Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V krizi je nutná churchillovská síla, říká bankéř Radomír Lapčík

Stanislav Šulc

My jsme od počátku skupinu stavěli konzervativně, díky tomu se nám krize podařilo zvládat velmi dobře, vypráví v pořadu Victory Club bankéř a finančník Radomír Lapčík. „Když ale krize nastane, šéf se musí postavit před tým a říct, že týmu věří a že krizi zvládneme,“ dodává Lapčík.

Reklama

Ze Zlína buduje již pětadvacet let finanční skupinu, která má ambice značně přerůst české hranice. Vzorem je mu Tomáš Baťa, kterému se povedlo ze stejného města šít boty pro celý svět a dodnes je vzorem dokonalého podnikatele.

„My jsme v rodině všichni byli Baťovci. A jsme pořád,“ přiznává zakladatel Trinity Bank a SAB Finance Radomír Lapčík. Od Bati si bere zejména střídmost, pracovitost a také vize, za kterými si podnikatel musí jít často velmi tvrdě.

Ale není to jen legendární světoznámý obuvník moravského původu, kdo Lapčíka inspiruje. Když firma musí čelit krizi, jsou cenné rady jednoho z nejslavnějších mužů minulého století.

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance

SAB Finance miliardáře Lapčíka vydělala rekordních 200 milionů. I díky posilující koruně

Společnost SAB Finance dosáhla v roce 2021 rekordních výsledků. Zisk před zdaněním a auditem se zvýšil o téměř 39 procent na 200 milionů korun. Výrazný nárůst ziskovosti zaznamenaly v rámci skupiny i česká Trinity Bank a FCM Bank na Maltě.

Přečíst článek

V krizi je důležitá taková ta churchillovská síla. Musíte se postavit před lidi, a říct: ‚Teď je to těžké, ale zvládneme to! Dáme to!‘ To je nezbytná součást výbavy každého šéfa nebo majitele firmy,“ vypráví Radomír Lapčík v nové epizodě pořadu Victory Club na newstream.cz.

„I já jsem takové chvíle měl. V Česku byly krize například v roce 1997, pak praskla internetová bublina v roce 2001, následovala finanční krize v roce 2008. Na trzích byly výkyvy, ale my jsme se většinou chovali konzervativně, takže dopady nebyly velké,“ dodává Lapčík.

Zakladatel SAB Finance Radomír Lapčík je investorem vydavatele zpravodajského serveru newstream.cz.

Co je Victory Club?

Co znamená být nejlepší? Jakou roli hrají v životě osobností peníze? Co je pro ně úspěch a co mu museli obětovat? Jak vychovávají své potomky? A co by poradili mladým talentovaných lidem? Na tyto a další otázky odpovídají osobnosti tuzemského byznysu, politiky, sportu i kultury v nové sérii videoportrétů Victory Club s podtitulem Inspirujte se nejlepšími.

S kým se setkáte v první sérii Victory Clubu?

S lidmi, kteří ve své profesi dosáhli na absolutní vrchol. Vedle dalších to bude hokejista Jaromír Jágr, bývalá rektorka Mendelovy univerzity a pravděpodobná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, jeden z nejúspěšnějších designérů dneška Rony Plesl, zakladatel pojišťovny Pavel Řehák, zakladatel banky Radomír Lapčík, investorka Andrea Ferancová, top manažerka Diana Rádl Rogerová či nejlepší klavírista současnosti Ivo Kahánek.

Sledujte předchozí epizody pořadu

Pavel Řehák
video

Pády jsou součástí cesty k úspěchu, hoďte je za hlavu a jděte dál, říká zakladatel pojišťovny Direct Řehák

Pojišťovnu Direct povede po Pavlu Řehákovi Michal Řezníček, který měl dosud v pojišťovně na starosti veškeré obchodní aktivity. Řehák se nově soustředí na strategickou podporu pojišťovny a dalších firem ve skupině, uvedla firma. Základy nynější skupiny položil Řehák v roce 2015 koupí pojišťovny Triglav a vznikem Direct pojišťovny. Již po třicítce mohl Řehák odejít do důchodu a díky působení v České pojišťovně by až do konce života neměl nouzi o peníze. To by však pro nebyl žádný život, prozradil Řehák v dřívější epizodě pořadu Victory Club.

Přečíst článek

Karel Schwarzenberg
video

Karel Schwarzenberg: Co musí mít dobrý prezidentský kandidát? Plebs-appeal

Ve speciálním vydání pořadu Victory Club se o rady pro politiky podělil Karel Schwarzenberg. Ten sice z aktivní politiky již odešel, ale nadále ji sleduje a jako mentor pomáhá vybraným osobnostem.

Přečíst článek

Rony Plesl
video

Umění je jako každý byznys. Musíte investovat, jinak se neprosadíte, říká Rony Plesl

V dalším z dílů pořadu Victory Club na newstream.cz se představí Rony Plesl. Jedna z nejvýraznějších osobností českého designu se v posledních letech stále více soustředí na volnou tvorbu a chce s ní uspět v globální konkurenci.

Přečíst článek

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jaromír Jágr: Když děláte svou vášeň naplno, vyděláte si peníze

V první epizodě pořadu Victory Club Jaromír Jágr popisuje svou cestu na vrchol sportovního světa. Jakou roli v tom hrál talent? Kdo byl jeho životním vzorem a co si od něj vzal? Jakou roli hrají v jeho životě peníze? A co je vlastně úspěch pro Jaromíra Jágra, který i před padesátkou patří k největším hvězdám extraligy? Sledujte první díl pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme