Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FreshStart: Mladé kurátorky dokazují, že v umění lze podnikat

Marie Kolajová

Diana Kněžínková, Kristýna Hájková a Alžběta Horáčková jsou tři kamarádky, co milují umění. Seznámily se při studiu kurátorství a založily společnost 3Kurátorky. Kurátorství pocházející z latinského slova curare znamená pečovat. „Řekla bych, že se česká společnost začala o současné umění zajímat v posledních pěti až deseti letech, díky designu,“ říká Diana Kněžínková.

Reklama

Náplní práce 3Kurátorek je tvorba výstav od začátku až do konce. „Jsme společnost s ručením omezeným. Slovo společnost je pro nás hrozně důležité. Všechno totiž děláme společně,“ říká s úsměvem Alžběta. Holky chtějí především zahajovat a podporovat konverzaci společnosti s výtvarným uměním a prolamovat tak pomyslné bariéry. 

Současné umění láká

Aktuálním uměleckým trendem je návrat k tělesnosti a zájem o lidské tělo. „Je otázkou, jestli to půjde směrem nových médií a virtuální reality anebo z toho bude společnost znechucená a vrátí se k tradičním technikám,“ tvrdí Alžběta. Podle Diany se jedná o cyklus. „Nástup nových médií je silný, ale funguje v propojení. Myslím si, že největším trendem bude u autorů jejich multižánrovost,“ dodává. 

Petr Kovařík
video

FreshStart: Jím i dvě tabulky čokolády denně, říká spolumajitel Pražské čokolády Kovařík

Petr Kovařík je spolumajitel Pražské čokolády, autor knihy Síla hotentota, má vlastní podcast „Jaké chceš Česko“ a k tomu má rodinu a věnuje se sportu. Sám o sobě říká, že je z půlky čokoláda, kterou považuje za superpotravinu. Skrze své projekty se snaží šířit osvětu o tom, co dělá, proč to dělá a že podnikání neslouží jen k výdělku.

Přečíst článek

3Kurátorky se zaměřují na umělce pracující s novými médii. Jejich specializací je práce s instalacemi, objekty, video artem nebo fotografiemi. Mezi současné české tvůrce, které podle Kristýny stojí za to vypíchnout, patří například sochařka Jana Svobodová nebo Jan Poš, který svoji tvorbu momentálně transformuje do konceptuální sochy.

Problém s českým uměním tkví podle 3Kurátorek nejen v nezájmu Čechů ale i v historickém kontextu, kvůli němuž teprve po revoluci dostali prostor umělci, jejichž tvorba nebyla kvůli režimu podporována. Tím pádem se to všechno opozdilo. Mladá krev dostává prostor teprve v posledních pár letech.

Sledujte příběhy začínajících podnikatelů FreshStart

„Řekla bych, že se česká společnost začala o současné umění zajímat v posledních pěti až deseti letech, díky designu. Krásným příkladem je pražský designblok,“ uvažuje Diana, a dodává, že je design oproti umění jednodušší na pochopení. Lidé jsou podle ní ochotní zaplatit za designové výrobky mnohem více než za umělecké objekty především proto, že jsou hmatatelné.

Podnikat v kreativě je umění

Podnikání v kulturním průmyslu má však svá speficika. „Zvolily jsme společnost s ručením omezeným především proto, že s touto právní formou můžeme jednak žádat o granty a zároveň nám dává volné ruce pro fakturaci našich kurátorských služeb a dává nám příležitost to rozpočtově vystavit tak, abychom nebyly svázány nařízeními, které jsou spojené s neziskovými právními formami,“ vysvětluje Kristýna.

Podle Diany si moc dobře uvědomují limity, které na naší kulturní scéně jsou. V České republice je však dobře nastavená státní podpora, díky níž mohou žádat o granty jako ziskový subjekt, což i z neziskovek dělá ziskovky.

Riva Karo
video

FreshStart s Rivou Karo: Podnikat může každý

Riva Karo založila Komplexlajf kvůli tomu, že chtěla pomáhat lidem cítit se lépe. Sama vystudovala potravinářství na České zemědělské univerzitě, kde ještě dokončuje inženýrský stupeň. Zabývá se především výživou a mýty o ní. Komplexlajf, jak už sám název napovídá, je ale mnohem více než jen jídlo. Jejich základní motto zní: wellbeing, jak ho neznáte.

Přečíst článek

V současné době 3Kurátorky nefungují jako privátní galerie. Do budoucna si chtějí otevřít prostor, kde by provozovaly galerii a zároveň jej mohly nabídnout dalším subjektům. „Chceme takový koncept store. Nám osobně je blízký například La Ménagère ve Florencii, kde je květinářství, bistro, designshop, knihkupectví i prostory k pronajmutí, čímž se prostor stává i finančně soběstačným. Zároveň se dá využívat jako galerie,“ vysvětluje Kristýna.

Lukáš Kovanda: Dobrá zpráva pro motoristy. Pohonné hmoty budou dále zlevňovat

Cena pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu citelně klesla. Benzín se včera prodával celorepublikově průměrně za 41,54 koruny za litr, tedy o 51 haléřů na litr levněji než před týdnem. Nafta zlevnila dokonce o 1,43 koruny na litr, a to ze 46,18 na 44,75 koruny za litr. Benzín i nafta jsou nyní nejlevnější za poslední více než měsíc.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Masakr na kryptotrzích pokračuje. Hrozí krachy velkých hráčů

Pro trh kryptoměn může pád burzy FTX představovat stejný okamžik jako pro svět tradičních investic krach Lehman Brothers. Může dojít ke zhroucení celého systému připomínajícího pověstný domeček z karet. Kdo přežije a u koho je krach již téměř nevyhnutelný?

Přečíst článek

Reklama

Související

Daniel Pitín vystavuje v newyorské Nicodim Gallery

Jeden z nejúspěšnějších českých umělců Daniel Pitín vystavuje v New Yorku. Ukazuje stroj času

Přečíst článek
Justin Mortimer: Guru IV, 2022

Justin Mortimer portrétoval královnu Alžbětu II. i Bowieho. Jeho dílo je nyní v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme