Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko zmrazilo majetek Rusů za vyšší stovky milionů korun. Nově také hotel v Mariánských Lázních

Hotel Westend
Travelking / užito se svolením
 ČTK

Stát kvůli sankcím zablokoval hotel Rusa Alexandra Pumpjanského v Mariánských Lázních, uvedla to Česká televize.

Reklama

Finanční analytický úřad (FAÚ) předběžným opatřením zakázal nakládat s majetkem firmy, kterou řídí sankcionovaný Rus Alexander Pumpjanskij. Jde o budovu hotelu Westend v Mariánských Lázních na Chebsku. Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss uvedll, že majetek je zaplombován. Česká republika podle něj od invaze Moskvy na Ukrajinu dosud sankcionovaným ruským občanům a firmám s vazbou na Kreml zmrazila majetek za vyšší stovky milionů korun.

Pumpjanskij je podle Obchodního rejstříku jednatelem firmy Ogrea, která sídlí na adrese čtyřhvězdičkového hotelu Westend a podle katastru nemovitostí budovu hotelu vlastní. „Můžeme potvrdit, že FAÚ vydal předběžné opatření zakazující nakládat s nemovitostí firmy Ogrea v Mariánských Lázních. Nemovitost je v tuto chvíli v katastru nemovitostí zaplombována, tedy fakticky zmrazena,“ uvedl Weiss.

Hotel může podle mluvčího dál standardně fungovat, tedy třeba zaměstnávat pracovníky nebo ubytovávat klienty, ale není možné ho prodat a případné zisky z jeho provozování nesmí plynout k člověku ze sankčního seznamu EU. „Opatření FAÚ bylo přijato v rámci uplatňování a vymáhání sankcí EU proti lidem napojeným na režim Vladimira Putina,“ dodal Weiss.

Hotel Westend funguje a dál přijímá objednávky, řekl dnes jeho recepční mluvící s ruským přízvukem. Na angažmá Pumpjanského ve firmě Ogrea upozornili analytici z projektu Datlab, kteří sestavili seznam ruských byznysmenů s vazbami na Česko, na něž dopadají evropské či americké sankce. 

Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti) uvedl, že obstavení hotelu Westend je pro něj novinka. Bližší informace si tak bude muset teprve zjistit. Hotelů v majetku ruských občanů podle něj ve městě mnoho není. „Ani si nevybavuji, jestli kromě Westendu ještě vůbec nějaký je. Máme tady hotely ve vlastnictví cizinců, ale jsou to často občané jiných postsovětských republik. Většina hotelů pak patří nadnárodním společnostem, které nejsou z Ruska,“ dodal.

Roman Abramovič, ruský oligarcha

Datový analytik: Ruský majetek v Česku? Nejtěžší je vůbec jej dohledat

Ruských firem napojených na české veřejné peníze není moc. Soustředit bychom se měli na ty, které slouží jako „kasičky“ pro uskladnění prostředků vyvedených z rozpočtů Ruska, říká v rozhovoru Jiří Skuhrovec ze společnosti DataLab. Ta na žádost české vlády zpracovala analýzu ruských firem působících v Česku.

Přečíst článek

V majetku zmrazeném ruským občanům jsou podle Weisse vedle nemovitostí také bankovní účty nebo podíly ve firmách. „Dosud jde o majetek za vyšší stovky milionů korun,“ řekl mluvčí.

Premiér Petr Fiala (ODS) koncem března řekl, že vláda chystá změnu zákonů, aby mohl být postup proti lidem a firmám ze sankčních seznamů razantnější a efektivnější. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že prvotní seznamy majetku Rusů ze sankčních seznamů v Česku se kontrolují a aktualizují, ale řada majetků je držena přes společnosti v daňových rájích nebo bílé koně.

superjachta

Sankce proti oligarchům jsou chabé, čelí jim pouze polovina z dvacítky nejbohatších Rusů

Sankce západních zemí namířené proti ruským oligarchům mají otřást jejich postavením a přimět je, aby využili svůj vliv a přiměli prezidenta Vladimira Putina změnit své válečné plány. Jenže z dvaceti nejbohatších Rusů se dosud uvalené sankce týkají jen poloviny z nich, přičemž na žádném sankčním seznamu EU, USA či Británie nejsou hned čtyři z pěti nejmovitějších ruských boháčů, spočítala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Dcera Dmitrije Peskova Elizaveta

Děti Kremlu milují život na Západě. Jejich otcové proti němu zbrojí

Jejich svět je světem luxusních rezidencí, jacht, tryskáčů a elitních škol. Zatímco jejich rodiče brojí proti Západu, děti ruských oligarchů si život v něm užívají plnými doušky, upozorňuje CNN. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Ruskému automobilovému trhu v únoru 2023 nadále dominovala domácí automobilka Lada. Na snímku model Largus. Pokud vám připomíná Dacii Logan, není to náhoda.

Škoda v Rusku prodala v únoru jen tři stovky vozů. Celý ruský trh se propadl o tři pětiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme