Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin popřál k MDŽ ženám v armádě. Loňský slib, že nebude posílat jejich muže do války, nezmínil

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK / AP
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pogratuloval ženám a zejména ženám sloužícím v ozbrojených silách k Mezinárodnímu dni žen, který v Rusku stále patří k velkým svátkům. Ruští novináři působící v exilu, například v serveru Meduza, připomínají Putinova slova pronesená před rokem, kdy ženám sliboval, že nepošle do bojů na Ukrajině ani muže procházející povinnou vojenskou službou v armádě, ani nepovolá do boje vojáky ze zálohy.

Reklama

Už v září ale ruský prezident vyhlásil "částečnou mobilizaci", při které úřady povolaly do armády statisíce mužů. Část z nich podle otevřených zdrojů zakrátko přišla o život na frontě na Ukrajině, aniž by se dočkala důkladnějšího výcviku. Hovořilo se i o povolancích, kteří na Ukrajině padli.

Ne ne, záložníky nepovolám, tvrdil loni

„Zdůrazním, že bojových akcí se neúčastní a nebudou účastnit vojáci procházející základní vojenskou službou. Nebude se konat ani dodatečné povolávání záložníků. Stanovené úkoly řeší pouze profesionální vojáci. Jsem přesvědčen, že spolehlivě zajistí bezpečnost a mír pro lid Ruska," prohlásil Putin před rokem.

ruská vodka, ilustrační foto

Rusové se upíjeli k smrti. A Putin na jejich závislosti slušně vydělal

Až půl miliardy dolarů (téměř 11 miliard korun) mohl ruský prezident Vladimir Putin vydělat v letech 2004 až 2019 z prodeje oblíbené vodky, která nese jeho jméno. Vyplývá to z informací, které zjistil a zveřejnil ruský investigativní web Projekt.

Přečíst článek

Dnes kromě gratulace „matkám, babičkám, sestrám, ženám, dcerám a přítelkyním ve městech a vsích naší velké země" prezident zvlášť poblahopřál vojákyním, které „si zvolily nejvyšší poslání – obranu vlasti", ať už v bojových jednotkách, anebo v roli vojenských lékařek a zdravotnic. Zvlášť Putin také oslovil ženy, jejichž příbuzní válčí na Ukrajině. Prezident také hovořil o „vnímavosti ženského srdce, v těžkých chvílích, v dobách zkoušek".

Na Putinův rozkaz vpadla ruská vojska do sousední země před 378 dny, čímž ruský prezident rozpoutal nejhorší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Válka si podle odhadů už vyžádala desítky tisíc životů vojáků a tisíce zabitých civilistů; miliony lidí vyhnala z domovů. Ukrajinská generální prokuratura dnes uvedla, že v důsledku ruské agrese přišlo o život 464 dětí, dalších 931 utrpělo zranění. Tyto údaje ale nejsou ani úplné, ani konečné.

Průmyslník Vladimir Lisin přišel o miliardy dolarů (na archivním snímku z roku 2010).

Ruští boháči chudnou. Putinova válka je připravila o jmění

Den před ruskou invazí na Ukrajinu se mezi 500 nejbohatších lidí světa řadilo 23 Rusů. Jejich majetek podle žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činil 339 miliard dolarů (7,6 bilionu korun). Po roce konfliktu se jmění těchto 23 ruských boháčů ztenčilo o pětinu - kleslo o 67 miliard dolarů.

Přečíst článek

Obětí války se podle kritiků poměrů staly i zbytky svobody v Rusku, kde nově přijaté zákony hrozí tvrdým postihem všem nespokojencům troufajícím si odchýlit se od oficiální interpretace války jako "speciální vojenské operace", ve které ruští vojáci neútočí na civilisty a civilní cíle ani se nedopouštějí válečných zločinů, jakkoli fakta a důkazy dokládají něco jiného.

Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde:

Ruský útok 9. března na dětskou nemocnici a porodnici v ukrajinském Mariupolu nepřežili tři lidé včetně jednoho dítěte, 17 bylo zraněno.

FOTOGALERIE: Jak viděli ruskou invazi na Ukrajinu světoví i čeští fotografové?

Tisíce mrtvých civilistů i ukrajinských a ruských vojáků, desítky tisíc zničených obytných budov, škol, úřadů, nemocnic, továren a objektů zejména energetické infrastruktury a škody v řádech stovek miliard dolarů. To je dosavadní výsledek bezprecedentní invaze Ruska v čele s prezidentem Vladimirem Putinem na sousední Ukrajinu. Od začátku největšího válečného konfliktu v Evropě od konce druhé světové války uplyne v pátek přesně rok. Podívejte se, jak konflikt viděli světoví i čeští fotografové. Upozornění – některé fotografie jsou jen pro silné nátury.

Přečíst článek

Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března 2022 na ukrajinský Charkov.

Rok ruské invaze na Ukrajině v datech: Připomeňte si hlavní milníky

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazí na Ukrajinu 24. února 2022 největší evropský vojenský útok od druhé světové války. Ruská armáda a rakety dosud zabily tisíce lidí, vyhnaly miliony z jejich domovů zejména do Evropy včetně Česka, otřásl geopolitickým pořádkem po studené válce a rozvířil globální trhy. Připomeňte si hlavní milníky ročního konflliktu.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme