Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtyřdenní pracovní týden je pro lidi hodně motivační, říká finančník Radomír Lapčík

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance
SAB Finance
Stanislav Šulc

Finanční skupina SAB Finance v roce 2021 dosáhla rekordního zisku 200 milionů korun. Rostla ve svém hlavním segmentu měnového zajišťování pro firmy, daří se také fintechové platformě ProStream či dvojici bank, v nichž má holding SAB Finance majetkový podíl. Jaký je recept na úspěch zakladatele SAB Finance Radomíra Lapčíka?

Reklama

Ze Zlína buduje postupně finanční skupinu, která již nyní působí v několika zemích světa. A postupně budou přibývat další. Na to ale finančník a bankéř Radomír Lapčík potřebuje kvalitní zaměstnance. Jak je shání a jak je motivuje?

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance
video

V krizi je nutná churchillovská síla, říká bankéř Radomír Lapčík

My jsme od počátku skupinu stavěli konzervativně, díky tomu se nám krize podařilo zvládat velmi dobře, vypráví v pořadu Victory Club bankéř a finančník Radomír Lapčík. „Když ale krize nastane, šéf se musí postavit před tým a říct, že týmu věří a že krizi zvládneme,“ dodává Lapčík.

Přečíst článek

„Zjistil jsem, že lepší než individuální vítězství je skupinové vítězství. Lidé si pak opravdu přihrávají, přemýšlejí, jak vyhrát spolu. Takové vítězství je nesmírně cenné. Odměnou pak může být skupinový výlet do Dubaje nebo třeba nejnověji čtyřdenní pracovní týden, který zavedla SAB Finance,“ prozradil v pořadu Victory Club Radomír Lapčík, jehož skupina SAB Finance v uplynulém roce dosáhla rekordního zisku 200 milionů korun.

Důležité je podle Lapčíka také umět jasně definovat cíl společnost. „Nedávno vyšla krásná analýza Gallupova ústavu, zabývající se spokojeností zaměstnanců se svou prací. Mnozí se přiznávají, že vůbec nevědí, co dělají, jaký je cíl jejich zaměstnavatele. To je šílené. Majitel musí mít vizi, ideálně zformulovanou do tří slov. To pak může každý pochopit a sdílet,“ dodal Lapčík.

Dělat win-win obchody

Přesto nesmí jít jen o vize samotné. „To jsem se naučil od starého pána Samohýla, který byl tady ve Zlíně skvělý obchodník a od kterého jsem odkoukal, že je dobré mít vize, ale že je důležité, aby také zacinkala kasa. Abychom měli na výplaty, na nájem,“ uzavřel Lapčík, podle kterého pan Samohýl vždy preferoval takzvané win-win obchody, kdy z uzavřeného obchodu profitují obě strany.

Zakladatel SAB Finance Radomír Lapčík je investorem vydavatele zpravodajského serveru newstream.cz.

Pavel Řehák
video

Pády jsou součástí cesty k úspěchu, hoďte je za hlavu a jděte dál, říká zakladatel pojišťovny Direct Řehák

Pojišťovnu Direct povede po Pavlu Řehákovi Michal Řezníček, který měl dosud v pojišťovně na starosti veškeré obchodní aktivity. Řehák se nově soustředí na strategickou podporu pojišťovny a dalších firem ve skupině, uvedla firma. Základy nynější skupiny položil Řehák v roce 2015 koupí pojišťovny Triglav a vznikem Direct pojišťovny. Již po třicítce mohl Řehák odejít do důchodu a díky působení v České pojišťovně by až do konce života neměl nouzi o peníze. To by však pro nebyl žádný život, prozradil Řehák v dřívější epizodě pořadu Victory Club.

Přečíst článek

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme