Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko vymírá. K pandemické nadúmrtnosti se přidala slabá imigrace

Kříže na Staroměstském náměstí
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Za první tři čtvrtletí letošního roku zemřelo v Česku téměř 103 tisíc lidí, meziročně o pětinu více, uvádí statistiky ČSÚ. Počet obyvatel země se od začátku roku snížil o téměř 20 tisíc. Pandemická nadúmrtnost je ale na vině jen zčásti.

Reklama

Česko opět vymírá. Za první tři čtvrtletí letošního roku zemřelo v Česku 102 932 lidí a počet obyvatel země se od ledna do konce září snížil o téměř 20 tisíc na 10,68 milionu lidí. Na pokles měla vedle nadúmrtnosti vliv také migrace.

Od loňského roku se Česko potýká se silnou epidemií koronaviru, při které podle oficiálních údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo dosud více než 34 500 lidí. Pandemická nadúmrtnost je ale podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy na vině jen zčásti. Projevovala se zejména v první letošním čtvrtletí, kdy se nákaza onemocněním covid-19 šířila ještě z velké části neproočkovanou populací.

Od ledna do konce března zemřelo v Česku téměř 47 tisíc lidí. Šlo tak o nejtragičtější čtvrtletí od vzniku samostatné ČR. Ve druhém čtvrtletí letošního roku bylo zemřelých 29 850, ve třetím pak 26 291.

testování covid

Omikron a zima? Pro Česko pekelná kombinace, píše Bloomberg

Agentura pravidelně aktualizuje žebříček zemí, kde je nejlepší trávit pandemii. Česko se momentálně propadlo o desítky příček a z 53 zemí je až 46. Naopak nejlepší rozhodnutí je přesun na zimní měsíce do Spojených arabských emirátů, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Česko tak bohužel navázalo na nejsmrtelnější rok ve své historii, rok 2020, kdy zemřelo přes 129 tisíc osob, nejvíce od roku 1993,” uvedl Kovanda.

„Počet obyvatel naší země začal rychle klesat. Takto výrazný úbytek počtu obyvatel lze přirovnat k situaci, kdy vymře celé okresní město o velikosti Berouna,“ komentoval statistiku hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Alarmující jsou podle něj zejména počty zemřelých. Přirozený přírůstek obyvatelstva, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, byl za tři čtvrtletí letošního roku výrazně záporný a tvořil -18 213 lidí.

Nedostatečná imigrace

Zneklidňující je ale i skutečnost, že z Česka odchází více lidí, než se do něj stěhuje. Za tři čtvrtletí letošního roku se z tuzemska vystěhovalo o 1 535 lidí více, než se sem nastěhovalo. Oproti předchozím rokům se jedná o zásadní změnu trendu.

Takovéto saldo migrace je podle Kovandy značně nepříznivé z ekonomického hlediska. „Obtížné podmínky zaměstnávání cizinců, například Ukrajinců, které jsou klíčovou příčinou vzniku negativního salda, totiž dále utahují podmínky na již tak utaženém tuzemském trhu práce. Ten vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, a dokonce v zemích OECD,” připomněl Kovanda.

Dělník, ilustrační foto

Politici kritizují migraci, firmy ale cizince potřebují

Programy politických stran před říjnovými sněmovními volbami hýří slovem migrace. Některá hnutí a strany ji odmítají či kritizují, ale realita je diametrálně odlišná: Cizinců v České republice léta přibývá a ve firmách a službách je jich potřeba dokonce ještě daleko víc.

Přečíst článek

Nízká míra nezaměstnanosti podle něj následně zásadním způsobem přispívá k citelnému růstu mezd, který ovšem zase pohání inflaci. Ta tudíž v příštím roce může vystoupat na maxima od roku 1998, přičemž v lednu bude atakovat hodnotu kolem deseti procent.   

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Bude hůř, aby bylo líp. Co čeká ekonomiku v příštím roce?

V Česku se letos v říjnu vyrobilo o celou třetinu méně aut než loni v říjnu. Jedná se o zásadní příčinu toho, proč se rekonvalescence české ekonomiky po pandemickém šoku poněkud protahuje. Vždyť nebýt čipového hladomoru – klíčového důvodu propadu automobilové výroby – letošní meziroční vzestup tuzemského průmyslu by byl více dvojnásobný. Takto ale bude příznivou zprávou i to, pokud průmysl letos vzroste o desetinu. Příští rok však bude těžký – ale pak spatříme světlo na konci tunelu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se vrátily na Západ

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se kradmo vrátily na Západ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme