Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pekarová Adamová a její velká delegace na Tchaj-wanu vzbudila pozornost

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová při setkání s jihokorejským premiérem Han Duk-soem, 23. března 2023, Soul.
profimedia.cz
 ČTK

Tchajwanská média si všímají návštěvy předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Agentura CNA vyzdvihuje velikost české delegace, která čítá více než 150 lidí, a připomíná, že se Pekarová Adamová v pondělí setká s prezidentkou ostrova Cchaj Jing-wen. Tchajwanský web Taipei Times uvádí, že šéfka sněmovny během své pětidenní návštěvy Tchaj-wanu podepíše společné prohlášení o legislativní spolupráci a v úterý promluví v tamním parlamentu. Čínské velvyslanectví v Praze návštěvu odsoudilo.

Reklama

Na návštěvě ostrova, který pevninská Čína pokládá za svou provincii, bude Pekarovou Adamovou podle zdroje Taipei Times po čtyři dny doprovázet předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun, aby se zdůraznila důležitost, jaká se jí přikládá.

Společné prohlášení o legislativní spolupráci bude podle webu první, které tchajwanský zákonodárný sbor podepíše s legislativním orgánem země, s níž Tchaj-wan nemá oficiální diplomatické styky. Slavnostní podpis se očekává ve středu, uvádí s odkazem na své zdroje Taipei Times.

video

Eduard Kučera: Investice do Ruska a Číny jsme si zakázali už v roce 2010

Neinvestujeme ani do akcií zbrojařů, říká technologický vizionář Eduard Kučera. Jeho investiční strategie, do které patří třeba akcie firmy Warrena Buffetta, zatím funguje lépe než strategie bank pro bohaté.

Přečíst článek

Čínské velvyslanectví v ČR návštěvu Pekarové Adamové na Tchaj-wanu ostře odsoudilo. "Čínská strana se vždy důrazně staví proti jakékoli formě oficiálních kontaktů mezi Tchaj-wanem a zeměmi, které mají diplomatické vztahy s Čínou," uvedla na svých webových stránkách ambasáda.

"Předsedkyně Poslanecké sněmovny České republiky Markéta Pekarová Adamová trvala na takzvané návštěvě Tchaj-wanu, vážně porušila závazek České republiky ctít politiku jedné Číny a úmyslně poškodila politický základ čínsko-českých vztahů," napsala ambasáda. "Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je nedělitelnou součástí čínského území. Vláda Čínské lidové republiky je jedinou legitimní vládou zastupující celou Čínu," dodala ambasáda a vyzvala Česko, aby princip jedné Číny dodržovalo.

Tchajwanská agentura CNA rozsáhle cituje výroky Pekarové Adamové po příletu. Českou republiku a Tchaj-wan dělí velká vzdálenost, ale sdílejí stejné základní hodnoty, a proto bude Česká republika stát při Tchaj-wanu, řekla šéfka Poslanecké sněmovny. Uvedla, že chce, aby obyvatelé Tchaj-wanu věděli, že Tchaj-wan není izolovaný a že má mnoho přátel v mezinárodním společenství, "z nichž jeden právě dorazil". CNA zdůrazňuje také tvrzení Pekarové Adamové, že její delegace je největší v historii tchajwansko-českých vztahů a největší ze všech českých delegací, které cestovaly do zámoří za posledních pět let.

Tchajwanský ministr zahraničních věcí Joseph Wu podle CNA řekl, že návštěva šéfky české sněmovny se uskutečnila i přes varování ze strany Číny a je důkazem pevného přátelství mezi Tchaj-wanem a Českou republikou.

Reklama

Související

O post tchajwanského prezidenta se jako nezávislý kandidát chce ucházet zakladatel společnosti Foxconn Terry Kou

Zakladatel Foxconnu Kou kandiduje na prezidenta Tchaj-wanu. Nesmíme se stát příští Ukrajinou, řekl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme