Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FreshStart: Jak poznat syndrom vyhoření

Pocit vyčerpání, únava, negativní emoce spojené s prací a snížená efektivita v zaměstnání. Tyto body tvoří dle Světové zdravotnické organizace základní příznaky syndromu vyhoření. Ne každý si může dovolit odejít z práce a tím utnout zdroj stresu. Účinnou prevenci tak může tvořit několik následujících bodů, které zároveň fungují jako první pomoc v případě, kdy už práce začíná přerůstat přes hlavu.

Reklama

Mít sám sebe na prvním místě

Chronický stres neovlivňuje jen psychiku člověka, podepisuje se také na těle. Proto je vhodné myslet na hlavní pilíře zdravého životního stylu – spánek, jídlo a pohyb.

Naučte se odpočívat

Již zmiňovaný spánek nebo čtení jsou skvělou formou relaxace, existují však i aktivní formy odpočinku. Můžete jít na procházku, pracovat na zahradě nebo si zacvičit jógu. Zásadní je najít si zálibu, díky které se stres ze zaměstnání alespoň částečně rozplyne.

Pečujte o vztahy

Další, co může zamezit vzniku syndromu vyhoření jsou kvalitní mezilidské vztahy. Oporu proti stresu může tvořit rodina, přátelé a odborná literatura poukazuje i na důležitost vztahů na pracovišti. Nejde přitom jen o kolegy. Účinná prevence vyhoření může přijít i ze strany zaměstnavatele či organizace, například ve formě flexibility či zpětné vazby.

Nebojte se odborné pomoci

Dle výzkumů existují osobnostní determinanty jedince, které požár stresu buď rozdmýchají nebo ho naopak krotí. Jde například o různou míru psychické odolnosti, osobní pohody, životního optimismu či pocitu smyslu a naplnění. S tím souvisí i vymezení hranic a schopnost říkat „ne“. Při poznávání takových stránek sebe samých pak může pomoci psychoterapie či koučink.

Hosté FreshStartu radí jak na stres

Syndrom vyhoření FreshStart

Michal Perna

Sám jsem si vyhoření zažil. Nejde to vyřešit lusknutím prstu. Nejvíce mi pomohlo zaměřit se na jednu konkrétní věc a dotáhnout ji do konce, nepřehlcovat se. Člověk se však nemůže věnovat jen práci. Zařadil jsem do svého režimu i čas na sport, koníčky a především rodinu. Mám skvělou partnerku, které můžu poděkovat, že při mě i v tomto těžkém období stála.

Vojtěch Kucza & Daniel Bárta 

Podnikatelé z CBD byznysu v tom mají jasno. “Nemůžeme vyhořet, protože jsme pro naši práci zapálení,” tvrdí Vojtěch Kucza.

Ilona Kněžínková

Mám ráda rovnováhu. Chci, aby byli v první řadě spokojení naši klienti, což jde ruku v ruce se spokojeným personálem. Když to na mě dolehne doma, podrží mě manžel, ale i děti. Prožíváme to společně. Při stresových situacích se snažím dívat na to, co jsme už zvládli. Jsem přirozený optimista. Když nemůžu spát, pouštím si podcasty. Jsou mým tajným lékem na nespavost.

Sledujte seriál příběhů mladých podnikatelů FreshStart 

Riva Karo
video

FreshStart s Rivou Karo: Podnikat může každý

Riva Karo založila Komplexlajf kvůli tomu, že chtěla pomáhat lidem cítit se lépe. Sama vystudovala potravinářství na České zemědělské univerzitě, kde ještě dokončuje inženýrský stupeň. Zabývá se především výživou a mýty o ní. Komplexlajf, jak už sám název napovídá, je ale mnohem více než jen jídlo. Jejich základní motto zní: wellbeing, jak ho neznáte.

Přečíst článek

Petr Kovařík
video

FreshStart: Jím i dvě tabulky čokolády denně, říká spolumajitel Pražské čokolády Kovařík

Petr Kovařík je spolumajitel Pražské čokolády, autor knihy Síla hotentota, má vlastní podcast „Jaké chceš Česko“ a k tomu má rodinu a věnuje se sportu. Sám o sobě říká, že je z půlky čokoláda, kterou považuje za superpotravinu. Skrze své projekty se snaží šířit osvětu o tom, co dělá, proč to dělá a že podnikání neslouží jen k výdělku.

Přečíst článek

FreshStart: 3Kurátorky
video

FreshStart: Mladé kurátorky dokazují, že v umění lze podnikat

Diana Kněžínková, Kristýna Hájková a Alžběta Horáčková jsou tři kamarádky, co milují umění. Seznámily se při studiu kurátorství a založily společnost 3Kurátorky. Kurátorství pocházející z latinského slova curare znamená pečovat. „Řekla bych, že se česká společnost začala o současné umění zajímat v posledních pěti až deseti letech, díky designu,“ říká Diana Kněžínková.

Přečíst článek

Ilona Kněžínková
video

FreshStart s Ilonou Kněžínkovou: Domov pro seniory nemusí být odkladiště

Ilona Kněžínková, majitelka Domu u Agáty už téměř deset let ukazuje, že domov pro seniory nemusí být jen místo na dožití. Jak si její klienti užívají život na stará kolena plnými doušky, se dočtete níže. „Můj manžel někdy v roce 2012 objevil prvorepublikovou vilu z roku 1935, která od svého vzniku fungovala jako zdravotní středisko,“ vypráví Ilona, jak s manželem objevili krásný objekt v pražské čtvrti Řeporyje mezi Prokopským a Dalejským údolím. „Po koupi jsme vilu kompletně zrenovovali, protože byla v katastrofálním stavu, a rozhodli jsme se jí navrátit původní účel.“

Přečíst článek

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme