turecké úřady považují za teroristy či jejich podporovatele.

V současném tureckém parlamentu mají Erdogan a jeho spojenci většinu. Turecká hlava státu uvedla, že věří, že parlament finskou žádost schválí před prezidentskými a parlamentními volbami, které se v Turecku uskuteční 14. května.

Vstup severských zemí do Severoatlantické aliance musí schválit parlamenty všech členských zemí. Vedle Turecka tak stále neučinilo i Maďarsko, jehož parlament bude hlasovat o ratifikaci vstupu Finska do NATO 27. března.

Alexandr Vondra: Globální hodnoty neexistují, ukázala Ukrajina. Evropa by se měla probrat

Válka na Ukrajině jasně ukázala, že každá ze světových velmocí hraje svou vlastní hru, říká Alexandr Vondra, europoslanec, bývalý ministr obrany a současný místopředseda ODS. Evropa se po ruském útoku na Ukrajinu sjednotila, což je vlastně pozitivní nechtěný důsledek agrese Vladimira Putina. Také ve Spojených státech podle Vondry pochopili, že očekávání od Ruska byla nadnesená. Nicméně světové společenství nesdílí evropské zděšení z Ruska. Čína, Indie, Írán či arabské státy hrají vlastní geopolitickou hru. „Končí utopická představa, že celý svět bude sdílet jakési univerzálně platné hodnoty,“ říká Alexandr Vondra.

Přečíst článek

Maďarská vládní strana Fidesz potvrdila, že ho jednomyslně podpoří. O přistoupení Švédska, které loni podalo přihlášku do aliance společně s Finskem, rozhodne strana premiéra Viktora Orbána později, informoval v pátek na facebooku bez dalších podrobností předseda parlamentní frakce Fidesz Máté Kocsis. Fidesz má v maďarském parlamentu přes dvě třetiny křesel.

zdp ank

Reklama

Související

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan pošle žádost Švédska o přijetí do NATO do tureckého parlamentu, uvedl Stoltenberg

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme