Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kamila Horáčková: Sazby se vrátily do normálu, jen to nastalo rychle

Tereza Zavadilová
tzv

V těžkých dobách funguje švýcarský frank jako zlato, proto země nezažila tak vysokou inflaci, říká v dalším díle seriálu Jiný peníze česká manažerka působící ve Švýcarsku Kamila Horáčková.

Reklama

Kamila Horáčková je jednou z českých manažerských osobností, kteří to ve světě dotáhli nejdál. Už dvanáct let žje ve Švýcarsku, kde působí ve vrcholných pozicích v oblasti asset managementu. Původně šla spravovat peníze penzijním fondům Winterthur, nyní pracuje pro konkurenci, Zurich Insurance, a to jako ředitelka investic pro Evropu. 

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

Tato švýcarská pojišťovna spravuje napřímo 200 miliard švýcarských franků. „A pak máme ještě produkty jako různé fondy, které jsou dnes už taky přes 200 miliard. Takže celkem kdybychom spočítali všechna aktiva, která spravujeme pro klienty v různých zemích, dopočítali bychom se někam přes určitě přes 300, 400 miliard švýcarských franků. Z toho já a můj tým jsme odpovědni za zhruba 140 miliard franků v deseti zemích Evropy,” vypočítává Kamila Horáčková svou agendu v novém díle seriálu Jiný peníze Andrey Ferancové a Terezy Zavadilové. 

Švýcarský frank je jako zlato

Loňský rok byl podle ní investičně velice těžký, docházelo k řadě změn - především skončilo období nízkých úrokových sazeb. „Říkala jsem si,  že tak nízké úrokové sazby nemůžou vydržet dlouho. Ve Švýcarsku vám platili za to, že si půjčíte peníze,“ říká.

Ondřej Fryc v pořadu Jiný peníze
video

Ondřej Fryc: Většina lidí na investice do start-upů prostě nemá

Investování do start-upů je obrovsky riziková věc, většinou se to nepovede, start-up to nevydělá zpátky, říká v pořadu Jiný peníze Ondřej Fryc, zakladatel venture kapitálové společnost Reflex Capital.

Přečíst článek

Jenže lidé a instituce si na dobu nízkých sazeb zvykli. „A teď se všichni divíme, přitom se sazby vrátily někam, kde byly dřív. Já si pamatuji, když jsem si brala první hypotéku, že byla za šest procent. A nyní se na to díváme tak, že to je něco strašného, protože jsme byli zvyklí na hypotéku za dvě procenta, ve Švýcarsku dokonce za půl procenta. Takže toto je takový rychlý návrat k dlouhodobému normálu. Jen se to stalo rychle,“ říká. 

Švýcarsko v porovnání třeba s Českou republikou ovšem tak vysokou inflaci ani sazby nemá. „V době nejistoty funguje švýcarský frank jako zlato. Jakmile je na trhu nějaký stres, nějaká krize, je příval peněz do švýcarského franku. Proto jsme v minulosti skončili na negativních úrokových sazbách a minulý rok zase švýcarský frank posílil proti euru i proti dolaru, čímž se kompenzovala část té inflace,“ říká Horáčková.

video

Eduard Kučera: Investice do Ruska a Číny jsme si zakázali už v roce 2010

Neinvestujeme ani do akcií zbrojařů, říká technologický vizionář Eduard Kučera. Jeho investiční strategie, do které patří třeba akcie firmy Warrena Buffetta, zatím funguje lépe než strategie bank pro bohaté.

Přečíst článek

Švýcarsko si letos prožilo také bankovní krizi, když problémovou Credit Suisse musela převzít tamní jednička UBS. „Myslím, že regulátoři zase trošku přitvrdí vůči bankám, což je věc, která mohla možná přinést nějaké komplikace na trhu. Protože pokud banky budou snižovat rizika, budou míň půjčovat podnikům nebo i soukromým klientům. Tedy financování větších podniků i menších soukromých podnikatelů už nebude tak snadné jako dřív,“ říká Horáčková.

Jak se dostala z Prahy do švýcarského světa investic?

Jak má člověk investovat, aby se zajistil proti inflaci?

Jak se žije a pracuje ve Švýcarsku?

Sledujte nový díl seriálu Jiný peníze s Kamilou Horáčkovou v úvodu tohoto článku, nebo si ho poslechněte na vaší oblíbené podcastové platformě. 

Reklama

Související

obchody Esteé Lauder

Dědicové se perou, impérium Estée Lauder se třese. Je to jako Succession v reálu

Přečíst článek
Tupperware Party

Z legendy hospodyněk párty pro spekulanty. Tupperware teď zachraňuje nová šéfka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme