Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Martin Slaný: Češi nakupují specificky. Kvůli dědictví komunismu

Tereza Zavadilová

Spotřebitelské chování a zvyky se mění u Čechů velmi pomalu. Právě to je důvodem, proč se lidé po pandemii vrátili z e-shopů zase zpět do kamenných obchodů. Vítězem současné krize jsou proto retail parky s diskontem a logistika, říká v rozhovoru pro pořad Newstream TV Victory Club Business ekonom, vysokoškolský pedagog a hlavní ekonom DRFG Martin Slaný.

Reklama

Češi jsou pro obchodníky specifickým trhem. Podle Martina Slaného z DRFG za to může fakt, že Češi nakupují hlavně v řetězcích, protože je zde malá tradice vztahu zákazník - prodejce. „Do roku 89 žádný trh neexistoval. I stánek na rohu s novinami tak byl státní podnik. Na rozdíl od Polska nebo od Maďarska. A v těch zemích mohl i soukromníci prodávat noviny, ale byli tam také soukromí řezníci, malí prodejci pečiva a podobně. A to se tam udrželo i během komunistického režimu. Spotřebitel byl zvyklý chodit ke svému konkrétnímu prodejci toho či onoho zboží. To u nás nebylo,“ říká ekonom.

Vítězi jsou logistika a retail parky

„Později když nastoupila tržní ekonomika, proběhla transformace, a boom hypermarketů a velkých prodejen vyletěl ohromnou rychlostí. Dynamika budování retailových ploch byla v té době neuvěřitelná. Česko je nyní v objemu retailových ploch na hlavu téměř srovnatelné se Západem. Na rozdíl třeba od zmíněného Polska, kde je saturace trhu výrazně menší,“ uvedl. Vnitřní síla polského trhu se ukázala například ve finanční krizi, kdy Polsko jako jediný vyspělý stát nekleslo do hospodářského propadu. "V krizi 2009 se zákazníci v Polsku přesunuli z malých obchodů do retail parků a tak to zůstalo," uvedl Slaný. Na zatím relativně nízké naplnění polského trhu retailovými parky sází DRFG ve své tamní expanzi.

Hotel W Budapest

Hotelový byznys po restartu nabral na obrátkách. Šňůra nově otevřených hotelů je skutečně dlouhá

Hotelový segment zažívá v letošním roce po náročných covidových letech konečně oživení. Cestovní kanceláře hlásí vyprodané zájezdy, letecké společnosti mají plná letadla a hotelové sítě otevírají jeden luxusní či designový hotel za druhým. Podívejte se v našem přehledu, které hotely se před létem otevřely nebo oznámily novinky ohledně výstavby a otevření v nejbližší budoucnosti v České republice a ve střední Evropě a na Balkánu.

Přečíst článek

Pandemie covidu podle hlavního ekonoma DRFG neznamenala žádný zásadní zlom. Lidé prostě přestali na omezenou dobu nakupovat a pak spotřebu zase nahradili. To platí i pro skokový nárůst tržeb v e-shopech, který se zase vrátil k předpandemické dynamice. "Tržby v e-commerce klesají 12. měsíc v řadě, což by mohlo vypadat, že je sektor v problémech. Přitom se jen vrací k předcovidové situaci," vysvětluje ekonom.

Dlouhodobým trendem jsou potom posilující prodeje v diskontech, což sice nastartovala minulá krize, ale růst tržeb v tomto segmentu pokračoval i během expanze a pokračuje i nadále. Spotřebitelské chování má velkou setrvačnost, změny neprobíhají skokově. Jak retailové parky, tak sklady podle Martina Slaného v krizi obstály. "V logistice jsou nemovitosti s největším potenciálem. Vidíme silný převis poptávky nad nabídkou. Důvodem je malá saturace trhu, orientace naší ekonomiky i geografická poloha," dodal. Obecně platí, že současnou vysokou inflací a spotřebitelskou krizí jsou nejméně postiženy na jedné straně nůžek luxusní řetězce a na druhé diskontní obchody.

Daniel Křetínský

Křetínský chce do čela Casina bývalého šéfa Metra Philippa Palazziho

Český miliardář Daniel Křetínský a jeho partneři chtějí jmenovat novým šéfem francouzského řetězce supermarketů Casino - pokud jejich nabídka na refinancování zadlužené společnosti uspěje - bývalého ředitele společností Metro a Lactalis Philippa Palazziho, uvedl list Les Echos. Nabídka Křetínského EP Global Commerce (EPGC) a holdingu Fimalac platí do pondělí, stejně tak i konkurenční nabídka holdingu 3F.

Přečíst článek

Na čem Češi šetří?

Jak se chová česká měna? Jaký by byl ideální kurs koruny?

Jak dopadá inflace na nájmy, co platí obchodníci?

Jak dlouho přetrvá inflace a zvládne se Česko vyhnout recesi?

Co dělá současný stav s realitním sektorem?

Podívejte se na rozhovor Newstream TV v pořadu Victory Club Business s Martinem Slaným z DRFG. 

Ivan Šramko, bývalý guvernér Slovenské národní banky a člen dozorčí rady Trinity Bank

Exguvernér slovenské centrální banky Šramko: Představa, že by nějaká země EU zbankrotovala, je již nereálná

V Evropské unii (EU) platí rozpočtová pravidla i krizové mechanismy, které mají zabránit katastrofickým scénářům ve vývoji veřejných financí členských zemí. Proto představa, že by nějaká země EU mohla zbankrotovat, je již nereálná, říká v rozhovoru pro Newstream exguvernér slovenské centrální banky Ivan Šramko, který působí i jako člen dozorčí rady Trinity Bank.

Přečíst článek

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

David Navrátil: Umělá inteligence se může vymknout lidské kontrole a být agresivní. Musíme to ošetřit

Hlavní výhodou umělé inteligence, která se rychle rozvíjí, je, že dokáže z obřího množství dat vyvodit nejlepší možné závěry. Programů s umělou inteligencí se můžete zeptat na cokoliv, a oni vám dodají relevantní odpověď. Dokáží za vás napsat dopis, báseň nebo nakreslit obraz. Využívá všechny znalosti lidstva. Jsou to miliony propojených datových center, která dokáží díky algoritmům pospojovat všechny relevantní informace vedoucí k nejlepšímu výsledku. Je to cesta k prosperitě, nebo hrozba pro lidstvo? „Kdo to nezná, bojí se. Ale kdo to pozná, dokáže ji dobře využít,“ říká David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad.

AKTUALIZOVÁNO: Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad

Přečíst článek
Schodek rozpočtu mírně klesl, i tak je ale hospodaření státu jedno z nejhorších

Schodek rozpočtu mírně klesl, i tak je ale hospodaření státu jedno z nejhorších

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Vláda bude „luxovat drobné“ a chce snížit schodek o další téměř čtyři miliardy korun

Lukáš Kovanda: Vláda bude „luxovat drobné“ a chce snížit schodek o další téměř čtyři miliardy korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme