Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Oblékání v podnikání: Business formal nebo business casual?

Marie Kolajová

V dnešním podnikatelském světě už neexistuje jednotná uniforma v podobě saka a kravaty případně ženského kostýmku. V závislosti na situaci se můžete setkat s formálním, semi-formálním, ale i neformálním stylem oblékání. Jak poznáte, kdy nahodit black tie a kdy si vystačíte s business casual?

Reklama

Obecně platí, že čím profesionálnější vás čeká setkání, tím striktnější vás čekají pravidla. V uvolněnějších a méne formálních situacích se však nemusíte bát experimentovat a využít radu módní návrhářky Mirky Talavaškové.

„Já bych doporučila, aby oblečení charakterizovalo právě toho člověka. Důležité je, aby vynikl a prodal tak svůj um.“

Business formal

Business formal dress code je v podnikatelském prostředí ten nejformálnější a zároveň nejpřísnější styl oblékání.

S business formal se setkáte v pracovním životě právníků, bankéřů nebo vysoce postavených manažerů. V běžném dni podnikatele se už sešněrovaný business formal tak často nenosí. Přesto je očekáván příležitostně na významných obchodních jednáních nebo speciálních událostech typu udělování cen nebo benefiční akce.

Tvorba oděvní návrhářky Mirky Talavaškové je přehlídkou neobyčejného spojení cudnosti a rafinovanosti. Její modely pro svoji originalitu, krásu a kulturní "nezávadnost" slaví úspěch jak na evropském, tak i na arabském trhu, kam Mirku zavlála tak trochu náhoda.
video

FreshStart: Módní designérka z Česka dobývá arabský svět

Tvorba oděvní návrhářky Mirky Talavaškové je přehlídkou neobyčejného spojení cudnosti a rafinovanosti. Její modely pro svoji originalitu, krásu a kulturní "nezávadnost" slaví úspěch jak na evropském, tak i na arabském trhu, kam Mirku zavlála tak trochu náhoda. O tom, jak vnímá svoji tvorbu a co ji inspiruje, je další díl seriálu FreshStart. Pustit si jej můžete v úvodu tohoto článku, nebo na vaší oblíbené podcastové platformě.

Přečíst článek

Business formal – muži

V případě mužského pokolení jde o klasický tmavý oblek. Nejvhodnější je tmavě modrý, ale přípustný je i černý, šedý a v horkých letních dnech také světle béžový. Košile je vždy jednobarevná, ideálně bílá. Jednoduchá kravata je must have.

Co se obuvi týče, nejvhodnější jsou tmavé kožené oxfordky nebo boty typu derby.

Celý outfit pak dolaďují luxusně vypadající doplňky, jako jsou kožené boty, pásek nebo hodinky. Pozor ale, aby k sobě ladily. Business formal tvoří detaily. Máte hodinky se zlatou sponou? Pak by zlatá měla být i přezka na opasku.

Na křiklavé barvy, výrazné vzory nebo snad potisky rovnou zapomeňte.

video

FreshStart: Učí Čechy, že kus umění nemusí stát stovky tisíc. A plakát z Ikea to rozhodně není

Díky společnosti 100ks, za níž stojí Jakub Svoboda, si na zeď může pověsit umělecké dílo prakticky kdokoliv. A žít jako v galerii. K podnikání Jakuba dovedla snaha zútulnit svůj byt. „Uvědomil jsem si, že jsem už opravdu hodně dospělý na to, abych měl doma prázdné stěny," říká v dalším dílu seriálu FreshStart. Chtěl dostat do svého života kus současného umění, ale zároveň na tom finančně nekrvácet. A tak se zrodil nápad na digitální tisk děl lokálních tvůrců současnosti. Ve spolupráci s kurátory v 100ks vybírají umělce, jejichž díla poté tisknou, jak již sám název vypovídá, stokrát. 

Přečíst článek

Business formal – ženy

Ač je business formal svázán pravidly, ženy mají trochu na výběr. Volit mohou mezi klasickým kostýmkem, sukní nebo šaty.

Kostýmek by měl být stejně jako u mužů jednoduchý a konzervativní. Ideální jsou opět tmavé odstíny a v letních měsících decentní světlé pastelové barvy. Křiklavá červená je velké NE. 

Šaty a sukně se upřednostňují klasické pouzdrové s délkou minimálně ke kolenům. Nejvhodnější jsou opět jednobarevné, případně opravdu decentními vzory typu proužky nebo čtverečky.

Vhodnou obuví jsou kožené lodičky, baleríny nebo polobotky pánského stylu. Podle bot pak vybírejte kabelku, opasek i hodinky.

Co se make-upu a šperků týče, řiďte se heslem v jednoduchosti je krása.

Tomáš Kopečný šéf reklamní agentury S5IVE a značky Engelmüller

Dobříš má na to stát se rukavicovým centrem Evropy, říká tvůrce luxusních rukavic Engelmüller

Tomáš Kopečný se věnuje reklamní branži. V roce 2015 si ale začal plnit sen a vzkřísil tradiční značku řidičských rukavic Engelmüller. A s luxusními rukavicemi se mu povedlo prorazit do celého světa. „Ano, i v Česku lze vytvářet high-endový luxus. Na prodej značky v tuto chvíli nemyslíme. Na to bude čas tak za dva tři roky,“ prozrazuje Kopečný v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Business casual

K nejrozšířenějším stylům podnikatelského oblékání dnes patří uvolněnější business casual. Jde o pracovní neformální styl, respektive semi-formální styl. Kombinuje v sobě výhody neformálního oblékání, takže se nemusíte celý den škrtit v kravatě, ale zároveň si s ním zachováte profesionální vzhled.

Zajímavost: V minulosti byl business casual využíván ve firmách v rámci tzv. neformálních pátků, kdy nedocházelo k žádným obchodním jednáním ani styku s veřejností či klienty. Dnes je business casual stále častější a přijatelnější i na menších pracovních setkáních.

Louis Vuitton x Nike Air Force 1 Gold

Aukční síň Sotheby’s nabízí zlaté tenisky Nike. Cena? Skoro 400 tisíc korun

Unikátní tenisky Louis Vuitton x Nike Air Force 1 Gold, které aktuálně nabízí aukční síň Sotheby’s, jsou jednou z posledních prací legendárního návrháře Virgila Abloha. Jedná se tak o mimořádný sběratelský kousek.

Přečíst článek

Business casual – muži

Základem business casual jsou oblekové nebo volnočasové kalhoty typu chinos. Jde o perfektní kompromis mezi klasickými oblekovými kalhotami, oproti kterým jsou pohodlnější, a džínovými riflemi, ve srovnání s nimiž jsou méně výrazné a působí profesionálnějším dojmem.

K chinos kalhotám si vezměte košili s dlouhým rukávem nebo polo tričko. Cely outfit můžete ale nemusíte doplnit oblekovým či volnočasovým sakem.

Business casual dovoluje více experimentovat s barvami i vzory, které lze navzájem kombinovat. Ale vždy v decentní míře. S tmavými barvami nebo světlými pastelovými odstíny nikdy neuděláte krok vedle. Zajímavější outfit vykouzlíte například pomocí košile s jemnými proužky nebo pletenou či vlněnou kravatou. Ovšem rozhalenka je také cesta.

U obuvi máte na výběr mezi šněrovacími koženými boty a mokasíny.

Nike, NFT boty

Už žádné „fejky”. Originály tenisek Nike nasadí i digitální avataři

Americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike prohlubuje svoji digitální stopu. Koupil společnost RTFKT, která vytváří různé virtuální produkty, například právě tenisky. Využívá k tomu blockchainovou technologii, která je sama o sobě takovým digitálním certifikátem pravosti.

Přečíst článek

Business casual – ženy

Business casual dává ženám mnohem volnější ruku. Ať už zvolíte šaty, sukni, kalhoty se sáčkem nebo svetr můžete být stále business casual. Stačí dodržovat pár pravidel.

Sukně by nikdy neměly být kratší než ke kolenům a hluboké výstřihy raději také vynechejte. Ani výrazné vzory a do očí bijící barevné kombinace nejsou ideální. Na druhou stranu na business casual setkání nikoho neurazíte s červeným kostýmkem vkusně sladěným s decentními doplňky.

Výčet business casual outfitů pro ženy je téměř nekonečný. Základním pravidlem je ale najít rovnováhu. Pokud zvolíte výraznější barvu, zkombinujte ji s decentními doplňky. Lákají vás vzory? Vyberte si jeden. Jestliže preferujete střídmější oblečení nemusíte se bát výraznějších doplňků, ani odhalených ramen.

Další rady z byznysu se dočtete na FreshStar.cz.

Vyjednávač Radim Pařík v seriálu FreshStart
video

FreshStart: Při jednání je nejdůležitější poslední dojem, ten přetrvá, tvrdí profesionální vyjednavač Radim Pařík

„Vyjednávání není žádná pocitová magie u táborového ohně, ale opravdový hard skill,“ říká profesionální vyjednavač a prezident Asociace vyjednavačů Radim Pařík. V rozhovoru se s námi podělil o několik užitečných rad, které se hodí nejen do byznysu, ale i do každodenního života.

Přečíst článek

FreshStart: Jak vychovat top fotbalistu? Začít s atletickou průpravou, razí šéf fotbalové akademie
video

FreshStart: Jak vychovat top fotbalistu? Začít s atletickou průpravou, razí šéf fotbalové akademie

Před osmi lety se Alex Zbur rozhodl založit Fotbalovou akademii Praha. Chtěl na to ale jít jinak, a proto společně s ní vznikla i Sportovní akademie Praha. Šéf obou akademií totiž věří, že nejlepším fotbalistou se může stát jen všestranný sportovec. A proč si myslí, že se český fotbal na té nejvyšší úrovni nemůže vyrovnat tomu evropskému? Podívejte se na nový díl pořadu FreshStart s Alexem Zburem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme