Reklama

Vysoká inflace dusí českou průmyslovou výrobu. Firmy už propouštějí

průmyslová výroba, ilustrační foto
iStock
Lukáš Kovanda

Nejlepším lékem na inflaci je inflace samotná. Tak by se dala vystihnout aktuální situace v českém průmyslu. Rapidní inflace uplynulých měsíců vede k takzvané destrukci poptávky, protože nahlodává kupní sílu odběratelů. Nižší zájem o průmyslové zboží ovšem nutí podniky už i propouštět. Inflační tlaky však zmírňují, právě kvůli klesající poptávce.

Reklama

Výrobní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v červenci oproti červnu zhoršily. Index nálady nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu ČR, který sestavuje společnost S&P Global, vykázal hodnotu 46,8 bodu. Přitom v červnu to bylo 49 bodů. Hodnota pod 50 bodů značí meziměsíční zhoršování podmínek. Červencový údaj značí, že podmínky se meziměsíčně zhoršily nejvýrazněji za poslední více než dva roky, za celé období od června 2020.

Letos v červenci došlo jak k poklesu samotné výroby, který byl nejvýraznější za více než dva roky, tak k poklesu objemu nových zakázek. Nové zakázky se propadaly nejvýrazněji od května 2020. Oboje klesá z důvodu inflace, která omezuje kupní sílu odběratelů. Slábne přitom poptávka odběratelů jak v Česku, tak v zahraničí.

Plyn, ilustrační foto

Němci se bojí, že nebudou mít čím topit. Spotřebitelská důvěra je na rekordním minimu

Spotřebitelská nálada v Německu v srpnu klesne na další rekordní minimum. Na základě svého průzkumu to předpokládá německý institut GfK. Německé spotřebitele již delší dobu znepokojují problémy v dodavatelských řetězcích, válka na Ukrajině a růst cen energií a potravin. Nyní se k těmto obávám připojil strach z nedostatečných dodávek plynu v zimních měsících, uvedl GfK.

Přečíst článek

Firmy budou víc propouštět

Očekávání tuzemských průmyslových podniků stran vývoje produkce v příštích dvanácti měsících tudíž slábnou. Pokles těchto očekávání společně se snahou čelit inflačnímu růstu nákladů vedou k intenzivnějšímu propouštění. Přesto inflační tlaky na straně vstupů výrazně zmírňují, ač z dlouhodobého hlediska jsou stále značné.

Inflace na straně vstupů byla letos v červenci nejmírnější do ledna 2021. Slábnoucí růst cen na straně vstupů se společně s destrukcí poptávky na straně odběratelů promítl do nejnižšího nárůstu cen výstupu do května 2021. Ke zmírňování inflace na straně vstupů citelně přispívá zlepšení podmínek v mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězcích, které se závažně zadrhly zejména v důsledku pandemie. 

Celkově nepříliš příznivý obrázek o stavu průmyslové výroby podtrhuje vysokou pravděpodobnost zabřednutí české ekonomiky do technické recese ve druhém letošním pololetí. Lze předpokládat, že ruku v ruce s ní budou zintenzivňovat propouštění. I tak však míra nezaměstnanosti v Česku zůstane na poměry v EU relativně velmi nízká. Příznivé je v rámci možností alespoň to, že slábnou inflační tlaky, což je za současných podmínek první předpoklad návratu výrobní a makroekonomické rovnováhy.

sklizeň (ilustrační foto)

Výrobní inflace kulminuje. Nejhorší situace je nadále v zemědělství

Inflace ve výrobě v červnu dosáhla nového maxima, avšak její růst už alespoň znatelně zpomaluje, jak ukazují nová data Českého statistického úřadu. Ceny v zemědělství si v meziměsíčním srovnání připsaly další 4,4 procenta, meziročně jsou už výše o téměř 43 procent. V průmyslu se zdražovalo oproti květnu o 1,4 procenta, meziročně jsou ceny průmyslových výrobců výše o 28,5 procenta. I ve stavebnictví ceny poskočily nahoru, meziměsíčně o procento. Výsledné meziroční navýšení ale nebylo ani 13procentní.

Přečíst článek

Šéf českého Amazonu Michal Šmíd

Šéf Amazonu Michal Šmíd: Od začátku války lidé skupují solární panely

Pandemie a válka patří mezi černé labutě, které zásadně ovlivňují globální obchod. Výrazně se to projevuje na tržbách e-shopů v čele s Amazonem, jenž zbrzdil růst. „Pokud by někdo očekával, že v necovidovém roce následujícím po covidovém roce porostou objemy stejným způsobem, jako rostly předtím, tak se samozřejmě mýlí. Z čísel evropského trhu, která já vidím, tak na objemech pořád proti rekordnímu roku 2021 rosteme,“ prozrazuje šéf českého Amazonu Michal Šmíd.

Přečíst článek

Reklama

Související

průmyslová výroba, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Proč česká ekonomika klesá? Protože má každý práci. Absurdní, ale pravdivé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme