Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čekání na mobilizaci. Na další vlnu emigrace nemají Rusové peníze či pasy

Čekání na mobilizaci. Na další vlnu emigrace nemají Rusové peníze či pasy
ČTK / AP
 ČTK

Ti, kdo měli možnost z Ruska odjet, už to udělali, myslí si představitel organizace, která radí Rusům, jak se vyhnout službě v armádě nebo dezertovat. Ruský parlament tento týden schválil změny, které umožní doručování povolávacích rozkazů elektronicky, což vyvolalo spekulace, že nová mobilizace v Rusku je na spadnutí. Zatímco během první mobilizace na podzim se mnozí Rusové pokoušeli narychlo odjet ze země, hrozba dalšího povolávání do armády zatím masovou emigraci nevyvolala, všímá si web Rádia Svobodná Evropa.

Reklama

Ti, kdo v současnosti zůstávají v Rusku, často možnost odjet nemají. Nemají peníze, úspory, cestovní pasy. Nemají prostě možnost opustit svoje město, dům, všechno nechat a ze dne na den odjet," uvedl Ivan Čuviljajev, mluvčí projektu Iditě lesom (což lze přeložit jako Jděte lesem i jako Jděte někam, pozn. ČTK), který Rusům radí, jak se vyhnout mobilizaci do bojů na Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin popřál k MDŽ ženám v armádě. Loňský slib, že nebude posílat jejich muže do války, nezmínil

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pogratuloval ženám a zejména ženám sloužícím v ozbrojených silách k Mezinárodnímu dni žen, který v Rusku stále patří k velkým svátkům. Ruští novináři působící v exilu, například v serveru Meduza, připomínají Putinova slova pronesená před rokem, kdy ženám sliboval, že nepošle do bojů na Ukrajině ani muže procházející povinnou vojenskou službou v armádě, ani nepovolá do boje vojáky ze zálohy.

Přečíst článek

Dodal, že na jeho organizaci se ale v posledních dnech obrátilo rekordní množství lidí, kteří se ptají na možnosti odjezdu za hranice nebo do jiné části Ruska.

Neochota opustit příbuzné

Odjet je přepych, privilegium, které mnozí nemají. Takže se nedá čekat, že to bude taková záplava lidí jako loni na jaře (po ruském vpádu na Ukrajinu) nebo na podzim (po vyhlášení mobilizace Putinem, pozn. red.)," domnívá se mluvčí projektu. Vedle nedostatku peněz podle něj také často lidem v odjezdu brání nutnost pečovat o příbuzné. Jeho organizace Rusům radí, aby v případě povolání do armády požádali o možnost náhradní civilní služby, což jim pomůže získat čas.

Odjet je přepych, privilegium, které mnozí nemají. Takže se nedá čekat, že to bude taková záplava lidí jako loni na jaře (po ruském vpádu na Ukrajinu) nebo na podzim," míní Ivan Čuviljajev, mluvčí projektu Iditě lesom pomáhající k emigraci.

Změny v doručování povolávacích rozkazů vstoupí v platnost, až je svým podpisem stvrdí prezident země Vladimir Putin. Návrh zákona předpokládá, že pokud se nově předvolaní do dvou týdnů nedostaví na vojenskou správu, budou mít automaticky zakázáno vycestovat do zahraničí. Odpíračům vojenské služby také hrozí zákaz řídit auto, prodávat nebo kupovat nemovitosti či žádat o úvěry.

WSJ: Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině kácí ve velkém celé lesy

Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině nelegálně kácí ve velkém celé lesy

Od začátku invaze loni v únoru bylo Rusko obviňováno z krádeží ukrajinského obilí a zemědělské půdy. Ukrajinští představitelé nyní říkají, že ze země mizí i dřevo. Podle ukrajinských vládních agentur a lesnických expertů Rusové dosud nelegálně vykáceli tisíce metrů čtverečních lesů pro komerční prodej nebo opevňování ruských vojenských pozic. Dokazují to satelitní snímky ukazující pásy bývalých lesů pořízené americkou společností Maxar Technologies, uvedl deník The Wall Street Journal s tím, že několik Ukrajinců bylo již kvůli nelegálnímu obchodu s dřevem obviněno.

Přečíst článek

Navrhované úpravy podle listu The Moscow Times u mladých lidí vyvolávají zmatek, ale ne paniku. „Myslím, že prostě zkusím nikam nechodit. Nemám žádný plán ohledně odjezdu z Ruska a nebudu si ho teď ani dělat," popsal internetovým novinám 22letý muž, co by dělal v případě, že by dostal předvolání k odvodové komisi. Další se svěřil, že zkusí předstírat nemoc. „Je to kombinace důvodů – mé protiválečné pozice a také faktu, že nechci promrhat rok v armádě," uvedl tento 23letý mladík, který si přál zůstat v anonymitě.

Návrh zákona prošel parlamentem nebývale rychle. Když ho ve středu projednávala horní komora, jako jediná proti němu vznesla námitky Ljudmila Narusovová, vdova po bývalém starostovi Petrohradu Anatoliju Sobčakovi, povšimla si agentura AP.

Více o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde:

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil klid zbraní po dobu pravoslavných Vánoc.

Putin chystá novou ofenzivu a čeká vleklou válku

Ruský prezident Vladimir Putin připravuje na Ukrajině novou ofenzivu a zároveň zoceluje svou zemi pro konflikt se Spojenými státy a jejich spojenci. Šéf Kremlu přitom očekává, že tato válka potrvá roky. S odvoláním na činitele a poradce obeznámené se situací to dnes napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

WSJ: Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině kácí ve velkém celé lesy

Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině nelegálně kácí ve velkém celé lesy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme