Reklama

Britové zmrazí majetek šéfa Lukoilu i ukrajinského politika podezřelého z vlastizrady

Šéf Lukoilu Vagit Alekperov (vpravo) na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem
Kremlin
 ČTK

Londýn rozšiřuje seznam sankcionovaných Rusů, nově na něm přibude i Ukrajinec, politik Viktor Medvedčuk, který je podezřelý z vlastizrady. Sankcím se nevyhne ani šéf ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov.

Reklama

Na britský sankční seznam přibude 206 osob spojovaných s Moskvou, včetně 178 podporovatelů samozvaných republik na východě Ukrajiny ovládaných separatisty. Je mezi nimi i prominentní ukrajinský politik Viktor Medvedčuk, kterého kvůli podezření z vlastizrady zřejmě zadržely ukrajinské tajné služby, nebo šéf ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov. Sankce spočívají v zákazu cestování do Británie a zmrazení majetku, který osoby na sankčním seznamu v Británii mají.

Britská vláda uvedla, že nové sankce se týkají také rodinných příslušníků, blízkých spolupracovníků a zaměstnanců ruských oligarchů. Odvetná opatření uvalila například na bratrance miliardáře Olega Děripasky nebo na asistentku Michaila Fridmana.

Na seznam se dostali také čelní představitele samozvané Doněcké a Luhanské republiky, které ovládají proruští separatisté, Alexandr Anančenko a Sergej Kozlov. Londýn také uvedl, že tento týden předloží zákon zakazující dovoz výrobků z oceli a železa z Ruska i vývoz luxusního zboží do něj.

Vladimir Lisin na archivním snímku z roku 2010

Oligarcha Lisin si postěžoval na dopady konfliktu. Putina vynechal, ale popsal vnitřní problémy ruské ekonomiky

Nejde o osobní nepohodlí ani ztrátu majetku, jde o životy desítek, spíš stovek tisíc lidí, jejichž obživa je v ohrožení. Popsal pro ruský list Kommersant dopady „nepřátelství na Ukrajině“ třetí nejbohatší oligarcha a většinový majitel ocelářského gigantu Novolipetsk Vladimir Lisin. V nečekaně otevřeném rozhovoru pak detailně popsal největší problémy, které Rusku způsobují sankce a varuje před schvalováním překotných zákonů omezujících fungování vnitřního trhu. 

Přečíst článek

superjachta

Sankce proti oligarchům jsou chabé, čelí jim pouze polovina z dvacítky nejbohatších Rusů

Sankce západních zemí namířené proti ruským oligarchům mají otřást jejich postavením a přimět je, aby využili svůj vliv a přiměli prezidenta Vladimira Putina změnit své válečné plány. Jenže z dvaceti nejbohatších Rusů se dosud uvalené sankce týkají jen poloviny z nich, přičemž na žádném sankčním seznamu EU, USA či Británie nejsou hned čtyři z pěti nejmovitějších ruských boháčů, spočítala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Hotel Westend

Česko zmrazilo majetek Rusů za vyšší stovky milionů korun. Nově také hotel v Mariánských Lázních

Stát kvůli sankcím zablokoval hotel Rusa Alexandra Pumpjanského v Mariánských Lázních, uvedla to Česká televize.

Přečíst článek

Reklama

Související

Londýn

Ruští oligarchové možná mají v Londýně utrum, jiní boháči tam ale přijdou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme