Reklama

FreshStart: V Pura Vida dělají módu jinak. Zvesela

Marie Kolajová

Za brněnskou značkou Pura Vida stojí majitelky Petra Buchtová Němečková a Petra Bartoňková alias Petruccya. Firma získala svůj název z kostarického pozdravu. „Jsme takoví ambasadoři dobré nálady v Česku. Vyrábíme oblečení, které dodává sebevědomí a dobrou náladu pro holky a nově i pro kluky,“ říká Petruccya. Jejich pestrobarevné vzory nepřehlédnete. Začaly sice jen s legínami na běhání, ale postupem času rozšířily sortiment o sportovní podprsenky, mikiny, trička nebo třeba kabáty.

Reklama

Petra a Petra se seznámily při práci v reklamní agentuře a hned si padly do noty. „Řekly jsme si, že spolu nemusíme jen sedět u kávy a prosseca, ale že bychom mohly začít i běhat,“ vzpomínají s úsměvem. Následovalo shánění adekvátního oblečení, přičemž přišly na to, že žádné pěkné legíny nemohou najít. Petruccya je výtvarně nadaná a tak navrhla vlastní.

Pak už to šlo ráz naráz. Legíny viděly kamarádky a hned je chtěly. Následně se přidaly jejich známé a postupně rozjely byznys s oblečením. Práce ve dvojici je sice náročná, ale nutná. Každá umí něco jiného. „Já namaluji i jednoduché prasátko bez ocasu, takže tvůrčí část dělat nemůžu. Peťa je kreativní, ale zase to nezvládne vyrobit. V tuhle chvíli jsme jedna pro druhou nezbytností,“ tvrdí Petra Buchtová Němečková.

Tomáš Kadlec a Vilém Ráček
video

FreshStart s pekaři Kadlecem a Ráčkem. Jak se pečou nejkřupavější croissanty?

Kamarády Tomáše Kadlece a Viléma Ráčka spojuje kromě golfu i láska k pečivu. Jejich řemeslná pekárna s francouzským pečivem William Thomas Artisan Bakery se v posledních dvou letech rozrostla na tři pobočky. Na pečivo od brněnské dvojice se sjíždějí lidé z celé republiky. „To je ta francouzská gastronomie. Vezmete pár kvalitních surovin, tři dny se jim věnujete, a pak z toho vznikne něco výborného,“ říká Tomáš. Jak vypadala jejich cesta od sportu k pečivu nebo co je to kroláč se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Přečíst článek

Jednorožci? Sem s nimi

V Pura Vidě se představivosti meze nekladou. Je libo růžové legíny s jednorožci nebo ty s motivy Malého prince? Snad vše je možné. Petruccya tvoří ze srdce. Vyrábí oblečení i pro malé děti. Velikostně se pohybují od super malých velikostí až po ty největší. Pro focení kampaní používají „normální holky“. „Pro mě je Pura Vida životní styl, který nedokážu prodat na modelce. Navíc všechny holky se chtějí hýbat. Diskriminovat je kvůli tomu, jak vypadají, mi přijde šílené,“ vysvětluje Petruccya.

Začaly sice s legínami, jenže v průběhu doby zjistily, že je k nim potřeba tričko, nebo mikina. Pak se začaly orientovat i mimo sportovní oblečení, takže přidaly kabáty, šály, tuniky a doplňky. Nově vyrábí i samolepky, plakáty, osušky a ručníky. „Můj sen je vylézt z továrny do ulic. Chtěla bych dělat street artové projekty, interiérový design a dávat starým věcem nový život v podobě barev,“ říká Petruccya, jejíž hlavním cílem je art terapie.

Zakladatel společnosti Amplla Přemysl Kokeš
video

FreshStart: Hasičák, který si doma vystavíte, sklízí ceny od designérů i hasičů

Inovativní vzhled hasicího přístroje Amplla doplňuje jeho multifunkčnost. Architekt Přemysl Kokeš přišel s nápadem na hasicí přístroj, který si budete chtít doma dokonce vystavit. Kulatý, placatý a barevný rescue point sklízí úspěchy i na designových soutěžích jako je například prestižní International Forum Design Award, kde získal zlato. „Velice mě potěšila česká cena hasičů Zlatý plamen, protože to není za design, ale od odborníků na požáry, kteří ocenili naše uvažování,“ říká Kokeš v další epizodě projektu FreshStart.

Přečíst článek

Každý kus je originál

Petruccya navrhuje legíny v jednotlivých velikostech zvlášť. Když má být určitý vzor na stehnu, tak tam bude ve všech velikostech. „Peťa přesně ví, co kam dát, aby naše vzory nerozšiřovaly, ale spíše zužovaly,“ upozorňuje Petra Buchtová Němečková. Pura Vida není žádná fabrika. Výroba je kusová. Prvně se nastříhají jednotlivé díly legín, na něž se tisknou vzory. Teplem a tlakem se přenáší barva materiálu a teprve poté se jednotlivé kusy legín sešívají dohromady.

V Půra Vidě se na módní průmysl dívají trochu jinak. Netvoří zimní a letní kolekce a tím pádem ani výprodeje. Vyrábí v tak malém množství, že to ani není možné. „Ani jedna z nás nevystudovala módní návrhářství, nejsme švadleny a nikdy předtím jsme nic nelisovaly. Všechny věci, co jsme do teď vyrobily, byly pokus omyl,“ přiznává Petruccya. Jak je vidět, i přesto se jim daří. Kromě e-shopu mají v Brně na ulici Minská i showroom, kde si návštěvníci mohou jednotlivé kousky i vyzkoušet.

video

FreshStart: Musíš hořet, abys mohl zapalovat, říká podnikatelka Eva Čejková

Eva Čejková založila komunitu Ženy s.r.o., ze které před pár lety vyčlenila startup Testuj.to. Ten se stal prvním startupem, do kterého investovala Heureka Group. Díky jeho softwaru lze testovat snad všechno. Dnes jej využívají různá média. Testery se mohou stát i běžní zákazníci, stačí se registrovat. A zájem je opravdu velký. „Jsem za to moc ráda. Uživatelské recenze jsou objektivní zpětnou vazbou, pro spolupracující subjekty jde o čistý sběr názorů z trhu,“ říká v další epizodě projektu FreshStart Eva Čejková.

Přečíst článek

Sledujete i další díly seriálu FreshStart

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme