Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Síkela: Pokračujeme v plnění zásobníků, už jsou z třetiny plné

armáda při nacvičování ochrany kritické infrastruktury, kterými ropné zásobníky firmy Mero jsou
ČTK
 ČTK

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Reklama

Množství plynu v zásobách k prvnímu květnovému dni překročilo miliardu metrů krychlových. Ke konci měsíce by chtěl Síkela, aby byla plná polovina kapacity zásobníků. Naplní se podle něj plán, že zásobníky budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent, jak nařídil mimořádným opatřením.

Ministr také uvedl, že připravuje návrh zákona, podle kterého obchodníci, kteří nenaplní pronajaté kapacity zásobníků plynu, o ně přijdou, aby je mohl naplnit někdo jiný. Legislativní změnu chce Síkela předložit do konce května. Ve stejném termínu plánuje Sněmovně předložit změnu zákona, která by umožnila kvůli inflaci a růstu cen energií zavedení speciálního tarifu pro sociálně slabé domácnosti, případně některé provozy.

V minulém měsíci v zásobnících přibylo 550 milionů metrů krychlových plynu. Účelem nákupů je zabezpečit dostatečné množství plynu před topnou sezonou a zabránit ekonomickým škodám, pokud by se zastavil tok plynu z Ruska.

Tajný nákup

Stát nakoupil na pokyn vlády také poprvé plyn pro státní hmotné rezervy. Síkela nechtěl uvést, kolik ho pořídil. Řekl, že půjde o desítky až stovky milionů metrů krychlových, které budou určeny jako "poslední rezerva" pro domácnosti a kritickou infrastrukturu. Domácnosti a nemocnice by podle něj ale měly být dostatečně zásobeny i jen ze zásob povinně nakoupených obchodníky.

V případě zastavení toku plynu z Ruska by byl podle Síkely problém se zásobováním provozů na plyn náročných oborů, jakými jsou například chemický průmysl a sklářství. Ministerstvo podle něj má plán postupného odpojování výrob podle jejich závislosti na plynu.

Osmdesát procent kapacity bude představovat asi 2,8 miliardy metrů krychlových plynu. Na zimní období se připravují pravidelné kontroly stavu zásob. Podle exministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) okolní státy disponují většími zásobami. Potřeba je podle něj celkem devět miliard metrů krychlových plynu. Kritizuje také, že stát zásobníky pronajímá, neuvažuje o jejich nákupu.

Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Dobrá zpráva pro Fialovu vládu, rating Česka je stále velmi vysoký

Jedna ze tří světově významných ratingových agentur, Standard & Poor’s, potvrzuje České republice dosavadní rating a také výhled do nadcházející doby. Dlouhodobý korunový dluh Česka je tak nadále hodnocený na stupni AA, cizoměnový dluh pak na stupni AA-. Výhled je nadále stabilní.

Přečíst článek

Pavel Štěpánek

Pavel Štěpánek: ČNB nemá na vybranou, sazby půjdou opět nahoru

Další měnové jednání bankovní rady a zveřejnění nové prognózy se blíží a nejvýstižnější je asi říci, že to ani tentokráte nebude lehké rozhodování. Stejně jako není snadné sestavit novu prognózu. Nejistot je zkrátka hodně. Nejméně jedna jistota tu však je. Inflace půjde ještě nahoru a bude tu s námi déle, než se ještě před začátkem roku čekalo, píše ve svém komentáři ekonom Pavel Štěpánek, bývalý člen bankovní rady ČNB.

Přečíst článek

Plynovod Jamal

Kreml couvá. Platba za plyn v rublech už není bezpodmínečně nutná

Kreml včera upřesnil podobu nového mechanismu platebního styku s odběrateli ruského plynu z takzvaných nepřátelských zemí, mezi něž patří i členské státy EU. Složí-li „nepřátelští“ obchodní partneři ruského plynárenského gigantu Gazprom svá eura, příp. dolary na devizový účet Gazprombanky, ruské státní banky, plyn poteče do EU i tehdy, pokud Gazprombanka nepřevede získané devizy v rubly. Znemožnění převodu ovšem v takovém případě nesmí být důsledkem případných dalších sankcí na Rusko uvalených.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stavba plynového potrubí u Terezína na Břeclavsku, kterou zajišťuje firma Net4Gas

Česko loni snížilo spotřebu plynu o sedm procent. Pomohla mírná zima i úspory

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Síkela: Máme víc času na naplnění plynových zásobníků. Ušetřená energie nás před zimou posílí

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Plyn bude, dohlédnu na to. Zásobníky naplníme nejméně z 80 procent, klidní vášně ministr Síkela

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme